Nový hardware pro starou klasiku: nádherné šílenství neoretro technologií
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Nový hardware pro starou klasiku: nádherné šílenství neoretro technologií

Nový hardware pro starou klasiku: nádherné šílenství neoretro technologií

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 5. 2023 20:20 7

Seznam kapitol

1. Veteráni z 21. století 2. Opravovat, nebo nechat umřít 3. Historie, která se nestala 4. Emulace jako cesta 5. Počítač z lega

Mám rád retro technologie a mám rád nové věci. Existuje ale jedna zvláštní kategorie věcí, která tak nějak nepatří ani do jedné skupiny, nebo přesněji řečeno, patří do obou: Neoretro. Nové implementace starých technologií! A ty mi přijdou současně úžasné – a taky poněkud šílené.

Reklama

Osobně musím říct, že k neoretru mám velmi rozporuplný postoj. Na jednu stranu zcela obdivuji lidi, kteří dokážou postavit věci, jako je reinkarnace Voodoo 5 6000 Quad-GPU. Vážně, ta věc nikdy nebyla vypuštěna do oficiálního prodeje, ale existuje jako neobuild od Anthonyho alias ZXC64 – a je to nádhera, protože je nabízí jak v bílé verzi „Snow White“, tak i v černé verzi „Strange God“. Karty jsou určené pro AGP 1.0 (3,3 V), mají čtyři čipy VSA100 Napalm na 166 MHz a jsou osazené 256 MB paměti. 

Doporučena je „čistá instalace Windows 9X anebo Win2K/XP“, abyste se vyhnuli problémům s ovladači a je také možnost omezit využívanou paměť na 128 MB pro případ problémů s kompatibilitou. Ano, tato karta je osazena takovou kapacitou paměti, kterou nikdy žádná oficiální verze neměla!

Mimochodem, podle tohoto tvůrce stojí za prd nejenom Česká pošta, ale i americká USPS, protože si stěžuje na to, že jeden balíček s kartami za 2100 dolarů byl zabaven a prodán v aukci a další balíček v hodnotě 4100 dolarů byl zničen v přepravě:

USPS postal service are morons. Two valuable parcels were lost:

CL042162004RU with three cards with a $2100 value was appropriated and sold at auction.

ESUS111292523 with a $4100 value was destroyed for no reason.

Ano, nové buildy zařízení využívající staré čipy jsou drahé, jsou pekelně drahé. O poznání levnější jsou zařízení, využívající nepokrytě nové komponenty a využívající kontroléry pro to, aby daly starému hardwaru novou funkčnost, například schopnost pracovat s SD kartami jako s náhradou harddisků. Řada zařízení má charakter adaptéru, například pro připojení myší USB k Amigám a Atari ST – anebo třeba adaptér, který dovoluje připojit atypický floppy konektor z 80. let ke standardní floppy mechanice z PC. Anebo například cartrigeový adaptér UnoCart 2600, který dovoluje použít karty SD i s konzolí Atari 2600 či Tapecart, adaptér pro karty SD, který se zapojuje do magnetofonového portu Commodore 64 a dokáže emulovat nahrávání z pásky. To jsou věci rozumné a často nebývají ani přehnaně nákladné, dnes se k nim dělají pouzdra 3D tiskem a vejdete se od 500 korun až do zhruba dvou tisíc.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama