Nový hardware pro starou klasiku: nádherné šílenství neoretro technologií
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Nový hardware pro starou klasiku: nádherné šílenství neoretro technologií

Nový hardware pro starou klasiku: nádherné šílenství neoretro technologií | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 5. 2023 20:20 7

Seznam kapitol

1. Veteráni z 21. století 2. Opravovat, nebo nechat umřít 3. Historie, která se nestala 4. Emulace jako cesta 5. Počítač z lega

Mám rád retro technologie a mám rád nové věci. Existuje ale jedna zvláštní kategorie věcí, která tak nějak nepatří ani do jedné skupiny, nebo přesněji řečeno, patří do obou: Neoretro. Nové implementace starých technologií! A ty mi přijdou současně úžasné – a taky poněkud šílené.

Reklama

Dnes se dostáváme do situace, kdy nám překvapivě může pomoci i špičková technologie. Jak jsem psal už dříve, jednou z překvapujících schopností jazykového modelu GPT-4 je schopnost psát kód i v extrémně starých počítačových jazycích včetně assembleru, což otevírá prostor pro efektivní psaní kódu pro neoretro platformy. Vypadá to trochu divně, ale nejmodernější AI vám může vyprodukovat zdroják, ten si přesunete do crossassembleru a vznikne kód, který můžete nasadit na neoretro platformě – například přes nějaký vychytaný neoretro hack, jako je ethernetový anebo USB adaptér. Překvapivě se takhle vyvíjelo i dřív: K vývoji se běžně používaly výkonnější a pohodlnější počítače, které cílový kód injektovaly do vývojových mašin a na nich se to testovalo.

Jo, je to crazy. Celý tenhle obor je crazy, všichni ti lidé, co dělají neoretro hardware a píšou pořád dema a programy pro dávno vyhynulé platformy – co celé je bláznovství, je to nádherné a obdivuhodné bláznovství.

Taky se přiznám, že mám svůj sen, svoje velké cukání – a tou je replika mechanismu z Antikythéry. Nádherná replika se dá koupit například na Kotsanas Museum Shopu – je to hezké, podobá se to originálu a není to ani příliš drahé. 

Ve skutečnosti mě ale láká něco jiného ještě víc: Funkční replika tohoto stroje z Lega. Protože jsem líná mrcha, tiše Legu vyčítám, že ještě neudělalo stavebnici s tímhle strojem, který by od nich mohl vypadat naprosto profesionálně. Existuje několik replik, některé používají pouze standardní součástky z Lega, ale mnohem elegantnější stroj je ten, který využívá 3D tištěné díly, které jsou atypické a specifické právě pro tento konkrétní model. 

No jo, no. Všichni jsme divní. 

Lego model stroje z Antikythéry je vlastně stejně neoretro mašina jako ty ostatní – a není to levný model. Není to vlastně praktické... a dá se to udělat levně v emulaci...

Ach jo. Já jim přece jenom asi rozumím, i když... i když mi to pořád přece jenom přijde kapku šílené :)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama