Nový hardware pro starou klasiku: nádherné šílenství neoretro technologií
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Nový hardware pro starou klasiku: nádherné šílenství neoretro technologií

Nový hardware pro starou klasiku: nádherné šílenství neoretro technologií | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 5. 2023 20:20 7

Seznam kapitol

1. Veteráni z 21. století 2. Opravovat, nebo nechat umřít 3. Historie, která se nestala 4. Emulace jako cesta 5. Počítač z lega

Mám rád retro technologie a mám rád nové věci. Existuje ale jedna zvláštní kategorie věcí, která tak nějak nepatří ani do jedné skupiny, nebo přesněji řečeno, patří do obou: Neoretro. Nové implementace starých technologií! A ty mi přijdou současně úžasné – a taky poněkud šílené.

Reklama

Pak máme další úpravy, které spočívají v náhradě původních čipů, které buď selhaly, anebo byly nahrazeny výkonnějšími analogy. Ostatně i novostavby grafik od ZXC64 nejsou jenom prosté kopie originálních designů, ale nabízejí typicky „vymaxovanou paměť“, tedy grafiku s rovnou naletovanou pamětí o maximální kapacitě, kterou grafické čipy podporovaly. (To je samozřejmě problém, protože vím o málo lidech, kteří si osazovali volitelná rozšíření paměti a ani hry s tím nepočítaly, takže můžete narazit na problémy s kompatibilitou.)

Tyhle věci už, přísně vzato, nejsou součástí počítačové historie, či přesněji řečeno patří do podivuhodné neoretro větve historie. Jde o počiny často velmi zajímavé, vyžadující nezřídka extrémně hluboký náhled do PC architektury a do toho, jak se v čase proměňovala. Tak například existuje docela šílený projekt, který dovoluje doplnit do moderních PC původní sběrnici ISA (Industry Standard Architecture) tak, že podporuje přímo hardware starých zvukovek. To není vůbec jednoduché, protože zvukovky žádají jak hardwarová přerušení, tak i DMA – a aby něco takového šlo vůbec připojit, je třeba využít poslední rudimenty po původní ISA, totiž sběrnice LPC (Low Pin Count) a také TPM (Trusted Platform Module). Je to extrémně vychytaný a podle všeho plnohodnotně funkční hack, u kterého jsem zůstal stát v ohromeném údivu.

Otázkou je: Dobře, je to chytré a vypečené – ale vyplatí se to? Je retro komunita dost velká na to, aby to mělo nějaký praktický smysl? Můj pohled na počítačovou historii je zhruba takový, že to je historie a jako taková by měla zůstat – a vývojáři by se měli zaměřit spíš na nové věci, jako je internet věcí, automatizace a tak podobně. Přijde mi, že se vynakládá obrovské úsilí na něco, co má jenom malý praktický smysl – a že by bylo lépe ho vložit do nových projektů – anebo, když už tak, tak třeba do emulace pomocí FPGA (Field Programmable Gate Array), které nám dovolují vysoce precizní emulaci starého hardware. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama