Nvidia GeForce GTX 580 – Opravdu podařená Fermi
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Nvidia GeForce GTX 580 – Opravdu podařená Fermi

Nvidia GeForce GTX 580 – Opravdu podařená Fermi | Kapitola 16

Z. Obermaier

Z. Obermaier

9. 11. 2010 12:31 71

Seznam kapitol

1. Blesk z čistého nebe .. 2. Nvidia GeForce GTX 580 - Představení 3. Nvidia GeForce GTX 580 - Detaily karty 4. Nvidia GeForce GTX 580 - Pohled do nitra karty 5. Porovnání karet a specifikace 6. Testovací sestava 7. Testovací hry a metodika 1/2 8. Testovací metodika 2/2
9. AvP, Arma 2, Battlefield 2, BattleForge 10. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2, GTA IV 11. HawX, Just Cause 2, Metro 2033, Resident Evil 5 12. STALKER CoP, World In Conflict, Unigine, Vantage 13. Shrnutí výkonu 14. Spotřeba a teploty 15. Přetaktování - měření výkonu 16. Závěr

Společnost Nvidia dnes uvádí na trh novou generaci grafických karet GeForce 500. Prvním modelem bude tradičně high-end, konkrétně GeForce GTX 580. I když se to tak nemusí zdát, jde o naprosto zásadně vylepšenou předchozí generaci GPU. Výrobce znatelně snížil spotřebu, ztišil chlazení a také navýšil výkon.

Reklama
Nvidia GeForce GTX 580 – Opravdu podařená Fermi
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon

Po stránce výkonu se nejedná o žádnou zásadní revoluci, spíše jen evoluci výkonu starší generace GeForce 400. Průměrné navýšení výkonu o 17 procent vůči GeForce GTX 480 je sice solidní, dohání však jen rok starou konkurenční kartu Radeon HD 5970. Grafická karta s jedním GPU je vždy výhodnější koupí než duální model se všemi jeho možnými nedostatky, opomenout výkon duálního Radeonu ale nemohu. Dnes má zákazník na výběr, karty mají podobný výkon i spotřebu, cena ale hovoří ve prospěch nové GeForce. Jak situaci ovlivní nadcházející Radeon HD 6970 v tuto chvíli neumím odhadnout, dozvíme se to ale snad už brzy.

Provozní vlastnosti

V provozních vlastnostech nastala mnohem zásadnější změna, než bylo navýšení výkonu. Výrobce dokázal omezit spotřebu i při znatelném navýšení výkonu karty. Také ochranné funkce držící kartu pod úrovni jejího maximálního TDP v stresových aplikacích, byly dobrým krokem. Spotřeba byla snížena, stejně jako neúnosná hlučnost karet minulé generace. Chladič mne doslova nadchl. Udrží totiž kartu na solidních teplotách tiše a nevadí mu ani vysoké přetaktování. Pokud se otáčky zvýší a karta už není zcela tichá, není její zvukový projev nijak nepříjemný a dá se snést. V uzavřené skříni s tím nebudete mít problém. Oproti chladičům na GeForce GTX 470/480 je to doslova "Nebe a Dudy".

Karta má ale jeden zásadní nedostatek, čímž je možnost připojení stále jen dvou monitorů zároveň. Tohle mohla Nvidia u další generace grafik napravit, nejde o nijak složité řešení. Konkurenční AMD tuto možnost nabízí i u levných karet, High-end GeForce to tedy klidně mohla mít. I když jde o vlastnost jež využije malé procento uživatelů, je prostě dobré ji mít a ubrat konkurenci jeden argument. Co je naopak u GeForce mnohem dále, je možnost 3D stereoskopického hraní. HD3D od AMD se zmítá v porodních bolestech a rozchodit toto řešení bez problémů je stále nadlidský úkol. Pokud chcete hrát v 3D Stereu, je řešení od Nvidie dnes jedinou použitelnou volbou. Zde záleží na preferencích hráče, buď zvolíte lépe fungující (a levnější) podporu více monitorů Eyefinity od AMD nebo 3D stereo od Nvidia, rozhodnutí je čistě na vás.

Osobní názor

V uvedení nástupců GeForce GTX 400 ještě letos doufal málokdo, přeci se tak stalo. I když nejde o zcela novou architekturu, ale spíše o vyladění jádra GF100 k dokonalosti, přesto může být výrobce i zákazník spokojen. Není důležité co všechno se v jádru změnilo, když je výkon a provozní vlastnosti lepší. Zákazníka nezajímá pozadí vývoje, ale výkon ve hrách, hlučnost a spotřeba. U všech těchto parametrů nová GeForce GTX 580 doznala vylepšení, jde tedy o právoplatného nástupce starší generace, ať se jmenuje jakkoliv. Pokud se vám nová GeForce GTX 580 líbí, raději s její koupí přeci jen pár týdnů počkejte. Osobně si také počkám na výkon Radeonů řady HD 6900, které možná ještě zahýbou cenou i nové GeForce. Podle všeho to vypadá, že souboj výkonů High-end karet obou rivalů bude hodně vyrovnaný a rozhodnutí o koupi bude rozumnější odložit až po vyložení všech trumfů na stůl oběma výrobci.

Výhody a nevýhody

Nvidia GeForce GTX 580 – Opravdu podařená Fermi
i Zdroj: PCTuning.cz

Redakce serveru PCTuning uděluje ocenění grafické kartě Nvidia GeForce GTX 580

.

Lepší výkon a hlavně výborné provozní vlastnosti. Takovou Fermi jsme čekali napoprvé!

Nvidia GeForce GTX 580 – Opravdu podařená Fermi
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafické karty testu zapůjčila Nvidia Europe

Nvidia GeForce GTX 580 – Opravdu podařená Fermi
i Zdroj: PCTuning.cz

Monitory pro testování grafik poskytlo HP Czech republic

Nvidia GeForce GTX 580 – Opravdu podařená Fermi
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama