nvidia-ion-r-evolucni-cipset-pro-atom
Mobilní zařízení Článek NVIDIA Ion - (r)evoluční čipset pro Atom

NVIDIA Ion - (r)evoluční čipset pro Atom | Kapitola 7

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

16. 2. 2009 06:00 41

Seznam kapitol

1. Když chybí dobrý čipset 2. Čipová sada Ion 3. Referenční NVIDIA Ion 4. Výkon procesoru
5. Výkon operační paměti 6. Výkon grafického čipu 7. Akcelerace videa, spotřeba, hlučnost 8. Závěr

Na konci minulého roku společnost NVIDIA představila v mnoha ohledech revoluční čipset Ion určený pro všechna zařízení postavená na procesoru Intel Atom. Nám se konečně podařilo získat do testu prototyp zařízení, které je tímto čipsetem osazeno. A tak se pojďme podívat, co můžeme od téhle nadupané miniaturní krabičky očekávat...

Reklama

Akcelerace při přehrávání HD videa

HD video akcelerované přes Intel Atom N230 (pro zvětšení klikněte)
i Zdroj: PCTuning.cz
HD video akcelerované přes Intel Atom N230 (pro zvětšení klikněte)


HD video akcelerované přes GeForce 9400M G (pro zvětšení klikněte)

Samozřejmě jsem také vyzkoušel, jak funguje slibovaná akcelerace HD videa, konkrétně jsem si pustil film Dark Knight 1080p s kódováním H264. S akcelerací přes grafickou kartu funguje vše na výbornou, video jede naprosto plynule a zátěž procesoru se pohybuje okolo 40 %.

Naopak při akceleraci přes procesor je video nesledovatelné. Vždy totiž jede cca dvě sekundy, na tři sekundy se sekne a pak opět pokračuje. Tímto stylem jede celé video, protože procesor nestíhá počítat vše potřebné. Vytížení je samozřejmě na 100 % a všimněte si také vyšších nároků na operační paměť.

Akcelerace při konverzi videa

NVIDIA Ion - (r)evoluční čipset pro Atom
i Zdroj: PCTuning.cz

Další, co čipset umí je akcelerace při konverzi videa. Zkoušel jsem převést video v rozlišení 720p do formátu pro telefon iPhone. I zde jsou rozdíly obrovské. Zatímco GeForce 9400M převádí rychlostí okolo 25 snímků za sekundu, tak Atom převádí jen okolo dvou až tří snímků za sekundu.

Zatím jsou však možnosti převodu videa přes GPU značně omezené, protože tuto akceleraci podporuje jen testovaný program Badaboom přímo od NVIDIE a ten podporuje jen několik produktů Apple. Na další podobné programy využívající rozhraní CUDA si musíme počkat.

Spotřeba

Měřil jsem také spotřebu celého počítače. V klidu, pouze se zobrazenou plochou Windows Vista, jsem naměřil 19 Wattů, v plné zátěži při hraní Far Cry pak 31 Wattů. Jak jsem již psal dříve, tak podobná čísla bych naměřil i s čipsetem i945, jejich spotřeba se totiž téměř neliší.

Hlučnost

NVIDIA Ion - (r)evoluční čipset pro Atom
i Zdroj: PCTuning.cz

Spotřeba celého zařízení sice není velká, ale v NVIDII použili opravdu malý hliníkový chladič v kombinaci s maličkým ventilátorem, který se proto musí hodně otáčet. V praxi je tak testovaný prototyp vcelku dobře slyšet. Nezbývá než doufat, že v praxi budou výrobci moudřejší a zvolí buď větší ventilátor nebo alespoň větší pasivní chladič.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama