nvidia-nforce-780a-sli-vs-amd-rs-780g-1-2-predstaveni
Hardware Článek NVIDIA nForce 780a SLI vs AMD RS 780G (1/2 představení)

NVIDIA nForce 780a SLI vs AMD RS 780G (1/2 představení) | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

6. 5. 2008 01:00 18

Seznam kapitol

1. Duel čipsetů pro procesory AMD s paticí AM2+ 2. NVIDIA nForce 780a SLI 3. Konkurent - AMD RS 780G 4. Testovací sestavy
5. Asus Crosshair II Formula 6. BIOS desky Asus a přetaktování 7. Gigabyte GA-MA78G-DS3H 8. BIOS desky Gigabyte a přetaktování

V těchto dnech se po několika odloženích, dostává na trh čipset NVIDIA nForce 780a SLI pro platformu AMD. Tato nová platforma pro procesory AMD přináší několik dosud nevídaných vlastností. V dnešním testu proti sobě postavíme NVIDIA nForce 780a SLI a velmi podařený čipset AMD RS 780G. Oba nejmodernější čipsety pro AMD s integrovanými DX10 grafikami se utkají v testu právě nyní. Testu se účastnily základní desky Asus Crosshair II Formula a Gigabyte GA-MA780G-DS3H...

Reklama
NVIDIA nForce 780a SLI vs AMD RS 780G (1/2 představení)
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako první si představíme novinku NVIDIE. V tomto případě se nejedná o zdokonalenou nějakou minulou čipovou sadu, jde o kompletně nové řešení se vším všudy. První věcí, které si ihned všimneme je úplná absence jižního můstku - ano čipset nForce 780a SLI se skládá pouze z jediného čipu (severního můstku). Nejpodstatnější technologií je ale bezesporu integrované DX10 grafické jádro GeForce 8200 (blíže si představíme v samostatné kapitole).

NVIDIA nForce 780a SLI vs AMD RS 780G (1/2 představení)
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak dokazuje obrázek, na referenční desce je pouze jediný chladič - pod ním se skrývá severní můstek a nForce 200 - PCIe 2.0 přepínač pro třetí PCIe slot grafické karty. Úplné odstranění jižního můstku razantně přispívá k nízké spotřebě této desky, odběr systému v klidu je opravdu minimální. Řada nových čipsetů pro AMD obsahuje ale mnohem více modelů, než je nForce 780a SLI. Nabídka čítá několik řešení, od absolutního low-endu až k high-endu pro Tri-SLI.

Kompletní řada nových čipsetů

NVIDIA nForce 780a SLI vs AMD RS 780G (1/2 představení)
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro počítačové hráče jsou určené tři nejvyšší verze čipsetů. Pro příležitostné a nenáročné hráče je určen nForce 730a. Uživatelé s vyššími nároky a popřípadě i dvěma a více grafickými kartami, musí sáhnout po nForce 750a SLI a nebo po nejvýkonnější nForce 780a SLI. Nejvýkonnější řešení si ale nechá NVIDIA dobře zaplatit, cena je proti nForce 750a SLI dvojnásobná. Na rozdíly mezi sadami se podívejme pomocí jejich schémat.

NVIDIA nForce 780a SLI vs AMD RS 780G (1/2 představení)
i Zdroj: PCTuning.cz

Když pomineme nejlevnější řešení nForce 710a/720a, je prvním čipsetem pro desktopové počítače nForce 730a. Jde v podstatě o stejný čipset, jako jsou dražší verze - pouze některé nadstandardní vlastnosti jsou vypuštěny. Paměti je možné využít pouze 800/667MHz a slot pro grafickou kartu je pouze jeden. Omezení je také v použitelnosti Hybrid Power, které zde vůbec nenajdeme. Z Hybrid technologií je podporována pouze Hybrid SLI - GeForce Boost. Tato schopnost zvýší výkon osazené grafické karty v PCIe slotu, kdy se ve zvláštním SLI režimu spojí síly integrované GeForce 8200 a grafiky v PEG slotu.

NVIDIA nForce 780a SLI vs AMD RS 780G (1/2 představení)
i Zdroj: PCTuning.cz

NVIDIA nForce 780a SLI vs AMD RS 780G (1/2 představení)
i Zdroj: PCTuning.cz

Do střední třídy a high-endu patří nForce 750a SLI a nForce 780a SLI. V podstatě je mezi těmito čipsety jediný technický rozdíl - v možnosti osazení grafických karet do SLI. Nejdražší řešení umožňuje osadit tři karty, levnější pouze dvě. Desky s nForce 780a SLI tedy musí nést i další čip pro PCIe linky - nForce 200, jinak by nebylo možné třetí grafiku osadit. Nejvyšší verze čipsetu také podporuje E.P.P. profily u paměťových modulů a plně podporuje technologii ESA, levnější sada se musí spokojit bez těchto feature navíc. Na srovnání vlastností obou nejvyšších čipsetů se podívejme tabulkou.

NVIDIA nForce 780a SLI vs AMD RS 780G (1/2 představení)
i Zdroj: PCTuning.cz

Obě čipové sady jsou kompatibilní se všemi dnešními procesory AMD. Do patice se nemusíte bát osadit jak levný Sempron, tak nenasytný Phenom X4 9850. Spolu s moderním procesorem AM2+ (Phenomy) můžete využít i rychlost pamětí 1066MHz s podporou E.P.P. profilů. Obě řešení podporují jak Hybrid Power, tak Hybrid SLI s GeForce Boost. Druhá možnost ale není v současných ovladačích funkční, a možná ani pro tyto čipsety nikdy nebude. Zapojení SLI výkonných karet a zároveň integrovaného jádra se v high-endu stejně mnoho neuplatní.

NVIDIA nForce 780a SLI vs AMD RS 780G (1/2 představení)
i Zdroj: PCTuning.cz

NVIDIA nForce 780a SLI vs AMD RS 780G (1/2 představení)
i Zdroj: PCTuning.cz

NVIDIA nForce 780a SLI vs AMD RS 780G (1/2 představení)
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechny grafické PEG porty obou řešení jsou standardu PCI Express 2.0 a umožňují v prvním případě plnohodnotné Tri-SLI se šestnácti PCIe linkami pro první kartu a osmi pro dvě ostatní. V případě pouze dvou karet, má každá z nich ale k dispozici linek šestnáct. Levnější sada má režim SLI omezen na dvojici osmi linek. Podpora pro GPU-GPU direct link a Broadcast (vysvětlíme si později) je obsažena v obou čipsetech.

Levnějšímu řešení také chybí podpora ESA, jinak je vše již s druhým modelem naprosto stejné. Počet disků, síťových konektorů a výstupů je totožný. Z pohledu uživatele, který má maximálně dvě grafické karty je mnohem výhodnější řešení nForce 750a SLI. Omezení počtu PCIe linek není nikterak tragické (8 linek PCIe 2.0 má teoreticky stejnou propustnost jako 16 linek standardu PCIe 1.1). Naopak je právě deska bez přídavného nForce 200 určitě šetrnější a úspornější, než dražší kolegyně - která má smysl pouze pro tři grafické karty ve Tri-SLI.

Co nForce 7 pro AMD přináší nového

NVIDIA nForce 780a SLI vs AMD RS 780G (1/2 představení)
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejzásadnější je podpora pro moderní SLI na PCIe 2.0. To tento nový čipset odlišuje od zastaralých řešení pro AMD a SLI. Velmi důležitou (možná nejdůležitější) vlastností, je ale možnost tyto výkonné karty s velkou spotřebou zcela vypnout a obraz během zlomku vteřiny přepnout na integrované grafické jádro. Tento systém jsem již několikrát zmínil, jde o Hybrid Power. Možnost zakomponování nových desek do kompletního řešení ESA je pouze třešničkou na tomto dortu. Nyní se tedy podívejme na všechny podstatné novinky čipsetu nForce 780a SLI:

  • NVIDIA Tri-SLI - plná podpora třech grafických karet při šestnácti PCIe 2.0 linkách pro první z nich a osmi pro obě další.
  • Integrované DX10 grafické jádro - GeForce 8200, plná podpora DX10 a SM 4.0. Maximální rozlišení 1920x1440 při 75Hz.
  • Hybrid Power - úsporná technologie, umožňující zcela vypnout diskrétní grafickou kartu v PEG slotu a přepnout obraz na integrované grafické jádro (budeme se věnovat v samostatné kapitole).
  • GeForce Boost + Hybrid SLI - technologie umožňující i při osazené PCIe grafické kartě využít paměť a výkon integrované karty. V určitých případech je zde nárůst výkonu, hlavně pokud je osazená PCIe grafika slabší model.
  • ESA - připravenost pro připojení a monitorování komponent splňující tento standard.
  • PCI Express 2.0 - všechny linky spojující grafické karty a zbytek systému odpovídají už pouze tomuto rychlejšímu standardu. Už žádný třetí PCIe 1.1 slot, zde už jsou všechny PCIe 2.0.
  • NVIDIA Control Panel - možnost plně ovládat svůj systém z prostředí operačního systému. Snadné přetaktování, správa profilů i otáček ventilátorů pohodlně z jediné aplikace. Ovšem plně bude funkční pouze na referenčních deskách.
  • PureVideo HD - akcelerace HD videa na integrované kartě s minimálním zatížením procesoru počítače. Včetně profilů a vylepšení výsledného obrazu.
  • Paměti DDR2-1066MHz + EPP - čipset podporuje nejrychlejší standard pamětí DDR2. S procesorem Phenom je možné využít tuto rychlost i bez přetaktování. Je samozřejmě možné volit i mezi režimy Ganged/Unganged.
  • Komunikace GPU-GPU - ve SLI zapojení je možné, aby dvojice karet komunikovala pouze spolu přes přepínač nForce 200. Nemusí tedy komunikovat přes PCIe řadič a severní můstek. To urychlí komunikaci a sníží její latence. Tato funkce se nazývá PWShort.
  • CPU-GPU Broadcast - při osazení systému dvojicí nebo trojicí karet se často stává, že procesor posílá stejná data do všech karet. Pomocí této novinky data pošle pouze jednou Broadcast obvodu, a ten je rozešle do všech grafických karet zároveň. Tím se méně zatíží sběrnice k procesoru.
  • Nadstandardní přetaktování - výrobce slibuje velké možnosti přetaktování i procesorů Phenom, pomocí odděleného napájení paměťového řadiče a samotného procesoru je možné dosáhnout prý vysokého přetaktování. No uvidíme.

Čipovou sadu nForce 780a SLI jsme si snad dostatečně představili, a proto se nyní podívejme na konkurenční řešení z dílny AMD/ATi. Bude to na našich stránkách premiéra, dosud jsem žádnou desku s tímto čipsetem netestovali.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama