Tři nové a výhodnější GeForce RTX 40 Super: Vyšší výkon či lepší cena
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek Tři nové a výhodnější GeForce RTX 40 Super: Vyšší výkon či lepší cena

Tři nové a výhodnější GeForce RTX 40 Super: Vyšší výkon či lepší cena | Kapitola 3

Adam Vágner

Adam Vágner

9. 1. 2024 08:00 155

Seznam kapitol

1. GeForce RTX 4080 Super 2. GeForce RTX 4070 Ti SUPER a RTX 4070 Super 3. AI, AI, a zase AI

Na CES 2024 představila Nvidia trojici nových modelů z řady GeForce RTX 40 Super – RTX 4080 SUPER, RTX 4070 Ti SUPER a RTX 4070 SUPER. Nabídnou především lepší poměr cena/výkon. U dvou levnějších modelů dostanete za stejnou cenu lepší výbavu a vyšší výkon, RTX 4080 Super pak dozná proti RTX 4080 výrazné slevy.

Reklama

Pro mladší ročníky Nvidia na úvod prezentace stručně zopakovala, jak jsme se dostali až do fáze, kdy za nás AI maluje obrázky, píše zdrojové kódy, pomalu posílá seminárky na věčnost a vůbec chrlí víc zbytečného obsahu než TikTokeři.

RTX Remix: Staré hry k nepoznání

V průběhu tohoto měsíce by měla technologie RTX Remix, která byla dosud k dispozici vybraným modderům, přejít do otevřené bety. Jde o knihovny, které umožňují vyměnit velkou část útrob starých herních titulů včetně modelů i textur a nahradit je jejich modernější alternativou.

Otázka je, jak se na to budou tvářit vydavatelé, kteří rádi vydávají vlastní „remixy“ – u některých hrozí, že dílo komunity dopadne lépe než oficiální remake. Někteří to podporují, jiní se na to asi moc tvářit nebudou.

Nvidia ACE: Virtuální postavy s virtuálním životem

Velké naděje vkládají herní vývojáři do možnosti hodit vedlejší dějové linky ve hrách na umělou inteligenci. Na rozdíl od předskriptovaných NPC dokáže AI reagovat pružněji, a jestli už jste zkoušeli chatGPT, asi tušíte, že si s ACE (Avatar Cloud Engine) užijete mnohem víc srandy než u deseti předdefinovaných otázek na virtuální hlavu vesnické selky, které se ztratil kůň a musíte ho najít.

Na Twitch s lepší kvalitou

Pro neprivilegované jedince streamující přes Twitch bude zajímavá novinka, kterou si připravila Nvidia ve spolupráci s OBS a samotným Twitchem.  

Omlouvám se za případné nepřesnosti, protože kvůli dvěma odstavcům nemůžu studovat podmínky Twitche a pátrat po tom, jak se liší podmínky streamerů a nakládání s jejich streamy v závislosti na jejich důležitosti a počtu odběratelů. V kostce by ale mělo jít o to, že většina streamerů bez vysokého počtu odběratelů má v současné době upstream omezený na jeden stream v nižší kvalitě bez ohledu na to, jak rychlé mají připojení, a server u nich neumožňuje nabídnout sledujícím reenkódování do více streamů s různou vyšší kvalitou. 

Tři nové a výhodnější GeForce RTX 40 Super: Vyšší výkon či lepší cena
i Zdroj: Nvidia

Nově budou mít i méně důležití vysílající s GeForce k dispozici možnost přenášet na Twitch až pět souběžných streamů s různým rozlišením a kvalitou, aby si diváci mohli zvolit tu, která jim vyhovuje nejvíc. Poběží na všech GeForce řad RTX. Ode oznámení této novinky se lze přihlásit do beta programu. Twitch rovněž zahájí testování rozlišení 4K s kodekem AV1, které využije hardwarový enkodér z nových GeForce řady RTX 40 a umožní tak dosáhnout při stejném datovém toku výrazně vyšší kvality obrazu.

Na závěr ještě celá prezentace, v níž objevíte ještě pár drobností navíc – jako třeba vylepšení technologie ULMB a ULMB2 (ultra low motion blur) na novou generaci s podporou variabilní snímkové frekvence u monitorů s modulem G-Sync. V kostce jde o to, že LCD na fázi překreslování obrazu, kdy se prolíná starý a nový snímek, zhasíná podsvícení a rozsvítí jej až v okamžiku, kdy je obraz (z větší části) překreslený. Obraz pak vnímáte jako ostřejší výměnou za snížení maximálního jasu, ale detailnější popis už je spíš na celý článek a spoustu vysvětlování.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama