NZXT Source 530 - sympatický tank
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek NZXT Source 530 - sympatický tank

NZXT Source 530 - sympatický tank | Kapitola 4

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

1. 2. 2016 13:00 6

Seznam kapitol

1. NZXT 2. Nenadchne ani neurazí 3. Horní panel a bočnice 4. Spodní strana
5. Interiér 6. Airflow 7. Resumé

Full tower Source 530 od NZXT nabízí spoustu prostoru a především zajímavě řešený interiér. Ten zaujme více než její vzhled. Spíše než příznivce jednoduchých a elegantních řešení osloví ty, kteří se v počítači rádi a často vrtají. Nabízí totiž dobrý přístup k osazeným komponentám a velkou variabilitu, díky níž můžete interiér uzpůsobit a nasázet do něj, co se vám zamane.

Reklama

Jakmile case překlopíme na bok, okamžitě zaujme poměrně netradiční spodní část. Přes její celou délku se totiž rozkládá prachový filtr, tedy respektive dva filtry. Už jsem se málem radoval, že by konečně některý z výrobců pochopil, kam je ideální vysouvat spodní filtr – tedy dopředu, ale ono ne. Ono dopředu vysunete jen část, která slouží pro přídavné ventilátory nebo výměník vodního chlazení. Filtr, který se stará o sací otvor zdroje se zase tradičně vysunuje dozadu.

NZXT Source 530 - sympatický tank
i Zdroj: PCTuning.cz

A toto řešení mi opravdu vadí, protože právě tento filtr bude zaneřáděný asi nejvíce a je logické, že málokterý uživatel se bude o jeho čištění starat až tak pravidelně. Přitom by stačilo filtr jen nerozdělovat a ponechat možnost vysunutí celé délky směrem dopředu.

NZXT Source 530 - sympatický tank
i Zdroj: PCTuning.cz

 Filtry jsou jinak klasické, tedy plastový rámeček s jemnou tkaninou, kterou je možné i opláchnout vodou. Trochu složitější je ale trefit se s filtrem zpět do kolejniček, když case takto nesklopíte. Asi jde o cvik.

NZXT Source 530 - sympatický tank
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrazné jsou i nožky, které zaručují dostatečnou světlou výšku nad podložkou. Vzduch zde může poměrně bez obtíží cirkulovat. Plastové nožky válcovitého tvaru jsou ještě osazeny gumovou podložkou, která tlumí vibrace a zaručuje šetrnější kontakt s podložkou.

NZXT Source 530 - sympatický tank
i Zdroj: PCTuning.cz

Zadní část

Zadní část pak působí tak nějak tradičně, jak asi u full-toweru čekáme. Několik originálních detailů se zde ale přeci jen najde. Ve spodní části je klasicky umístěn napájecí zdroj, který je možno namontovat v obou směrech, osobně bych tedy díky kvůli horší přístupnosti filtru doporučoval sát vzduch z útrob skříně.

NZXT Source 530 - sympatický tank
i Zdroj: PCTuning.cz

Ihned nad zdrojem začínají pozice přídavných karet, kterých je zde celkem osm, což odpovídá full-toweru. Zakryty jsou perforovanou záslepkou s ručním šroubem. Hned vedle je pak jakási snaha o zpevnění dvojicí prolisů, mezi které se ještě vešly malé žábry pro průchod vzduchu a samozřejmě nesmí chybět dvojice průchodek pro hadice vodního chlazení.

Dle standardu ATX navazuje I/Oshield, který je stejně, jako pozice pro karty nasvícen LED, o čemž jsme se bavili v úvodu. Jedná se o příjemný detail, který ocení jak počítačoví nadšenci a majitelé velkého množství periferií, možná i hráči či casemoddeři. Pro běžného smrtelníka, který na kabely sáhne jednou za uherský rok, ale světlo zase tak velký významu nemá. 

Ani zde nemůže chybět pozice pro přídavný ventilátor. Ta umožňuje montáž jak 120mm (ta je dodávána výrobcem), tak i 140mm ventilátoru. Výhodou jsou navíc podélné otvory, které umožňují posun ventilátoru v rozsahu 15mm. Díky tomu jej můžete co nejvhodněji umístit v závislosti na použitém chladiči procesoru nebo osazeném radiátoru vodního chlazení. Ochranná mřížka je provedena perforací plechu s jemným vylisováním směrem ven.

Nad ventilátorem pak už zůstávají slabé dva centimetry prostoru, které ale rádi využijí především majitelé vodního chlazení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama