Od kalkulačky po ultrabook - dvojitá evoluce notebooků
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Od kalkulačky po ultrabook - dvojitá evoluce notebooků

Od kalkulačky po ultrabook - dvojitá evoluce notebooků | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 10. 2013 03:00 3

Seznam kapitol

1. Počátky ze sedmdesátých let 2. Sálové počítače na cesty 3. Desktopy do kapsy 4. První opravdu přenosné mašiny
5. Blížíme se k notebookům 6. Experimentující Hewlett Packard 7. Technická udělátka na závěr

Když jsem se bavil s laiky, pronesli myšlenku, že evoluce notebooků byla jednoduchá. „Na začátku to bylo tlusté a kulaté, potom tlusté a placaté a dneska jsou to ultrabooky.“ To je velmi naivní pohled, který ignoruje nejzávažnější rozpor, který v evoluci notebooků najdeme: Není to jedna linie vývoje. Je dvojitá.

Reklama

Za zatím nejposlednější formu evoluce je považován ultrabook. Na cestě k němu bylo mezi lety 1993 do roku 2013 mnoho experimentů, z nichž mnoho strojů patří mezi mé oblíbence. Inu, když s sebou taháte stroj na psaní, subnotebook neminete! Absolutně úžasný byl IBM Thinkpad 701C, barevný subnotebook z roku 1995, který měl obrazovku o velikosti 10“, ale klávesnici o velikosti 12“.

Jak že nacpete velkou klávesnici do malého stroje? Uděláte ji teleskopickou! Tento systém se poeticky nazývá „butterfly“: Klávesnice je dělená do dvou trojúhelníkových segmentů, které se při otevírání víka posunují do obdélníkové konfigurace, takže klávesnice přesahuje půdorys stroje. Při zavírání víka se zase obě půlky sesunou. Je to úžasná show, ale když si 701ku prozkoumáte, dojde vám, proč se tento systém neustálil: Vyžaduje dost místa na výšku. Dnešní stroje jsou ale štíhlé širokoúhlé, takže dostanete poměrně velkou klávesnici do stroje i bez nutnosti používat poměrně tlustý pohyblivý klávesový kinoteátr, což bylo u strojů s displeji 4:3 nutností.

Ano, vznikaly i další zajímavé konfigurace klávesnice, například Olivetti Quaderno, miniaturní subnotebook na psaní mělo numerický blok v pravé horní části šasi. A popravdě, i na prvních netboocích se zmenšenou klávesnicí se dalo psát, protože jste na netbooku nepsali třeba tak rychle, ale díky jeho velké baterii vydržel fungovat opravdu dlouho. I u klasických subnotebooků bylo možné najít stroje, které byly na psaní výborné, dodnes si udržuji flotilu notebooků IBM Thinkpad X31, které na LibreOffice stále stačí, mají naprosto perfektní klávesnici a díky své konstrukci snesou i mírné polití pivem či kafem. I když jde o stroje výkonově na dnešní poměry už celkem slabé, pro řadu využití stačí. Ostatně i chromebooky či tablety s přídavnou klávesnicí ukazují, že pro mnoho typů úloh jsme už dosáhli výkonového optima. Ve skutečnosti můžete při práci v kancelářském balíku i to deset let staré Centrino hluboce podtaktovat a ono to stále docela dobře funguje. Pokud by se nějaký výrobce rozhodl udělat „cestovní psací stroj na bouchání“ s výdrží řekněme týden, tak je podle mě už cesta široce otevřená, stačí vyřešit spotřebu podsvícení a bezdrátové komunikace. Evoluce malých a lehkých strojů je dnes opravdu, opravdu daleko a nejnovější stroje s Androidem a s druhou baterkou v externí klávesnici už jsou zase na těch 20ti hodinách, na kterých byly o dvacet let dříve specializované kapesní počítače.

Od kalkulačky po ultrabook - dvojitá evoluce notebooků
i Zdroj: PCTuning.cz


MSI GT70 2OD Dragon Edition 2 Extreme - notebook s energetickým turbem!

Zdálo by se, že dvojí evoluce notebooků zvládá podstatně hůře ona první, vysoce výkonná kategorie strojů. Jenomže ani jejich evoluce rozhodně nekončí, objevují se nové, neotřelé a tak trochu odvázané nápady. Tak kupříkladu brzy by se u nás měly objevit notebooky MSI řady GT (GT60 a GT70), které představují další podivuhodnou evoluci vysoce výkonných notebooků. Mají zvláštní funkci NOS, která dokáže z baterie „přilít“ další energii v případě, že spotřeba systému překročí limit adaptéru (180 wattů) a to až do okamžiku, než energie v baterce klesne pod 30%. No... systém, který jede na baterku, přestože je zasunutý v zásuvce, to tu vážně ještě nebylo. Ve špičce spotřeba 200 wattů... to je skoro dvakrát více, než mělo IBM PS/2 P70 386! Tam ale nejvíc papal plazmový displej, kdežto tady se všechna ta síla nacpe do výkonného čtyřjádra, mobilní grafiky a úložiště o třech SSD discích a jednom klasickém. Je to značně nabouchaná pracovní stanice a to má, prosím, jen asi třetinovou hmotnost oproti pradědečkovi. Kdepak, ani výkonné notebooky rozhodně neřekly svoje poslední slovo!

Pokud se chcete sami podívat na exponáty z bohaté historie notebooků, neváhejte a navštivte Alza Muzeum, které se nachází v prostorách výdeje v Jateční. Vstup je jako tradičně zdarma, zdarma bude i doplňkový ebook k výstavě. Takže pokud se chcete podívat na to, jak vypadá „butterfly“ klávesnice a nebo jak že vypadá stroj, se kterým nás John Connor chránil před budoucností, neváhejte a zajděte se podívat! Muzeum se rovněž nijak nebrání spolupráci, zapůjčování exponátů pro výstavy a také darům, pokud chcete svého počítačového veterána zachovat i pro další generace :-)

Email Alza Muzea: muzeum@alza.cz

Facebook Alza Muzea: www.facebook.com/alzamuzeum

Twitter Alza Muzea: www.twitter.com/alzamuzeum

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama