opera-9-surfujte-komfortneji
Zábava Článek Opera 9 - surfujte komfortněji!

Opera 9 - surfujte komfortněji!

Jiří Vašek

Jiří Vašek

3. 8. 2006 01:00 143

Seznam kapitol

1. Opera 9 - surfujte komfortněji! 2. Otázky a odpovědi 3. A co na to ostatní?

Tento článek nemá za cíl vyvolat plamennou diskuzi, byť jsem si jist že militantní zastánci různých prohlížečů se na mě sesypou jako vosy na sladké. Účelem je jednoduše informovat o nové verzi prohlížeče Opera a vyvrátit dávno neplatné mýty, které kolují mezi komunitami neustále navzájem mezi sebou se hádajících uživatelů MS Exploreru a Firefoxu.

Reklama
Opera 9 - surfujte komfortněji!
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento článek nemá za cíl vyvolat plamennou diskuzi, byť jsem si jist že militantní skupiny různých prohlížečů se na mě sesypou jako vosy na sladké. Účelem je jednoduše informovat o nové verzi prohlížeče Opera a vyvrátit dávno neplatné mýty, které kolují mezi komunitami neustále navzájem mezi sebou se hádajících uživatelů MS Exploreru a Firefoxu.

Skutečností je, že letos dojde na poli browserů (tedy internetových prohlížečů) k poměrně zásadnímu zvratu. V čele revoluce kráčí zbrusu nová Opera 9, v patách s ještě nedokončeným Internet Explorerem sedmé verze a o slovo se hlásí i betaverze Firefoxu 2.0. Situace z předešlých let, kdy IE6 platil u pokročilých uživatelů za totálního outsidera a na desktopech se úspěšně zabydlel Firefox, se totiž zřejmě drasticky změní. Bohužel dnes zatím nelze objektivně otestovat IE7 ani FF2, takže první na řadě je Opera 9.

Opera 9 se představuje

Devátá verze Opery není revoluční, jedná se pouze o další vylepšení verze 8. Stejně jako ostatní konkurenční browsery je (již od verze 8.5) ke stažení zcela zdarma, bez reklamního banneru který "zdobil" verze předchozí. Navíc, stejně jako Firefox, není ke stažení pouze v jedné, oficiální podobě, ale její tvůrci na ní neustále pracují, a přibližně jednou týdně vychází nové testovací buildy - čili je pouze na Vás, zda zůstanete u oficiální verze, nebo zkusíte novější. Opera je multiplatformní prohlížeč a existuje ve verzích pro Windows, Unix/Linux a MacOS. Oficiální verze má v nabídce i češtinu.

Proč zkusit Operu?

V současné době je Opera nejoblíbenějším browserem mezi pokročilými uživateli, byť její podíl mezi browsery je spíše minoritní (IE pořád drtivě dominuje s nějakými 80-85%, Firefox se pohybuje kolem 10%, zbylých 5% je právě Opera a ostatní alternativní browsery jako je Safari). Čím je toto způsobeno?

Především Opera není mířena jako přímý konkurent IE, ale spíše jako alternativa pro náročné uživatele. BFU (tedy Běžný Franta Uživatel) potřebuje jen zobrazovat stránky, cokoli ostatního ho až tak nezajímá, stačí mu tedy jednoduchý prohlížeč bez jakýchkoli funkcí navíc. Dalším důvodem je integrace IE do Windows, což v zásadě nenutí uživatele zkoumat, co vlastně může mít ale je spokojen s tím, co dostane. Firefox se začal objevovat na počítačích po masivní reklamní kampani, kterou IE nepotřebuje a Opera nemá. Stejně jako kdysi Mozilla však i Opera byla dlouho záležitostí hardcore uživatelů, jakýmsi kultem který byl objeven až nyní. Co tedy nabízí?

Surfujte bezpečněji

Opera je nejbezpečnějším browserem bez nezáplatovaných bezpečnostních rizik. Podle serveru Secunia nejsou v Opeře 9 žádné známé bezpečnostní chyby. Konkurence je na tom o poznání hůře - Internet Explorer 6 podle Secunie obsahuje 21 nezáplatovaných bezpečnosních chyb, zatímco Firefox 4. Zažil jsem IE zavšivený spywarem a hijack Firefoxu, nebyl to věru příjemný pohled :).

Surfujte rychleji

FFF ze mě radost mít nebudou, ale ve srovnání s Firefoxem je Opera jasně rychlejší. Přirozeně, rychlost přenosu dat po lince dost dobře urychlit nejde, ale mám na mysli zejména uživatelské rozhraní Opery. Co se týká rychlosti nabíhání Opery, pohybuje se někde mezi IE (bleskurychlé) a Firefoxem (příšerně pomalé) - osobně toto bohužel příliš otestováno nemám, neboť Opera mi běží většinou několik týdnů nonstop bez vypnutí.

Podobně jako s náběhem je to i v případě systémových prostředků - při jednom otevřeném okně s několika listy (běžný stav) si Opera zabere kolem 60MB paměti a při čtyřech otevřených oknech s deseti listy v každém se spotřeba paměti pohybuje kolem 100MB - toto číslo závisí i na tom, kolik paměti jí v nastavení přidělíte, ovšem podstatné je, že nějaké abnormální spotřeby paměti se nedočkáte. Poté, co mi Firefox zabral půl gigabytu paměti a pořád nebyl nasycen, jsem přemýšlel, zda jde o vtip, či toto autoři považují za normální chování odladěného prohlížeče - na webu Mozilly jsem se dočetl, že prý to není chyba ale vlastnost prohlížeče Firefox, což mě samozřejmě velice pobavilo. Naopak, mám pocit že při vykreslování složitějších webů Opera nárazově spotřebovává více procesorového času než by bylo záhodno, nicméně toto není nijak závažné.

Do třetice rychlejší obsluze prohlížeče napomáhají i tzv. myší gesta, která více rozeberu níže.

Surfujte komfortněji

Narozdíl od zastaralého IE6 a spartánského Firefoxu se tvůrci Opery na ergonomii doslova vyřádili.

Hlavní "vychytávkou" jsou právě zmíněná myší gesta, důvěrně známá i hráčům hry Black & White. Princip je jednoduchý - proč myší hledat tlačítko nebo funkci menu, když kombinací několika pohybů případně stisků tlačítek dosáhnete toho samého výrazně rychleji! Typicky je to vidět například na gestech pro předchozí nebo další stránku, kdy stačí podržet levé tlačítko a stisknout pravé a voila je hotovo.

Opera 9 - surfujte komfortněji!
i Zdroj: PCTuning.cz

Opera nabízí velké množství funkcí již v základním instalačním balíku, dá se říci, že je obsaženo vše, na co si vzpomenete. Tabbed-browsing (česky přeložitelné snad jako surfování v panelech) je samozřejmostí, klávesové zkratky s možností libovolně je předefinovat také, integrované vyhledávání v googlu i dalších vyhledávačích, pro šťouraly a webdesignéry sada funkcí pro různé přizpůsobování vzhledu webů, e-mailový a IRC klient, a v poslední verzi přibyl i integrovaný bittorrent klient a ovládání hlasem.

Vynikajícím nápadem jsou tzv. panely, které využívají integrované funkce v Opeře. Za nejpoužitelnější považuji panel zobrazující přenosy souborů, historii, hierarchii otevřených oken, zjednodušený výpis všech odkazů na právě otevřeném webu, a třeba poznámky. Panely využívá právě i e-mailový a IRC klient, a čtečka RSS kanálů.

Opera 9 - surfujte komfortněji!
i Zdroj: PCTuning.cz

Nesmírně využitelné pro pohodlné surfování je funkce koš a zapamatování sezení. Koš funguje jednoduše, pokud nechtěně zavřete nějaký tab, nemusí Vás to mrzet, protože jej najdete v koši i s celou historií, o čemž se může IE i Firefoxu jedině zdát. Toto dotahuje do dokonalosti ukládání sessions (česky asi relace), kdy si můžete uložit celou Operu tak jak vypadá, se všemi okny, taby a jejich historiemi, a v budoucnu si toto vše zase otevřít. Samozřejmě, že lze takto uložit více sessions.

Další chytrou věcí související s ukládáním sezení je paměť stránek, kde právě surfujete. Pokud Operu zavřete, při jejím příštím spuštění naběhne přesně v tom stavu, kdy jste ji zavřeli (toto chování lze samozřejmě změnit). Tato funkce pracuje spolehlivě i pokud Opera náhodou spadne (je to jen software a občas má své slabší chvilky). Používám beta verze, které nemusí být zrovna stabilní, takže to jednou za čas prostě spadne, ale nepokládám to za problém, protože při příštím spuštění se Opera jednoduše zeptá, jestli má pokračovat ve stavu před spadnutím, otevřít uloženou session atd. - velmi příjemné.

Perfektní "vychytávkou" je vyplňování formulářů, na které jde ale Opera jinak než IE nebo Firefox. Zatímco tyto prohlížeče si pamatují data, které jste v minulosti zadávali, a nabídnou vám je při příštím vyplňování, Opera nenabízí nic a bez řečí při kliknutí na Wand (jakási kouzelná hůlka) vyplní celý formulář a rovnou ho odešle. Výhoda tohoto přístupu je v možnosti "profilů" - například pokud máte více e-mailových účtů na stejném portálu, nemusíte při každém loginu zadávat všechny údaje nebo čekat, co vám prohlížeč nabídne, ale Opera se prostě zeptá, kterou sadu vstupních dat má použít, což považuji za vynikající věc zjednodušující všechny loginy na jedno kliknutí myší. Nevýhodou tohoto přístupu je jen to, že za pár dní zjistíte, že si žádný login už nepamatujete :).

Opera umí číst text webových stránek a rozumí hlasovým příkazům.

Surfujte modernějí

Opera je nejmodernějším browserem a její autoři si zakládají na podpoře všemožných technologií. Narozdíl od IE a Firefoxu bezchybně projde Acid2 testem - jedná se o jakýsi smajlík, zobrazený pomocí CSS. Zde se projeví, zda browser perfektně podporuje CSS. Zkuste si tento test sami ve Vašem prohlížeči. Samozřejmostí je podpora všech standartů, včetně CSS3 (částečně, vzhledem k tomu že definitivní specifikace zatím není v dohlednu), XHTML a dalších. Perfektně funguje i XML/XSLT parser nebo prohlížeč WAPu.

Surfujte dle Vašich představ

Opera jde velmi dobře přizpůsobit tak, aby každému vyhovovala. Již v základní instalaci sice obsahuje skoro vše, co může většina lidí potřebovat, ale lze ji dál rozšířit pomocí tzv."widgets", což jsou jakési pluginy. Ovšem ne na způsob "extensions" Firefoxu, ne tak úzce integrované do browseru, jde spíše o samostatné prográmky běžící v rámci Opery než skutečné pluginy. Osobně jsem si "widgets" nijak neoblíbil, jednoduše nevidím důvod proč nějaký z nich instalovat - Opera mi vyhovuje tak jak je. Znám ale případy, kdy uživatel přešel z IE na Firefox jen kvůli tomu, že tam má možnost instalace pluginu pro předpověď počasí. Takovéto možnosti máte i v prohlížeči Opera.

Co se týká množství "widgets", s tím co je dostupné pro Firefox, Operu srovnávat nelze. Zde by vývojářský tým tady mohl ještě klidně zapracovat, nicméně Opera sama o sobě toho umí dost a dost, takže to vlastně ani není potřeba.

Drobností je možnost detailního nastavení každého webu na kterém jste, nebo tzv. uživatelský javascript, kterým můžete dále přizpůsobit každou stránku podle svých představ.

Opera 9 - surfujte komfortněji!
i Zdroj: PCTuning.cz

Na všechny funkce Opery jsou buď již předdefinované klávesové zkratky nebo je lze nastavit, a lze je libovolně měnit.

Více než browser

Kromě možnosti prohlížení webových stránek (přece jen, prohlížeč by toto měl umět, že ;)) má Opera několik zajímavých funkcí navíc (jak uvidíme, ne všechny jsou reálně tak skvělé jak vypadají).

Mailový klient

Opera 9 - surfujte komfortněji!
i Zdroj: PCTuning.cz

Dlouho jsem proklínal zoufale pomalý Mozilla Thunderbird, až jsem potkal Operu a nechápu, proč jsem ji nezkusil již dříve. Hlavní výhodou je naprostá systémová nenáročnost, narozdíl od Thunderbirdu se nestane že se celá aplikace zasekne v momentě kdy kontrolujete nové maily. Prozatím je mailový klient v Opeře nejhorečněji vyvíjenou součástí, snad v každé nové vývojové verzi jsou opravené nějaké chybky, ale osobně jsem zatím na vážný problém nenarazil, vše funguje naprosto hladce - POP3 i IMAP. Jediné, co mi trochu vadí, je občasné zpoždění stahování nových mailů. Opera nové maily na serveru jaksi "nevidí" a stáhne je až třeba za hodinu, což není optimální.

Zajímalo mě, jak si tato hračka poradí s mailovou konferencí, vzhledem k tomu že její filtr spamu a celkově filtry tuto možnost nikde nenabízí. Opera mě však přechytračila a konferenci si našla a začla třídit sama. Vůbec celkově lze mailového klienta nastavit jen minimálně, najdete lze jen ty nejdůležitější nastavení, což mě jakožto šťourala nemile překvapilo, ale zdá se že vše je nastaveno tak aby to fungovalo jak má.

IRC klient

Malá technická vložka pro ty, kdo IRC ještě neznají - jedná se o celosvětově největší chatovou komunitu - zde si nepředstavujte něco jako primitivní xchat, ale nepřeberné množství kanálů po celém světě, kde se dá řešit skutečně vše.

Pravdou je, že ideálního IRC klienta pro windows jsem zatím neobjevil. Ten v Opeře je zřejmě dvojče mailového klienta, nic moc se v něm nastavit nedá a pro pokročilé funkce (například pokud je člověk IRC operátorem) je nepoužitelný, ale pro občasné použití je naprosto v pohodě.

Bittorrent klient

Podpora torrentu se objevila v deváté verzi Opery a velmi vypadala zajímavě, nicméně v praxi je velkým zklamáním, možnosti jakéhokoli nastavení se blíží nule, a doporučit jej rozhodně nemohu v době, kdy platformě win32 kraluje perfektní uTorrent. Integrování torrentu do Opery považuji za zbytečnost, těžko říct zda je použitelný na občasné stažení něčeho malého, opravdu nevím a názory dalších uživatelů na našem fóru mi dávají jen za pravdu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama