Palit GTX 1650 KalmX – karta s pasivním chladičem v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Palit GTX 1650 KalmX – karta s pasivním chladičem v testu

Palit GTX 1650 KalmX – karta s pasivním chladičem v testu | Kapitola 27

Adam Vágner

Adam Vágner

29. 5. 2020 03:00 18

Seznam kapitol

1. Palit GTX 1650 KalmX: parametry 2. Palit GTX 1650 KalmX: konstrukce 3. Testovací sestava 4. 3D Mark Fire Strike a Fire Strike Extreme 5. 3DMark Time Spy a Time Spy Extreme 6. Aliens vs. Predator 7. Battlefield 1 8. F1 2018 9. Fallout 4 (Win 10) 10. Far Cry 5 11. GTA V 12. Metro Last Light Redux 13. Tom Clancy´s The Division (DX11 + DX12) 14. The Witcher 3: Wild Hunt
15. Metro Exodus 16. World of Tanks 1.5.1 17. Boost v AvP 18. Boost v F1 2018 19. Boost v Metro LL 20. Boost ve World of Tanks 21. Boost v AvP při opravdu pasivním chlazení 22. Teploty 23. Chování ventilátorů a hlučnost 24. Spotřeba a poměr výkon/watt bez zátěže a v AvP 25. Spotřeba a poměr výkon/watt v F1 2018 26. Výkon a poměr cena/výkon v rozlišení 1920 × 1080 27. Závěrečné shrnutí

Pasivně chlazené herní karty nižší třídy byly ještě před pár lety dost populární a v nabídce je měli i výrobci jako Sapphire nebo Gigabyte. Dnes už je ale výjimkou, když na nějakou grafiku bez ventilátoru narazíte. Jedním z výrobců, kteří pokoušejí štěstí, je Palit. Podíváme se, co můžete od takové karty dnes čekat.

Reklama

Výkon asi nemá smysl řešit – ten je takový, jaký dovolí spotřeba grafického čipu. Poměr cena/výkon také ne, ten je u samotné GTX 1650 proti ostatním modelům grafických karet špatný a velký chladič kartu ještě prodraží. Ve srovnání s grafikami, na které výrobce posadí menší aktivní chladič, je na tom KalmX o poznání hůře. Ale kvůli poměru cena/výkon si tuto kartu asi kupovat nebudete.

Pokud jste to ještě neudělali, určitě mrkněte do kapitoly Boost v AvP při opravdu pasivním chlazení, kde je karta otestovaná nad rámec metodiky mimo skříň a je v ní podrobněji rozebrané chování karty v případě, že jí s chlazením nepomáhají systémové ventilátory.

Sice to chvíli trvá, ale nakonec se u pasivně chlazených karet chladič vždy prohřeje natolik, že se čip dostane k teplotám, u kterých regulace u moderních karet obvykle snižuje boost dost výrazně (a při přehřívání umí jít i pod základní takty). Navíc chce podobné hodnoty teplot u čipu vidět jen málokdo z těch, kterým už nějaká ta grafika umřela kvůli poškozenému pájení u čipu.

Pasivně chlazené karty, které budou mít dost výkonu na to, aby byly použitelné i na hraní, tak nakonec stejně potřebují chladit proudem vzduchu. To znamená aktivní chlazení skříně, které se bez ventilátorů (a jejich hluku) neobejde. A to už můžete rovnou do počítače posadit i grafickou kartu s ventilátorem. I kdybyste systémové ventilátory ze skříně vyházeli, další bývá ve zdroji. Na to, abyste se zbavili i jeho hučení, si musíte připlatit za částečně pasivně nebo zcela pasivně chlazený zdroj. A další ventilátor bývá u chladiče procesoru.

Proto mi ani není příliš jasná mánie kolem semi-pasivně chlazených grafik. Jen málokterý majitel karet s „0dB módem“ jde do důsledku a pořídí k nim aspoň částečně pasivně chlazený zdroj a regulaci systémového chlazení nastaví tak, aby se ventilátory na procesoru a ve skříni při nízkých teplotách vypínaly a počítač tak byl opravdu tichý. Většinou bude ve skříni stejně hučet nějaký jiný ventilátor a občas i plotnový disk.

Potom už není rozdíl, jestli je i na grafice nějaký větrák, který soustavně běží na neslyšných otáčkách. Podstatné je spíš to, aby měl ventilátor kvalitní ložiska i motorek a nevycházelo z něj nějaké vrčení, pískání nebo cvakání a bylo u něj možné nastavit otáčky, na kterých bude vydávat neslyšný aerodynamický hluk. Když bude pasiv opravdu předimenzovaný, může být samotná karta neslyšná i v zátěži a nabídne lepší výkon, než mohou poskytnout karty s příkonem pod 75 W. Ale když má karta vyšší výkon a neslyšný chladič... obvykle zase stejně uslyšíte pískání cívek.

Palit GTX 1650 KalmX – karta s pasivním chladičem v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Počin Palitu však nechci rozhodně zatracovat – o jedinečné a smysluplné řešení jde v případě, že po tichém počítači půjdete opravdu důsledně a na vše z výše uvedeného budete myslet. Musíte pořídit nějaký úspornější procesor, který uchladíte velkým pasivem s řídkým žebrováním, vynechat plotnové disky na data a použít SSD, které nebzučí (ano, i s tím může být problém), k tomu pořídít pasivně chlazený zdroj a vše nechat v nějaké hodně otevřené „skříni“ tak, aby se to uchladilo přirozeným prouděním vzduchu.

Když pak snesete vyšší teploty a smíříte se s tím, že vám kvůli nim komponenty nejspíš odejdou o něco dřív, dostanete stroj, na kterém bude možné dokonce i hrát a všechno, co uslyšíte, bude cvakání kláves a klepání tlačítek na myši (a věřte mi, že to zní opravdu pronikavě, pokud do toho nehučí ventilátory z počítače).

Palit GTX 1650 KalmX, 4 GB
KLADY
Palit GTX 1650 KalmX – karta s pasivním chladičem v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Palit GTX 1650 KalmX – karta s pasivním chladičem v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
naprosto použitelná na hraní v plném HD rozlišení (s případným lehkým snížením detailů) při čistě pasivním chlazení přirozeným prouděním vzduchu už snižuje takty
teploty, v aktivně chlazené skříni má chladič rezervu jen 4 GB paměti
kompaktní, dvouslotový chladič a délka pod 18 cm  
zcela tichá (včetně cívek)  
spotřeba, nevyžaduje přídavné napájení  
Orientační cena s DPH: 4 850 Kč

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama