Parní válec u AMD - první testy APU AMD Kaveri
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Parní válec u AMD - první testy APU AMD Kaveri

Parní válec u AMD - první testy APU AMD Kaveri | Kapitola 7

Michal Šimonek

Michal Šimonek

14. 1. 2014 13:00 49

Seznam kapitol

1. Llano, Trinity a Richland, Kaveri 2. CPU a GPU část Kaveri 3. AMD A10-7850K a další desktop verze 4. Testovací sestava
5. Testy CPU a řadiče pamětí 6. Herní preview s iGPU a dnešní zakončení 7. Závěrečné shrnutí

Letošní rok nebude na poli procesorů příliš rušný. Nejvýznamnějšími novinkami budou nejspíš dnes uvedený APU Kaveri od AMD a na podzim desktopové monstrum Intel Haswell-E s osmi jádry a šestnácti vlákny. Nové APU Kaveri si podrobně představíme a ochuzení nebudete ani o naše první testy výkonu.

Reklama

Už z dnešního krátkého představení vidíme, že samotné Kaveri má i přes nižší takty vyšší výkon než Richland. V celkovém pohledu při zakoupení finálních produktů (Richland má takt 4,1 GHz, Kaveri 3,7 GHz) se pak nejedná o výrazný skok, ale osobně bych se dnes už rozhodl pro modernější Kaveri. Při srovnání takt na takt je to zcela jasné nyní i bez grafů, zde AMD udělalo kus práce. Ještě uvidíme, jak se nám v blízkých dnech pohnou ceny. První nástřely cen se mi jeví vysoké i přesto, že k procesorům K10 Kaveri dostanete plnou verzi hry Battlefield 4. Celkové zhodnocení si necháme až do podrobnějšího únorového testu.

Parní válec u AMD - první testy APU AMD Kaveri
i Zdroj: PCTuning.cz

S procesory Kaveri se setkáme také v mnoha sestavách. Jednu z nich jsem díky distribučnímu kanálu 100Mega mohl mít také doma. Sestava Hal3000 obsahuje základní desku MSI A88XM-E35 formátu mATX a procesor A10-7850K chlazený Zalmanem CNPS5X Performance. Chválím rozhodně výběr pamětí, konečně někdo přemýšlel a osadil k APU 21333MHz moduly Team Group Vulcan o celkové kapacitě 8 GB. Case je také z produkce Zalman, zajímavý tower ZM-T3. Zdroj pochází od Seasonic, ověřený model 350ET. Operačním systémem je předinstalovaný Windows 8.1 na 1TB disk WD Black.

K výbavě pak patří i periférie jako klávesnice a myš. Jako multimediální PC i pro zběžné hraní se mi jeví celek naprosto v pořádku. S větším taktováním však nepočítejte, deska nemá možnosti změny napětí, vše je podřízeno automatice. Kolem těch 4200 MHz je však reálných, jak jsem si narychlo odzkoušel. A to při doporučené ceně 15 490,- Kč je zcela adekvátní.

Parní válec u AMD - první testy APU AMD Kaveri
i Zdroj: PCTuning.cz

Pohled čelně na case ZM-T3 sestavy HAL3000.

Parní válec u AMD - první testy APU AMD Kaveri
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozloučím se ukázkou autotaktování pomocí 4-way funkce na hlavní testovací desce Asus (na autotakt to vůbec není špatné, hlavně iGPU). Příště se podíváme na samotné komplexní testy, srovnáme si výkon ve Windows 7 s novými Windows 8.1, zkusíme také nějaký HSA test a také několik moderních her. Aby toho nebylo málo, porovnáme si Piledriver jádro se Steamroller B jádrem při stejném taktu, abychom viděli, jak se posunul opravdu hrubý výkon. A samozřejmě nebude chybět detailní kapitola přetaktování a vliv taktu pamětí na výkon.

Za zapůjčení procesoru a prodejní sestavy děkuji obchodu Hal3000

Za zapůjčení SSD disku potom děkuji společnosti Kingston HyperX

Za věnování pamětí patří poděkování společnosti AMD

Za zapůjčení základní desky patří poděkování společnosti Asus

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama