PC, nejzapomenutější platforma budoucnosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek PC, nejzapomenutější platforma budoucnosti

PC, nejzapomenutější platforma budoucnosti | Kapitola 8

Michal Rybka

Michal Rybka

24. 10. 2014 03:00 46

Seznam kapitol

1. PC odsouzené k zapomnění 2. Kdo by sbíral běžná s PC... 3. Moderní výklad zapomenuté historie 4. Bagdádské baterie počítačového novověku
5. Proč PC nikoho nezajímá? Stroje, co nemají tvář 6. Nepřehledný svět kovových monster 7. Většina PC je příliš nomrální, sbírají se jen legendy 8. Historie se bude opakovat

Dnešní historickou tryznu bych věnoval systému, který bude v budoucnosti patřit mezi ty nejzapomenutější – a to přesto, že je dnes nejrozšířenější. Ano, mluvím o počítačích kompatibilních s PC, po kterých nezbude ani zblo. Tedy nějaké zblo po nich zůstane, ale ve srovnání s původní velikosti PC světa to bude jen takové škytnutí…

Reklama

Jistě, můžeme se zeptat, proč bychom se měli zajímat o technická řešení ve světě PC. No – v zásadě proto, že mezi stařinami jsou poschovávané budoucí technologické hity. Když mezi nimi zapátráte, musíte se ptát, kde že jsou ty slavné nové nápady, které nás dnes oslňují. Po stránce software ano, skutečný vývoj je v posledních dvaceti letech tažen hlavně vzestupem internetu.

Ale po stránce hardware až tolik nových věcí nenajdete. Většina dnešních superhitů jsou remaky řešení, která už tu byla: Tablety, notebooky s SSD, ultramobilní zařízení, netcentrické tenké klienty. A mají se tendenci periodicky vracet, jako třeba pero u tabletů Tegra Note. To už tady přece bylo – a ne jednou! Anebo Lenovo Yoga: Překlopný displej už tu taky byl u HP OmniGo 100! Pokud chcete vymyslet nový hit, není nic lepšího, než se prohrabat horou starých a ve své době neúspěšných řešení a položit si otázku, zda by se to dnes nedalo udělat lépe.

S tím, jak nám stará PC tiše mizí v minulosti, aniž by je někdo systematicky mapoval, přicházíme o velké množství informací, konceptů a nápadů. Nakonec nám zbudou jenom staré skeny časopisů o PC, které opět pokrývají minulost jen velmi fragmentovaně a často o jednotlivých systémech najdeme informace jenom v inzerátech, protože do článků a testů se dostaly jen ty nejpopulárnější produkty. Navíc se tyhle skeny nedají systematicky studovat, najdete v nich něco jenom když po něčem konkrétním pátráte.

Už dnes se místo odpovědí při dotazu do Google na nějaký méně obvyklý systém vrátí často jen strašidelné ticho. A to se ptáte na něco, co ještě fyzicky držíte v ruce. Blíží se doba, kdy stále více systémů nebude existovat ani fyzicky, ani v paměti našeho Centrálního Mozku Lidstva. A s tím, jak mizí a jak se vytrácí zpětná kompatibilita, bude se stejná ztráta opakovat ještě ve větším rozsahu u software.

Řada již vyhynulých platforem, jako je Amiga, je velmi dobře zmapována, zdokumentována a emulována. Bylo jasné, že se hodně systémů a znalostí o nich vypaří do ztracena. Celý život jsem vnímal PC jako všudypřítomnou a zcela dominující platformu. Proto je pro mě až neuvěřitelné, že tou platformou, kterou postihne ztráta paměti nejvíce, bude velmi pravděpodobně právě svět PC kompatibilních strojů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama