pci-express-posle-pci-i-agp-zahy-do-duchodu
Hardware Článek PCI Express pošle PCI i AGP záhy do důchodu

PCI Express pošle PCI i AGP záhy do důchodu | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

16. 6. 2004 00:00 81

Seznam kapitol

1. Historie - PCI a AGP 2. PCI Express 3. PCI Express - co z toho budeme mít?

Rozhraní PCI Express (ve zkratce PCIe) má být jednou z největších novinek tohoto roku. Od letoška budou rozšiřující karty buď obyčejné (tedy PCI a u grafiky AGP) nebo "nové" (tedy PCIe a u grafiky PEG). Nová sběrnice přinese kromě potenciálních výhod také mnoho problémů... Bude ten celý kolotoč stát vůbec za to? Na to jsme se podívali v průřezovým článku a svůj názor máme poměrně jasný...

Reklama

Na začátku vznikne zcela jistě určitý zmatek. Zatímco s "jednorychlostními" sloty PCIe nebude problém (budou tam, kdy dříve "překážely" sloty typu AMR nebo CNR), problémem budou grafické karty. Mimo firmu VIA, která tvrdí, že její čipset PT890 bude podporovat oba standardy AGP a také PEG (PCI Express x16 Graphics) s "dualními" deskami prakticky nepočítá. Je možné, že se objeví desky s různými "mosty" (bridge) ale je jasné, že se nebude jednat o čisté a systémové řešení. Nová platforma tak uživatele prakticky nutí k výměně grafické karty. Pokud budete kupovat celý počítač, tak to asi vadit nebude... horší to bude při výměně základní desky.

...PEG na kartě GeForce FX 5300 (zde ještě se speciálním "můskem" PEG - AGP)
i Zdroj: PCTuning.cz
...PEG na kartě GeForce FX 5300 (zde ještě se speciálním "můskem" PEG - AGP)


AGP a...

Intel prohlásil, že nové čipsety (i915 a i925) budou podporovat pouze grafiky PCI Express, poté se karta obrátila a zdá se, že některé desky mohou být vybavené slotem AGP. Kombinace obou slotů je však prakticky vyloučená. Hlavní problém je v tom, že záhy nastane přechodné období a jakýkoliv kompromis se odrazí na výkonu. Ti kteří si koupí základní desku s AGP budou za dva roky litovat, že nemají jak upgradovat, ti kteří koupí desku s PEG budou zase muset prodat případnou původní AGP grafiku...

Situace je bohužel horší než u nástupu AGP - tehdy byla koexistence PCI a AGP logická (stará grafika zůstala na PCI a k dispozici byl slot AGP). Celou věc komplikuje fakt, že do přechodu z AGP na PEG se příliš nechce ani výrobcům grafických karet. Zdá se, že nejlépe je připravena firma ATI, zatímco nVidia bude používat speciální čip/můstek PEG - AGP.

PCI Express pošle PCI i AGP záhy do důchodu
i Zdroj: PCTuning.cz

PCI Express pošle PCI i AGP záhy do důchodu
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěr

Závěry jsou dva: v krátkodobém horizontu nastanou jistě problémy: Než se ustálí výroba grafických čipů a základních desek bude docházet k jistým zmatkům. Je pravděpodobné, že první karty PEG budou poněkud dražší než verze AGP. Také karty od nVidie budou nejdříve vybavené speciálním konverzním "můstkem" který přizpůsobí klasické čipy s rozhraním AGP tak, aby mohly spolupracovat s PEG / PCI Express Graphics (je jasné, že dodatečný "mezičip" na výkonu nijak nepřidá, i když nVidia tvrdí opak).

A aby toho nebylo málo, současné grafické karty příliš propustnost 4GB/s PEG nevyužijí (AGP x8 má 2.1GB/s).

PCI Express pošle PCI i AGP záhy do důchodu
i Zdroj: PCTuning.cz

Na druhou stranu je jisté, že PCI Express převálcuje jak AGP tak i PCI. Rozhodně se tedy nejedná o marketingový humbuk. Nová technologie zjednoduší návrh karet i základních desek a rapidně zvýší jejich výkon. Dovoluje vyšší odběr proudu. Počítače mohou být také menší - existují dokonce verte pro notebooky (včetně karet zasouvaných do rozšiřovacích slotů).

Přesto, že tady budou jisté problémy, na původní karty PCI a AGP se za rok až dva budeme dívat jako na pomalé muzejní kousky. Jedinou otázkou tedy není jestli přejít na PCI Express, ale spíše to, kdy tak učinit. Intel se na to chystá záhy (a jistě si vychutná první vlnu nespokojenosti), AMD se zatím nikam nehrne (což taky může být taktické).

Narozdíl od jiných technologii nabízí PCI Express samé výhody. Jedinou nevýhodou je, že tyto sloty nebyly zavedeny před čtyřmi roky. Dnes už bychom všichni jeli "na novém" a o výhodách AGP by nikdo nediskutoval... Howgh...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama