pctuning-brik-mini-pc-s-lidskou-tvari
Hardware Článek PCtuning Brik - mini PC s lidskou tváří

PCtuning Brik - mini PC s lidskou tváří | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

1. 9. 2002 00:00 4

Seznam kapitol

1. Co lze a co nelze postavit... 2. Celková koncepce 3. Zdroj a jeho úpravy

Neměnná koncepce běžných PC mě motivovala ke stavbě zcela jiného počítače - typu, který by co nejlépe odrážel mou vlastní představu o ideálním PC. Měřítka jsem nastavil poněkud jinak - cena musí být pouze mírně nadprůměrná, procesor měl být taktován "kolem 2GHz", požadoval jsem solidní 3D akcelerátor, DVD, USB 2.0 a vypalovačku (o síťové kartě a modemu ani nemluvě), líbil by se mi i šestikanálový zvuk a IEEE1394. Navíc jsem chtěl, aby mé nové PC bylo mimořádně tiché a zároveň i velmi malé. Tak vznikl BRIK.

Reklama

Zcela netypický interní napájecí zdroj je bohužel, nebo spíše vzhledem ke zvyklostem u těchto "mikroskříní", bohudík 200W. Zdroj naštěstí splňuje požadavky pro napájení systémů s Pentiem 4 (je PFC).

Větráček uvnitř je řízen teplotou protékajícího vzduchu - ze začátku je velmi tichý, potom již začíná poměrně hlučet (otáčky stoupnou ze 3000 na cca 4500ot./min.) - u této koncepce je to poměrně časté.

Nejdříve jsem chtěl pouze nahradit plechovou mřížku mřížkou z pochromovaného drátu (možno zakoupit v prodejnách GM electronic). Zde je postup:

...hrany jsem pečlivě obrousil a namontoval novou mřížku
i Zdroj: PCTuning.cz
...hrany jsem pečlivě obrousil a namontoval novou mřížku


...všimněte si pomocných otvorů které zeslabují ramena původní mřížky
(pěnová hmota chrání elektroniku před poškozením a odletujícími pilinami)

Hluk se při vysokých otáčkách snížil - přesto jsem nebyl spokojen. Rozhodl jsem se vyměnit ventilátor za jiný. V GM elektroniku jsem koupil větráček Sunon KD1206PTS3 s otáčkami 3200/min. a odpovídajícím průtokem vzduchu. Problémem bylo, že nový větráček měl větší šířku 25mm (oproti 15mm původního typu). Nezbylo tedy, než větráček namontovat vně zdroje.

PCtuning Brik - mini PC s lidskou tváří
i Zdroj: PCTuning.cz

PCtuning Brik - mini PC s lidskou tváří
i Zdroj: PCTuning.cz

Toto řešení není tak špatné, jak to na první pohled vypadá: větráček vně drží výborně a uvnitř zdroje vznikl volný prostor, jakási "kapsa", umožňující lepší tok vzduchu (původní větrák součástky uvnitř doslova "olizoval" - i to bylo příčinou vyšší, jak na mé požadavky, hlučnosti zdroje).

PCtuning Brik - mini PC s lidskou tváří
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve finále jsem celou konstrukci ještě musel přepracovat (a bylo to docela peklo) a to tehdy, když jsem zjistil, že zdroj s externím větrákem se nevejde do původního výřezu ve skříni. Musel jsem proto "externí" větrák namontovat teprve až po předchozí montáži zdroje do skříně. Jako montážní část jsem použil těleso původního větráčku bez vrtulky (tedy pouze obroušený prstenec).

PCtuning Brik - mini PC s lidskou tváří
i Zdroj: PCTuning.cz

Hlučnost upraveného zdroje klesla na 50% hlučnosti původní konstrukce. Co je však výborné, termoregulace zůstala zachována a příliš se nezměnil ani průtok vzduchu proudící zdrojem (ten je důležitý kvůli chlazení výkonových prvků zdroje).

Vzduchotechnika a chlazení CPU

Koncepci, jež jsem použil mám vyzkoušenou na několika počítačích.

PCtuning Brik - mini PC s lidskou tváří
i Zdroj: PCTuning.cz


Poznámka: V Briku není instalování disketová jednotka (má CD-RW) - v předním otvoru je
umístěn černý uhlíkový filtr umožňující průtok vzduchu nad diskem (horní modrá šipka).

Vzduch opouštějící chladič procesoru (mimochodem, je pouze vlažný) je v horní části odčerpáván větrákem zdroje a v centrální části dodatečným větrákem "out-take".

PCtuning Brik - mini PC s lidskou tváří
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak dodatečný větrák (stejný Sunon jako ve zdroji), tak i větrák chladiče procesoru jsou zpomalené odpory 33Ohm (viz. návod na zpomalení otáček větráků v minulém díle).

Základem správného oběhu vzduchu (a mimořádně účinného chlazení) je něco, čemu říkám "wind tunnel" (zde šedá "roura" vedoucí ke chladiči CPU):
PCtuning Brik - mini PC s lidskou tváří
i Zdroj: PCTuning.cz


...wind tunnel vypadá v tomto případě spíše jako "korýtko"

 ...jedná se o přímé vedení okolního vzduchu ke chladiči procesoru. Tím dosáhneme:

  • maximálního chladícího efektu na procesoru,
  • vzduch opouštějící chladič procesoru není přehřátý - chladič nečerpá z vnitřního vzduchu o teplotě 40 - 45C, ale z okolního vzduchu o teplotě 20 - 28C.
  • vzduch uvnitř zbytečně "nerecykluje",
  • toto řešení nevyžaduje dodatečný ventilátor.

Vedení vzduchu (komínek) jsem vyrobil z proužku šedé karimatky (je pružná - těsní a zároveň tepelně izoluje nasávaný vzduch). Ten vyúsťuje do otvoru vyřezaného v horním krytu skříně:

PCtuning Brik - mini PC s lidskou tváří
i Zdroj: PCTuning.cz

PCtuning Brik - mini PC s lidskou tváří
i Zdroj: PCTuning.cz

Metodu vytváření "wind tunelů" (postup, triky a nástroje) popíši podrobněji v některém z dalších dílů o "tuningování PC".

Závěr

Výsledkem mého snažení je výkonný a při tom malý a tichý počítač. Emituje natolik malou "zvukovou kulisu", že jeho hluk v běžném denním kancelářském shonu prakticky zaniká - řekl bych, že je spíše na úrovni výkonnějších notebooků (dosud však neexistují žádné notebooky s tak výkonnou grafikou !).

Celkovou koncepci považuji za unikátní řešení problémů, jež trápí stále více lidí - těch, kteří nepotřebují "TOP" výkon, ale kteří žádají aby jejich počítač "zamořoval" (hlukem, nepěkným designem či velkými rozměry) jejich okolí pokud možno zcela minimálně, a při tom po svém PC požadují vysoké užitné vlastnosti (výkon, 3D akceleraci, bohaté rozhraní...).

Brik (jak jste již pochopili, je název úpravou anglického slova "brick - cihla") je navíc poměrně mobilní - nosím ho každý den do práce a zpět (všude mám k dispozici jeho plný potenciál).

P.S. Lze říci, že tímto řešením jsem tak trochu předběhl dobu - nepochybují o tom, že tlak na "polidšťování" PC bude sílit a zanedlouho se obdobných konstrukcí dočkáme "na každém rohu"... A pokud nám fandíte - upozorněte "svého dodavatele hardware" na tento článek, možná začne koumat o své verzi PC "s lidskou tváří"!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama