pctuning-brik-mini-pc-s-lidskou-tvari
Hardware Článek PCtuning Brik - mini PC s lidskou tváří

PCtuning Brik - mini PC s lidskou tváří | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

1. 9. 2002 00:00 4

Seznam kapitol

1. Co lze a co nelze postavit... 2. Celková koncepce 3. Zdroj a jeho úpravy

Neměnná koncepce běžných PC mě motivovala ke stavbě zcela jiného počítače - typu, který by co nejlépe odrážel mou vlastní představu o ideálním PC. Měřítka jsem nastavil poněkud jinak - cena musí být pouze mírně nadprůměrná, procesor měl být taktován "kolem 2GHz", požadoval jsem solidní 3D akcelerátor, DVD, USB 2.0 a vypalovačku (o síťové kartě a modemu ani nemluvě), líbil by se mi i šestikanálový zvuk a IEEE1394. Navíc jsem chtěl, aby mé nové PC bylo mimořádně tiché a zároveň i velmi malé. Tak vznikl BRIK.

Reklama

Již na začátku jsem si musel zvolit platformu, na které budu počítač stavět. Volba padla na:

Pentium 4

Poznámka: I když jsem příznivcem procesorů AMD (především kvůli jejich výbornému poměru cena/výkon), musím uznat, že Pentium 4 s jádrem Nortwood (512kB L2 cache) se pro mou misi jevilo jako vhodnější: má nižší odběr než ekvivalentní Athlon, generuje relativně málo tepla, "boxované" chladiče jsou navíc docela předimenzované a při tom velmi tiché. Má volba padla na typ Pentium 4 1800A - jedná se o dnes již relativně levný (5500Kč bez DPH) a přesto velmi výkonný procesor s velmi přijatelnou spotřebou.

Mainboard

Je skutečným "základem" celého systému. Zvolil jsem typ Intel D845GRGL (i když jsem, myslím si, zvolil poměrně dobře, musím konstatovat, že kvalitních MicroATX desek je doslova jako šafránu - výběr zde je velmi omezený).

PCtuning Brik - mini PC s lidskou tváří
i Zdroj: PCTuning.cz

Použítá MicroATX deska mezi jinými "umí" USB 2.0, nabízí integrovanou síťovku (Intel 82562ET 10/100 Mbit/sec) a podporuje sběrnici procesoru 400 i 533MHz. P.S. Deska nabízí dva sloty pro paměti DDR 266 do kterých lze osadit až 2GB paměti. Poznámka: základní desku dodala firma Vahal z Prostějova.

Grafická karta

I když je deska vybavena relativně výkonným grafickým akcelerátorem 845G (jak na integrovanou grafiku - výkon je asi na úrovni GeForce2 MX200), rozhodl jsem se osadit plnohodnotnou 64MB grafiku s čipem GeForce4 4200 od firmy Gainward:

PCtuning Brik - mini PC s lidskou tváří
i Zdroj: PCTuning.cz

Použitá grafická karta využívá čip nVidia GeForce4 (ten je vyráběn v 0.15um polovodičové technologii a má nižší spotřebu než předcházející řada GeForce3). Karta je vybavena TV / Video výstupem (pro přehrávání DivX), stejně jako i DVi (pro připojení digitálních TFT panelů).

Karta se vyznačuje mimořádně podařeným chlazením - větráček je velmi tichý (nepotřebuje dodatečnou regulaci otáček), pamětí mají nalepené malé pasivní chladiče. Poznámka: grafickou kartu jsem koupil u společnosti ProCa.

Disk a CD-RW

Zde bylo volba pro mně poměrně jednoduchá - použil jsem ověřenou (a téměř neslyšnou) Seagate Barracudu IV o kapacitě 80GB. I když se tento disk za provozu poměrně zahřívá, jeho chlazení je vyřešeno s dostatečnou rezervou.

Jako mechaniku CD, DVD a zároveň "vypalovačku" jsem použil DVD/CD-RW kombo LG GCC-4120B.

Konstrukce počítače

Na fotografii otevřené skříně lze vyznačit okruhy problémů, které jsem při stavbě Briku řešil:

PCtuning Brik - mini PC s lidskou tváří
i Zdroj: PCTuning.cz

  1. zdroj (zajištění dostatečného chlazení při minimální hlučnosti),
  2. chlazení cpu: mírné zpomalení "boxovaného" větráku,
  3. přísun "chladného vzduchu", vyřešení vnitřního oběhu vzduchu,
  4. dodatečný (navíc zpomalený ventilátor) "out-take",
  5. větráček na graf. kartě,
  6. přístup vzduchu pro dodatečné chlazení graf. karty,
  7. instalace dodatečného USB konektoru (ten nebyl součástí dodávky).

Poznámka: všimněte si, jak je kritické umístění socketu na desce - v naši konfiguraci těsně nad části chladiče je DVD kombo. Přes mé obavy to téměř vůbec nevadí (detaily viz. dále)...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama