pctuning-ma-9-let-co-se-za-tu-dobu-zmenilo
Zábava Článek PCtuning má 9 let. Co se za tu dobu změnilo?

PCtuning má 9 let. Co se za tu dobu změnilo?

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

19. 6. 2007 01:00 38

Seznam kapitol

1. Plíživá revoluce… 2. Internet a Informační Technologie (IT) 3. Příloha 1 - ceník z května 1999

Doplněno: Myslíte si, že revoluce se dnes může konat jedině v nějakém státečku v Jižní Americe? Že nemůže probíhat i u nás? Že nikde nic nevidíte? Nenechejte se mýlit, právě teď jsme účastníky jedné poměrně zásadní revoluce (a je na Vás na které straně barikády skončíte)...

Reklama
PCtuning má 9 let. Co se za tu dobu změnilo?
i Zdroj: PCTuning.cz

Velké změny často postupují tak pomalu, že si jejich význam a praktický dopad na životy současníků v daném historickém okamžiku málokdo uvědomuje. Je to něco jako kráčející ledovec: Viděl někdo, že by se led někdy pohyboval?

Změny tohoto typu mají charakter plíživé revoluce, která probíhá jakoby na pozadí "hlavního procesu" běžného života, ale po jejímž dokonání svět není, a ani už nikdy nebude, jako před tím.

Věřím tomu, že lidé žijící v minulosti, například v době zrovna nastupující průmyslové revoluce o nějaké zrovna probíhající revoluci neměli ani tušení – to jen np. bývalý krčmář Vejdek si na okraji města otevřel dílnu, ve které vyrábí pluhy a ve které pracuje jako tovaryš i náš Francek - nic co by stálo za zmínku. Proč se ale o tom zmiňuji? Mám totiž dojem, že nějaká taková revoluce je zrovna na pořadu dne...

PCtuningu je letos 9 let (začali jsme 15.6.1998) v průběhu té doby se témata článků stále točí kolem osobních počítačů. Koukal jsem na staré články a uvažoval, co se podstatného za tuto dobu změnilo.

PCtuning má 9 let. Co se za tu dobu změnilo?
i Zdroj: PCTuning.cz


V roce 1998 jsme se věnovali (jak jinak) především přetaktování...

Po chvíli přemýšlení jsem zjistil, že podstatných změn nebylo příliš moc, tedy až na to, že proběhla (nebo stále trvá) jedná docela podstatná revoluce.

Akcelerace? Z 300 na 3000MHz za 9 let = nic moc

Co se za tu dobu změnilo? Už na první pohled v našem oboru proběhly velké změny ve výkonech jednotlivých částí počítačů. Dobře to ilustrují procesory:

PCtuning má 9 let. Co se za tu dobu změnilo?
i Zdroj: PCTuning.cz

Prvním velkým hitem o kterém jsme psali byl relativně levný (zejména ve srovnání s nesmírně drahým Pentirm II) Intel Celeron 300A. Jeho charakteristická vlastnost? Výchozích 300MHz bylo možné snadno přetaktovat na skvělých 450MHz, jednalo se o první procesor s integrovanou L2 cache (o velikosti 128KB), frekvence sběrnice FSB 66MHz po přetaktování narostla na 100MHz. Celerony 300A se u nás prodávaly za cenu cca 3500Kč bez DPH (90USD * 38Kč) a přetaktování mj. obnášelo zaizolování pinu B21 (nejčastěji samolepící páskou) přímo na slotu procesoru.

PCtuning má 9 let. Co se za tu dobu změnilo?
i Zdroj: PCTuning.cz

Vývoj posunul pracovní frekvence dnešních procesorů téměř na desetinásobek, ještě více snad vzrostla kapacita operační paměti (z 32-64MB v roce 1998 na dnešních 1000-2000MB). Aha, říkáte si, tak to je tedy ta revoluce, o které byla řeč na začátku. Ale proč o ni říkal, že je skrytá, vždyť o rychlém vývoji počítačů nikdo nepochybuje - vnímáme ho zcela zřetelně, změny nastupují téměř každý den?

Ve skutečnosti změny hardware počítačů nepovažuji vůbec za revoluční, ba ani dokonce za převratné. Je to smutné, ale počítače lidem nerozumí ani za mák více než v roce 1998. Zvýšení výkonu spolkly stále náročnější operační systémy a programy. I dnes při psaní článku datluji písmenka jedno za druhým na klávesnici jako na svém prvním PC v roce 93. Ano, dnes po nové podložce jezdím optickou myši a koukám na plochy monitor - to však nelze považovat za revoluci. Můj domácí počítač je, i přes Windows Vista, stále tou neosobní nekomunikativní šumící krabici (kdyby se aspoň za ta léta podstatně zmenšily vnější rozměry skříní). V souvislosti s výkonem PC bych o revoluci opravdu raději nemluvil...

PCtuning má 9 let. Co se za tu dobu změnilo?
i Zdroj: PCTuning.cz

Všimněte si ale jiné věci. Dnes při koupi nového počítače nám a na disketové, a často i na DVD mechanice prakticky nesejde, leckdo nové CD už nevypálil skoro celý půlrok. Součástí o které se však moc nediskutuje, ale která je dnes absolutně klíčová, je... konektor pro připojení k síti LAN (případně WiFi karta). Ve skutečnosti totiž už nekupujeme počítač jako samostatný přístroj, ale dnes si pořizujeme počítač především jako „kukátko“ do Internetu.

"Dříve jsme potřebovali Internet kvůli počítačům, dnes je potřebujeme počítače kvůli Internetu..."

Fakt, že volně stojící, byť velmi výkonný počítač je dnes téměř neužitečný, je malým indikátorem opravdu zásadních změn, které se v posledních devíti létech udály. I kdybych dnes seděl před obstarožním monitorem z roku 1997 a stále používal kuličkovou myš (přičemž mechanika CD-ROM i Foppydisk by byly nefunkční), stačilo by mi, abych byl připojený k Internetu a mohl bych téměř bez problémů nejen pracovat ale i relaxovat.

Skutečnou revolucí je tedy postupující vliv Internetu, Z něčeho, co bylo před rokem 1997 jen hračkou několika nadšenců se postupem doby vyvinula služba, která se dnes zařadila mezi základní lidské potřeby (voda, doprava, elektřina, internet). Vliv Internetu na ekonomiku je tak veliký, že jej s klidem můžeme považovat za národní bohatství. Vyřazení národního nebo světového Internetu by mělo podobně závažné důsledky jako nedostatek pohonných hmot.

Zatímco dříve jsme mluvili o tom, že současnost bude historiky nazývána věkem atomové energie, pak věkem letů do vesmíru, dnes je téměř jisté, že se nacházíme ve věku Internetu...

A přitom to stále v některých oborech to vypadá, jakoby se nechumelilo...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama