Peklo zamrzlo: Office je na iPadu, post PC éra začíná
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Peklo zamrzlo: Office je na iPadu, post PC éra začíná

Peklo zamrzlo: Office je na iPadu, post PC éra začíná | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

28. 3. 2014 11:00 65

Seznam kapitol

1. Zahoďte PC, kancelář je v tabletu 2. Tablety už nejsou jen na špatné zažívání 3. Nic lepšího než PC! 4. Na psaní, volání, MP3 či video už PC nepotřebujeme
5. PC přebubřelé 6. Nekňučte, zvykněte si! 7. PC, kdo tě ještě potřebuje?

Když Patrik Zandl odpískal na Technetu existenci PC, stala se z mnohaletého „vytí na PC“ záležitost již definitivně mainstreamová. Ukončila se tím slavná éra pokoutního prorokování o nástupu tabletů a mobilů coby počátku konce osobních počítačů a nyní se „post PC“ éra považuje za oficiálně zahájenou.

Reklama

S tím, jak se PC stávalo díky Windows a aplikacím všeho druhu uživatelsky příjemnější, rozšiřoval se okruh uživatelů, kteří si ho pořídili, přestože „nepotřebovali počítač“. Chtěli něco, na čem můžou psát, něco, co jim dovolí poslouchat MP3, podívat se na film anebo telefonovat zdarma. PC si pořídili jenom proto, že jim dovolovalo dělat tyhle věci a navíc bylo relativně levné. To vytvořilo zcela fiktivní dojem, že PC je důležité. Ba co více, v té době například přišel Microsoft s představou, že každá domácnost bude mít PC a to PC bude centrem této domácnosti.

Když se nad tím zamyslíte, je to představa naprosto odtržená od reality. Hráči nechtěli PC, chtěli zařízení, na kterém můžou hrát ty nejlepší a nejvychytanější hry. Babička a dědeček nechtěli PC, chtěli věc, která jim dovolí zadarmo telefonovat vnoučatům do Ameriky.

Seniorům už dnes k povznesené náladě stačí tablety. zdroj: Wikimedia Commons
i Zdroj: PCTuning.cz
Seniorům už dnes k povznesené náladě stačí tablety. zdroj: Wikimedia Commons

Drtivá většina studentů nechtěla PC, chtěli elektronický psací stroj, aby nemuseli bouchat seminárky a diplomky na mechanickém psacím stroji. Zkrátka a dobře, drtivá většina uživatelů PC používala PC, aniž by doopravdy potřebovala počítač. V té době pouze neexistovala alternativa.

Vtip je v tom, že PC je svojí architekturou zmenšený minipočítač s operačním systémem vhodným pro minipočítače. Jen prudký nárůst nároků aplikací vytvářel iluzi, že se díváme na něco „osobního“. Exploze levného výkonu vytvořila podobu moderních her, smetla konkurenci a cválala dál a dál, aniž by si většina výrobců všimla toho, že další nárůst výkonu je potřeba jen kvůli hrám. Když jsem si koupil notebook s Pentiem II na 233 MHz, experimentálně jsem se ho pokoušel podtaktovávat, abych zjistil, ve kterém okamžiku se mi zpomalí Windows 98 se spuštěným Wordem natolik, že už by mi to nebylo příjemné. Ke svému úžasu jsem zjistil, že problém nastává při zpomalení až na 40 MHz – na kancelářské aplikace, v té době ještě docela optimalizované, byl tento stroj brutálně předimenzovaný. Běžně jsem ho používal podtaktovaný na 133 MHz a oněch 100 MHz, o které jsem se připravil, mi nijak nechybělo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama