pentium-dual-core-e2180-nejlepsi-volba-pro-setrilky
Návody Článek Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky?

Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky? | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

8. 11. 2007 01:00 61

Seznam kapitol

1. Přetaktování má význam i logiku 2. Zásady přetaktování "na úsporu" 3. Pro začátečníky - základy přetaktování 4. Pro začátečníky - nastavení časování pamětí
5. Pro začátečníky - průvodce nastavením BIOSu 6. Čtení pro experty - NB /FSB Strap 7. Přetaktování "low-endu" - výsledky 8. Doplněno - přetaktování a napětí procesoru

Doplněná cást popisující VID, EIST a C1E. Kamaráde, jen ty mi můžeš pomoci. Dlouho jsem šetřil peníze na novou sestavu a když jsem viděl testy GeForce 8800GT, rozhodl jsem se, že si tu do své sestavy pořídím právě tuto grafickou kartu. Problém je v tom, že původní ceny těchto nedostatkových karet stále rostou, a já budu muset někde ušetřit. Vše jsem už zvážil a vypadá to, že ušetřit budu muset hlavně na procesoru, který budu muset přetaktovat...

Reklama

Vždy platilo, že pro přetaktování procesorů, jehož cílem je dosažení dobrého výkonu za minimální cenu, se nejvíce hodí... právě levné, tzv. "entry-level" procesory. Proč? To vysvětlím na následujícím příkladu:

Známá poučka říká, že když nechcete taktovat, musíte se dívat po procesorech ležících na horní hranici střední třídy, nejlépe těsně pod vrchol - někde tam leží původně plánovaný Intel Core 2 Duo E6750. Zde je popis tohoto procesoru: socket 775, frekvence jádra 2.66GHz, frekvence sběrnice 1333MHz (333MHz quad-pumped), L2 cache 4096kB...

Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky?
i Zdroj: PCTuning.cz

Neříkám, že procesor Core 2 Duo E6750 se pro přetaktování nehodí (na špičkových sestavách je výkonovým drtičem), jen to, že na levné desce s běžným zdrojem a chladičem s "value" pamětmi se s tímto procesorem nikam daleko nedostanete. Všimněte si zejména vysokého "továrního" taktu sběrnice FSB - ta je u tohoto modelu 1333MHz (frekvence 333MHz quad-pumped, tj. 4x).

Vysoké FSB není pro levné sestavy vhodné...

1333MHz je nedávno uvedenou třetí rychlosti procesorů Intel Core 2 Duo a sám výrobce v tomto ohledu postupuje podobně jako přetaktovávači. Chce-li zvýšit frekvenci procesoru a zároveň i datovou propustnost, musí zvednout FSB...

Procesory vhodné pro přetaktování

Nejlépe bude postupovat "stejně jako Intel" - tj. vyjít z nízké hodnoty FSB (tu reprezentují modely s FSB 800MHz) a tu postupně zvedat výš a výš. Dnes by navíc bylo hloupé do nové sestavy neosadit dvoujádrový procesor, proto se podíváme mezi běžně dostupné typy a... nalezneme mezi nimi již v předchozí kapitole zmíněné procesory:

Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky?
i Zdroj: PCTuning.cz

Oba modely jsem tedy zapůjčil a začal jsem s testováním. Pojďme se ale nejprve podívat blíže na technické parametry těchto procesorů.

Začneme levnějším Pentium Dual-Core E2180

Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky?
i Zdroj: PCTuning.cz

Dvě jádra pro chudé = Pentium Dual-Core


Pentium ještě žije!

Tyto relativně nové procesory (mluvím o řadě Pentium Dual-Core E21xx) tak trochu nepasují do dřívější filozofie Intelu (1MB pamětí L2 cache je řadí do low-endu, dvě jádra a podpora všech instrukčních sad, včetně 64-bitového režimu, tyto procesory naopak řadí mezi vyšší třídu) a proto je Intel oficiálně nazývá "Pentium Dual-Core" a nikoliv zavedeným prestižním názvem "Core 2 Duo". Návratu označení Pentium (po debaklu s topícím Pentiem 4 by obavy mohly být na místě) se nemusíte obávat. Název je jen "politický" - pro nás je důležité, že se v tomto případě jedná se o plnohodnotné procesory Conroe s výjimkou paměti cache, která je snížená z 2 na 1MB.

Osobní poznámka: předpokládám, že procesory Intel Pentium Dual-Core jsou řešením, které manažérům Intelu našeptala jistě nějaká "chytrá horákyně" - jsou totiž "blokační" reakcí na levné dvoujádrové Athlony 64 X2 firmy AMD. Intel do tohoto cenového segmentu (pod 2 200Kč s DPH) sice skutečně umístil dvoujádrové procesory, ale tím, že se podle označení nejedná o Core 2 Duo (i když jím tento procesor prakticky je) tlačí Intel zájemce o tyto prestižní "Core" procesory k nákupu o 1/3 dražšího modelu E4500.

Střední třída začíná u Core 2 Duo

Do střední a vyšší střední třídy Intel umístil dvoujádrové procesory nazvané Core 2 Duo. Druhý z našich kandidátů na přetaktování, model E4500, je v dnešní době prakticky vlastně vstupním tj, "entry-level" modelem této známé skupiny procesorů.

Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud si projdete obě tabulky zjistíte, že procesory mají shodné vlastnosti (jádro Conroe aka Allendale, stejnou revizi M0, stejnou výchozí FSB 800MHz) a liší se jen násobičem (10 vs 11) a velikosti paměti L2 cache. Cenový rozdíl s DPH je cca 800 Kč. Tento rozdíl se nezdá příliš velký, při nízké ceně procesorů však činí 1/3 ceny levnějšího modelu "E2180".

Procesory jsou na startovních čárách, základní deska Gigabyte P31-DS3L je připravená, paměti osazené, pojďme tedy na věc!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama