pentium-dual-core-e2180-nejlepsi-volba-pro-setrilky
Návody Článek Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky?

Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky? | Kapitola 4

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

8. 11. 2007 01:00 61

Seznam kapitol

1. Přetaktování má význam i logiku 2. Zásady přetaktování "na úsporu" 3. Pro začátečníky - základy přetaktování 4. Pro začátečníky - nastavení časování pamětí
5. Pro začátečníky - průvodce nastavením BIOSu 6. Čtení pro experty - NB /FSB Strap 7. Přetaktování "low-endu" - výsledky 8. Doplněno - přetaktování a napětí procesoru

Doplněná cást popisující VID, EIST a C1E. Kamaráde, jen ty mi můžeš pomoci. Dlouho jsem šetřil peníze na novou sestavu a když jsem viděl testy GeForce 8800GT, rozhodl jsem se, že si tu do své sestavy pořídím právě tuto grafickou kartu. Problém je v tom, že původní ceny těchto nedostatkových karet stále rostou, a já budu muset někde ušetřit. Vše jsem už zvážil a vypadá to, že ušetřit budu muset hlavně na procesoru, který budu muset přetaktovat...

Reklama

Je důležité si uvědomit, že paměti jsou v systému pasivním článkem. Je na systému (nastavení BIOSu), jakou frekvenci / jakým způsobem časované signály do modulů DDR2 vyšle - a paměti tento rytmus komunikace buďto zvládnou nebo nikoliv. Kvalitní moduly zvládnou vyšší frekvence a agresivní časování, zatímco těm méně podařeným je třeba někde "ubrat". Hodnoty uvedené na modulech pamětí ve většině případu označují, kam až je s nastavením možné jít (i když občas je skutečná mez ještě o stupeň výše).

Je to jako s rychlostními koeficienty u pneumatik - i když je pneu určené do rychlosti 210km/h (H) neznamená, že po překročení 210km/h tyto pneu okamžitě explodují. Při výrobě pneumatik s rychlostním koeficientem W (240km/h) jsou použité ještě kvalitnější polotovary, neznamená to ale automaticky, že tyto pneumatiky automobil jakkoliv zrychlují - jen (a to ještě omezeně) ručí za to, že zvládnou více (rychlosti a zatížení), než model s označením "H".

Časování pamětí (timing) stanoví, jak se systém bude přistupovat k informacím uložených v paměťových buňkách. Zde platí, že hodnoty časování ovlivňují především tzv. latenci (zpoždění) pamětí. Agresivní časování (nízké hodnoty) jsou možné tehdy, je-li pracovní frekvence pamětí nízká. S růstem frekvence je občas nutné pamětem "povolit" otěže (tj. zvýšit koeficienty časování).

Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky?
i Zdroj: PCTuning.cz


V čipu SPD je uloženo několik sad časování pro různé pracovní frekvence
(zde pro práci jako DDR2 400, 533 a 667).

Zeppelin 2x 1GB DDR2 800

Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky?
i Zdroj: PCTuning.cz


při 800MHz jsem ponechal nastavení na hodnotách uložených v čipu SPD

Ve výchozím stavu nastaví BIOS časování paměti automaticky podle čipu SPD, občas je ale nutné chopit se individuálního nastavení a nastavit hodnoty časování ručně (zejména tehdy, přetaktováváme-li paměti nad jejich specifikaci).

Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky?
i Zdroj: PCTuning.cz


Občas je nutné časování paměti nastavit ručně - zde: 5-5-5-12

Pokud selže pokus o přetaktování, může pomoci nejen zvýšení napájecího napětí pamětí (zde +0.4V), ale také ruční nastavení časování (v screenshotu 5-5-5-12). Abychom vyloučili vliv paměti na přetaktování, je vhodné začínat na "volném" časování (relaxed) a hodnoty prodlev utužovat (tj. snižovat) až poté, kdy dosáhnete požadované frekvence procesoru. V našem případě bylo +0.4V časování 5-5-5-12 pro 900MHz zbytečně opatrné a paměti zvládly časování 4-4-4-12 a stačilo jim jen +0.3V.

Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky?
i Zdroj: PCTuning.cz

Paměti a přetaktování procesorů Core 2

Důležité: při přetaktování procesorů Core 2 Duo jsou moduly paměti (hned po základní desce) tím nejdůležitějším omezovačem přetaktování. Pro někoho špatná, pro jiné dobrá zpráva je, že i velmi drahé a kvalitní paměti nemusí být vždy zárukou úspěchu. Známe případy, kdy přetaktování nebylo možné, ač byly použité velmi drahé paměti. Po výměně za levnější, na první pohled pomalé paměti, se na této sestavě přetaktování ve finále podařilo.

Zkuste si před přetaktováním zajistit alespoň jednu "rezervní" sadu paměťových modulů. Pokud jiné paměti neseženete a narazíte na problémy, zkuste postupovat dále po osazení základní desky pouze jedním modulem (single channel). Nejdříve zvyšte napětí Vdimm a nastavte "volné" (relaxed) časování, například 5-5-5-15 (tCAS-tRCD-tRP-tRAS). Násobič VŽDY nejprve nastavte na nižší hodnotu, a teprve potom (po dosažení cílové frekvence FSB procesoru) jej postupně zvyšujte. Poznámka: pokud násobič v Setupu BIOSu nenajdete, nastavte rychlost pamětí (uváděnou jako MHz) na nižší hodnoty, například na 533MHz nebo 667MHz.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama