pentium-dual-core-e2180-nejlepsi-volba-pro-setrilky
Návody Článek Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky?

Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky? | Kapitola 5

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

8. 11. 2007 01:00 61

Seznam kapitol

1. Přetaktování má význam i logiku 2. Zásady přetaktování "na úsporu" 3. Pro začátečníky - základy přetaktování 4. Pro začátečníky - nastavení časování pamětí
5. Pro začátečníky - průvodce nastavením BIOSu 6. Čtení pro experty - NB /FSB Strap 7. Přetaktování "low-endu" - výsledky 8. Doplněno - přetaktování a napětí procesoru

Doplněná cást popisující VID, EIST a C1E. Kamaráde, jen ty mi můžeš pomoci. Dlouho jsem šetřil peníze na novou sestavu a když jsem viděl testy GeForce 8800GT, rozhodl jsem se, že si tu do své sestavy pořídím právě tuto grafickou kartu. Problém je v tom, že původní ceny těchto nedostatkových karet stále rostou, a já budu muset někde ušetřit. Vše jsem už zvážil a vypadá to, že ušetřit budu muset hlavně na procesoru, který budu muset přetaktovat...

Reklama

Základní desky firmy Gigabyte mají dva režimy nastavení (Setupu) BIOSu. Po stisku klávesy Del v průběhu bootování se dostanete do základního režimu nastavení BIOSu. Volby jsou v tomto režimu jsou poměrně chudé, pokročilé možnosti zůstávají skryté. Do pokročilého režimu přejdete přímo v Setupu BIOSu po stisku kombinace kláves Ctrl + F1. Rozšířené menu přetaktování procesoru pak vypadá například takto:

Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pomocná nastavení

Skupinou voleb, kterým byste měli v Setupu BIOSu věnovat také pozornost, jsou položky spojené s vlastnostmi procesoru. Zde záleží na tom, jestli chcete systém přetaktovat jen mírně (pak nic nemusíte měnit), nebo chcete jít s přetaktováním výše (to je náš případ) - pak se vyplatí některé funkce procesoru "ručně" vypnout (tj. nastavit na "Disabled").

Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky?
i Zdroj: PCTuning.cz

Virtualizační technologii jistě nebudete využívat - můžete ji klidně vypnout (zde je screenshot procesoru s podporou technologie "Vanderpool"). NX bit (No-Execute bit) není pro přetaktování ani chod procesoru významný - na obrázku je NX bit vypnutý a zkušenosti ukazují, že některé programy se chovají stabilněji, když je podporu NX vypneme.

Jelikož EIST (Enhanced Intel SpeedStep) a C1E (Enhanced Halt State) dynamicky mění napájení procesoru v závislosti na zatížení, jsou tyto funkce (ve většině případů) překážkou pro efaktivní přetaktování. Obecně platí, že pro "výkonový overclocking" tyto položky je nutné mít vypnuté (tj. Disabled).

Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky?
i Zdroj: PCTuning.cz

Frekvence PCIe

Veličinou přidruženou k FSB (do třetice - po frekvenci procesoru a paměti) je frekvence sběrnice PCI Express (PCIe) - PCI Express Frequency. V normální situaci je frekvence této sběrnice 100MHz a volba "Auto" se snaží nastavit děličky tak, aby frekvence PCIe se této frekvenci co nejpřesněji blížila. Zatímco paměti používají omezenou sadu děliček, frekvence PCI Express (u které není časování tak kritické) používá jiný systém asynchronního propojení obou sběrnic (PCIe lze nastavit s přesností 1MHz). Ve většině případů je nejvhodnější právě volba "Auto" (u testovaných desek Gigabyte jsme jiným nastavením nedosáhli vyšší stability). U některých základních desek se někdy doporučuje "ruční" nastavení frekvence PCI Express na 102 nebo 110MHz.

Nastavení napětí čipové sady

Je veřejným tajemstvím, že základní desky s čipovou sadou 975X potřebovaly pro dosažení vyšších hodnot FSB zvednutí napětí (G)MCH OverVoltage Control (až + 0.3V). Čipová sada testované desky takové napětí navíc nevyžadovala. OverVoltage (G)MCH jsem nastavil na +0.1V ale čipset neprotestoval ani při nastavení "Normal".

Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky?
i Zdroj: PCTuning.cz

Opatrně zacházejte s overvoltováním jiných obvodů na základní desce. Zvednutí napětí FSB vedlo například k nestabilitě. Z toho plyne závěr, že zvyšování napětí "na potkání" všude tam, kde to jde, není cestou k požadované vysoké stabilitě. Jeden můj známý se se pokoušel o přetaktovaní systému tím způsobem, že na různých místech BIOSu přidal (po krátkém uvážení ve stylu: "přiměřeně, přiměřeně...") napětí a frekvence a velmi se divil, když vrácení některých hodnot na "Normal / Auto" mu dovolilo dosažení mnohem vyšších frekvencí.

Speciální problém - přetaktování a některé grafické karty

Já jsem se osobně s tímto problémem nesetkal, ale občas na diskuzních forech se objeví problém spojený s nemožností přetaktování při osazení určité grafické karty. U některých desek ASUS pomáhá zvednutí napájení sběrnice PCI express (Power - High). Někdy je nutné přetaktovávat s jinou grafickou kartou a poté vrácení původní grafické karty. Podobné problémy jsou s některými paměťovými moduly (viz. odpovídající kapitola věnována pamětem).

Nastavení pamětí

Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nastavení paměti jsem věnoval předcházející kapitolu tohoto článku. V případě potřeby se mírného overvoltování paměti nemusíte obávat. Násobič paměti nastavte na "2.00" a časování na 5-5-5-15. Po dosažení finální / požadované frekvence můžete násobič i časování paměti nastavit na agresivnější (například na 4-4-4-12) - samozřejmě s přihlédnutím k výsledné pracovní frekvenci paměti a kvalitě použitých modulů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama