pentium-dual-core-e2180-nejlepsi-volba-pro-setrilky
Návody Článek Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky?

Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky? | Kapitola 6

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

8. 11. 2007 01:00 61

Seznam kapitol

1. Přetaktování má význam i logiku 2. Zásady přetaktování "na úsporu" 3. Pro začátečníky - základy přetaktování 4. Pro začátečníky - nastavení časování pamětí
5. Pro začátečníky - průvodce nastavením BIOSu 6. Čtení pro experty - NB /FSB Strap 7. Přetaktování "low-endu" - výsledky 8. Doplněno - přetaktování a napětí procesoru

Doplněná cást popisující VID, EIST a C1E. Kamaráde, jen ty mi můžeš pomoci. Dlouho jsem šetřil peníze na novou sestavu a když jsem viděl testy GeForce 8800GT, rozhodl jsem se, že si tu do své sestavy pořídím právě tuto grafickou kartu. Problém je v tom, že původní ceny těchto nedostatkových karet stále rostou, a já budu muset někde ušetřit. Vše jsem už zvážil a vypadá to, že ušetřit budu muset hlavně na procesoru, který budu muset přetaktovat...

Reklama

Zatímco předcházející kapitoly byly určené začátečníkům, přikládám zde jednu prémiovou část pro experty (ať si také něco málo počtou - možná zjistí informace, které jim pomohou posunout jejich systémy ještě mnohem dál).

Při přetaktování procesorů Intel (Socket 775) se záhy zjistilo, že v systému existují zvláštní "FSB schody", po jejichž překročení výkon systému citelně poklesne. Stačil posun o 1MHz nad určitou hranici a výkon klidně mohl poklesnout až o 10%.

Northbridge (NB, tzv. severní můstek) je čipem, který v systémech s procesory firmy Intel je, tedy hned po procesoru, nejdůležitějším čipem PC sestavy. Má na starosti komunikaci procesoru s okolím - zde největší roli hraje komunikace s pamětí a grafickou kartou. Tento čip má, podobně jako procesor, nebo paměť, celou řadu parametrů které jsou kompromisem mezi výkonem a stabilitou (snaží se ale především nabídnout zcela stabilní systém). v tomto ohledu je to podobné jako s časováním paměti. V čipu SPD je uloženo několik "sad" nastavení, a podle aktuální frekvence systém zvolí časování paměti, které se považuje za bezpečné. Proto při  800MHz může být doporučené nastavení 4-4-4-12, zatímco po překročení této hranice (byť i 1MHz) se použije časování (tj. timing) 5-5-5-18. Stejné je to s NB (Northbridgem) - sytém při bootování vyhodnocuje přesně určenou frekvenci a po jejím překročení změní interní parametry: některé děličky + časování čipu. Těmto rozsahům "frekvence vs parametry" se říká "strap".

Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky?
i Zdroj: PCTuning.cz

Teorie o frekvenci NBCC

Existuje jedna zajímavá teorie, která říká, že skutečná frekvence Northbridge se počítá podle jiného vzorce (tj. je jiná, než "prostá" frekvence FSB). Právě podlé této nové frekvence (říkejme ji pracovně "North Bridge Core Clock - NBCC") se rozhoduje o použití určité dané sady parametrů - všimněte si, že do vzorce přibyl původní a uživatelem snížený násobič (snížení násobiče je v tomto vzorci definitivně "přitěžující" okolnosti).

NBCC = (orig. násobič / aktuálně nastavený násobič) * FSB

Uvedu příklad: pokud provozujete procesor E6600 (ten je 266x9) jako 400x8 (frekvence procesoru 3200MHz zde není důležitá) pak:

NBCC = (9/8) * 400 = 450 (quad-pumped bus = datových 1800MHz)

Čím více snížíme násobič a zvýšíme frekvenci FSB, tím vyšší "NBCC" nám vyjde, pokud násobič nesnižujeme, pak je NBCC přesně rovna FSB.

Poznámka: o správnosti této teorie se vedou dlouhé spory - to však nic nemění na faktu, že rozsahy nastavení (tzn. "strap") jsou reálné (spory se vedou jen o správnou metodu počítání frekvence).

Obvyklými předěly (strapy) jsou meze dané standardními frekvencemi FSB - typicky 1066MHz (takt 266MHz) nebo 1333MHz (takt 333MHz). Když výrobcem nastavenou mez překročíte někdy byť i o několik málo MHz, použijí se jiné konstanty pro nastavení čipu NB.

Kolem celé věci panuje mnoho nejasností (k mnohým závěrům se došlo v overclockerské komunitě opakovanými pokusy - tedy empiricky). Firma ASUS (a nejspíše i jiné firmy) u svých některých modelů základních desek předěly "strapů" změnila - je známo np. že 1333MHz "strap" posunuli na 1607MHz (proč na to číslo? - na to odpoví taktování, zde totiž vychází 401MHz, nad kterým se použije "nová sada" parametrů - viz v grafu zelená čára).

Říkáte k čemu jsou tyto znalostí dobré a dá se "strap" obejít? Za prvé: je vhodné uvažovat a sledovat výkon a chování základní desky (s tím, že si vypočítáte NBCC) v rozmezí několika nastavení +/- cílové FSB.

Dalším trikem, který eliminuje zvláštní chování systému, kterému se občas říká "FSB wall" (FSB zeď) je využití poznatku, že některé parametry se určují v průběhu bootování systému a již za chodu systému se dále nemění. Proto se často taktuje jen něco málo v BIOSu (aby se nepřekročil další "strap") a dále se pokračuje přímo ve Windows - například utilitou Clockgen. Mnozí tak zjistili, že hranice přetaktování leží mnohem dál, než si původně mysleli...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama