Phenom II X4 965 a 975 Black Edition - AMD zrychluje
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Phenom II X4 965 a 975 Black Edition - AMD zrychluje

Phenom II X4 965 a 975 Black Edition - AMD zrychluje

Z. Obermaier

Z. Obermaier

4. 1. 2010 03:00 40

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Phenom II X4 965 (C3) Black Edition 3. Testovací systém 4. Přetaktování 5. Syntetické testy - Paměti
6. Syntetické testy - Benchmarky 7. Praktické testy a hry 8. 64-bitové testy a spotřeba 9. Shrnutí výkonu a ceny 10. Hodnocení a závěr ...

Ještě během tohoto týdne vrhne Intel na trh řadu nových procesorů, jichž jsou skoro dvě desítky. Abychom do výsledků mohli zařadit i nejvýkonnější procesor konkurence, přinášíme vám recenzi Phenomu II X4 965 BE revize C3 ještě před testem procesorů Intel. Jako bonus vám nabídneme i předpoklad výkonu jeho očekávaného nástupce.

Reklama

Už je to celý měsíc, kdy AMD uvedlo svůj nejrychlejší a nejvýkonnější desktopový procesor Phenom II X4 965 Black Edition v revizi C3. Ten nahradil starší verzi tohoto čipu, která byla uvedena v srpnu a přestala se nyní zcela vyrábět. Do revize C3 se tento rok převlékne i spousta dalších modelů, včetně Phenom II X4 955 Black Edition. Ovšem zdali má smysl nechávat na trhu dva Black Edition čipy s rozdílem frekvence 200 MHz je otázka, kterou nám zodpoví až čas. Já myslí, že Phenom II X4 955 Black Edition bude zrušen bez náhrady a místo nejvýkonnějšího čipu bude zatím držet dnes testovaný Phenom II X4 965 Black Edition.

I jeho život bude zřejmě ale "jepičí". Na jaře bude pravděpodobně nahrazen posledním Phenomem se čtyřmi jádry, který se dostane na trh - Phenom II X4 975 Black Edition s frekvencí 3,6 GHz. Na této metě musí nejspíše AMD skončit vzhledem k požadavkům na maximální TDP, jež by s rychlejším čipem nešlo udržet v požadovaných hodnotách. Rychlejších čipů se dočkáme zkrátka až na 32nm výrobním procesu, současná 45nm technologie je na svém technologickém vrcholu.

Výrobci to ale určitě nevadí, dalším posunem k vyšším výkonům nebude frekvence, ale počet jader. Za několik měsíců bude uveden šestijádrový Phenom II X6 a výkon čipů AMD se opět posune o notný kus nahoru. Tento procesor konečně dosáhne výkonem na Core i7 900 a při vysoké frekvenci může zaznamenat v některých aplikacích i jasné prvenství. O něm ale dnes hovořit nebudeme, my se musíme spokojit s Phenomem II X4 na frekvencích 3,4 a 3,6 GHz.

Phenom II X4 965 a 975 Black Edition - AMD zrychluje
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak napovídá název článku, my dnešní testík okořeníme malou (spíš větší) ochutnávkou výkonu nadcházejícího Phenomu II X4 975 Black Edition. U čipu s odemčeným násobičem není nic snadnějšího než si nasimulovat jakýkoliv vyšší model navýšením násobiče. Sice nebudeme moci změřit reálnou spotřebu a přetaktování budoucího čipu, výkon ale nasimulujeme absolutně dokonale. V dnešním testu se tedy setkáte s měřením výkonu na základní frekvenci 3,4 GHz, poté na 3,6 GHz a jako lahůdku nakonec také s vysokým přetaktováním 4,1 GHz. Než se podíváme na konkrétní čip, ještě malá rekapitulace letošních plánů AMD.

Phenom II X4 965 a 975 Black Edition - AMD zrychluje
i Zdroj: PCTuning.cz

Rokem 2010 jsem se zabývali v samostatném článku - zde. Proto jen krátké zopakování známých faktů. Začátkem roku nás bude ještě provázet dosluhující platforma Dragon II. Ta sestává z Phenomu II X4, čipsetu AMD 790FX a grafických karet Radeon HD 4000/5000. Někdy na přelomu jara a léta bude uveden Phenom II X6, který osadíme do desek s čipsetem AMD 890FX, ten bude uveden už někdy v dubnu. Sestavu doplní samozřejmě Radeony HD 5000. V ten okamžik už budeme hovořit o platformě Leo.

Pokud jste počítačoví pamětníci, něco vám jméno Leo musí říkat. Vzpomeňme na rok 2007, kdy byla právě platforma Leo ohlášena na rok 2008. Má tedy dva roky zpoždění, předběhl ji Dragon. Dnes už ji ale nic nestojí v cestě, zdali bude mít úspěch se dozvíme už za pár týdnů/měsíců. Pojďme se nyní podívat na poslední z rodu Phenomů II X4, vlajkovou loď současné platformy Dragon II.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama