Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010

Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 12. 2009 03:00 33

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Procesory Intel 3. Procesory AMD 4. Procesory VIA a Tegra 2 5. Grafické karty - ATI Radeony 6. Grafické karty - NVIDIA a Intel
7. Základní desky a čipsety Intel 8. Desky a čipsety pro AMD 9. Herní novinky 10. Herní technologie 11. Závěr

Konec roku se blíží a za pár dní na dveře zaklepe kulatý letopočet 2010. Na konci roku se spíše hodí předešlý rok zpětně hodnotit, sečíst úspěchy a neúspěchy. My si ale bilanci roku 2009 necháme na pozdější, tradiční článek. V tom dnešním se podíváme na budoucnost IT technologií a novinky jež náš příští rok s velkou pravděpodobností čekají.

Reklama

I když jsem v perexu sliboval, že se za rokem 2009 ohlédneme až v samostatném článku, přeci jen si krátké shrnutí neodpustím už dnes. Zopakujme si spolu stěžejní okamžiky tohoto roku, jak šly společně s našimi recenzemi.

Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010
i Zdroj: PCTuning.cz

Hned v lednu byla uvedena grafická karta NVIDIA GeForce GTX 295, která ukončila několikaměsíční kralování Radeonu HD 4870X2 jako nejvýkonnější herní grafiky. O pár týdnů později nadešel stěžejní okamžik pro konkurenční AMD/ATI, když byly uvedeny první 45nm Phenomy II. Jako první redakce v ČR jsme vám nabídli kompletní test Phenomu II X4 940 Black Edition a byli jsme celkem nadšeni. Aby toho nebylo v lednu málo, na konci ještě NVIDIA uvedla dlouho nejvýkonnější jednočipovou grafickou kartu - GeForce GTX 285.

V únoru jsme se podívali na výkon SSD disků Intel X25-M a také na nejvýkonnější notebook Asus W90 s Radeonem HD 4870X2 pod kapotou. I přesto, že je únor krátký měsíc, vešel se nám do něj ještě testík zajímavé platformy NVIDIA Ion.

Během první poloviny března se představila inovovaná grafická karta GeForce GTS 250, jež nebyla jen přejmenovanou GeForce 9800 GTX. Konkurenční Radeon HD 4850 konečně dostal plnohodnotného soupeře, a dodnes je jeho výkon kousek po zmíněnou GeForce. Za zmínku z tohoto měsíce stojí ještě levný dotykový počítač Asus Eee ET1602.

Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010
i Zdroj: PCTuning.cz

Hned v úvodu dubna zaútočili hlavní rivalové na grafickém poli novými modely a v testu se utkaly Radeon HD 4890 a GeForce GTX 275. Kromě nových karet dorazil do ČR i kit NVIDIA 3D Vision jež jsme pro vás také otestovali v pěkné řádce her. O této technologii si dnes ještě budeme povídat, zde tedy dále ne. Během aprílových plískanic jsme se také podívali na první extrémní desku uATX formátu, šlo o Asus Rampage II Gene. Na konci měsíce pak opět přišel přelomový okamžik pro AMD/ATI, kteří uvedli první 40nm jádro a grafiku Radeon HD 4770. Karta měla problémy s dostupností několik měsíců.

Na přelomu dubna a května se objevuje vlajková loď procesorů AMD, šlo o procesor Phenom II X4 955 Black Edition. Tento měsíc byl zpočátku slabý a dočkali jsme se jen jednoho nového dvoujádra od AMD (Phenom X2 7850) a několik upravených variant grafik GeForce GTX 260.

V červnu Intel uvedl novou revizi D0 procesorů Core i7, jež jsme hned otestovali. S tím se na trh dostávají i modely Core i7 950 a Core i7 975 Extreme Edition. Tímto si Intel pojišťuje svou výkonovou převahu na poli procesorů. Za pozornost také stojí recenze exklusivní desky EVGA X58 Classified, jež je až dosud nepřekonaným ledoborcem s X58 Express.

Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010
i Zdroj: PCTuning.cz

Během července jsme otestovali Apple MacBook Pro, spoustu SSD disků ve velké recenzi a nové procesory od AMD. Na trh se (konečně) dostávají 45nm dvoujádrové procesory nové generace Athlon II X2 250 a Phenom II X2 550 Black Edition. Aby nebylo v grafikách pusto, uvádí NVIDIA novou verzi GeForce GTX 295 na jednom PCB, což je celkem velké překvapení. Také AMD si zaslouží luxusní základní desku a Asus ji přináší v podobě Crosshair III Formula.

Přelom letních měsíců a začátek srpna přináší velký test notebookových disků. AMD také uvádí dlouho odkládaný čipset RD 785G s integrovaným grafickým jádrem Radeon HD 4200. V srpnu jsme vám také představili zcela novou a bezkonkurenční metodiku testování počítačových zdrojů. V polovině měsíce jsme se ohlédli ještě za paměťmi DDR2 a pokročili ke světové premiéře monstrózní grafické karty Asus Mars ze dvou GeForce GTX 285 ve SLI. Na konci měsíce jsme vám nabídli test nové generace SSD disků Intel z 34nm MLC čipů.

Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010
i Zdroj: PCTuning.cz

Měsíc září byl zasvěcen Intelu a jeho novým procesorům Core i5 a Core i7. Čipy Core i7 870, 860 a Core i5 750 představují levnější inkarnaci architektury Nehalem i do střední třídy. Celým měsíce vás provázely testy rozličných desek s novou čipovou sadou P55 Express, ke které nové procesory Intelu náleží. V závěru měsíce jsme také nabídli test pevných disků a také měření vytížení jader CPU v 35-ti hrách. O další vlnu vzrušení se pak v posledním týdnu postaralo AMD/ATI a uvedení brutálně výkonných karet Radeon HD 5870. Závěr ale patří opět Intelu a jeho mobilní platformě Calpella s mobilními Core i7 procesory.

Začátek října patří pro změnu AMD a jejich procesorům Athlon II X4, jež za nízkou cenu nabízí čtyři jádra. Hned poté NVIDIA po dlouhém mlčení uvolňuje informace o nadcházející architektuře grafik - Fermi. Hodně se také debatovalo o kauze se hrou Batman, kde se mezi výrobci grafických čipů rozhořel mediální souboj. Před uvedením dalších grafik AMD/ATi jsme ještě ozkoušeli nejvyšší modely P55 Express desek. Pak přišla řada na Radeony HD 5770 a 5750. Tyto dvě karty pak následují recenze dosud nesehnatelného Radeonu HD 5850. Závěr měsíce patří velkému procesorovému testu.

Listopad otevírá dlouho očekávaný test levných desek s P55 Express následován testem první 40nm grafiky z dílny NVIDIA - GeForce GT 220. Také jsme vám představili technologie USB 3.0 a SATA 6G, jež jsme přinesli opět první v ČR. Následovalo potvrzení dominance AMD/ATI na grafickém trhu, uvedením monstra Radeon HD 5970. Za zmínku stojí také test levných SSD disků.

Poslední měsíc prosinec je spíše z těch nudnějších, žádné novinky se většinou neuvádějí. Otestovali jsme levnou zvukovku Asus Xonar, podívali se na disky SSD z dlouhodobějšího horizontu. Kromě testů několika nových her, návodu na taktování procesorů AMD se ale nic podstatného neudálo. Bude příští rok bohatší na události a je vůbec na co čekat? No to si povíme dále ..

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama