Phenom II X4 965 a 975 Black Edition - AMD zrychluje
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Phenom II X4 965 a 975 Black Edition - AMD zrychluje

Phenom II X4 965 a 975 Black Edition - AMD zrychluje | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

4. 1. 2010 03:00 40

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Phenom II X4 965 (C3) Black Edition 3. Testovací systém 4. Přetaktování 5. Syntetické testy - Paměti
6. Syntetické testy - Benchmarky 7. Praktické testy a hry 8. 64-bitové testy a spotřeba 9. Shrnutí výkonu a ceny 10. Hodnocení a závěr ...

Ještě během tohoto týdne vrhne Intel na trh řadu nových procesorů, jichž jsou skoro dvě desítky. Abychom do výsledků mohli zařadit i nejvýkonnější procesor konkurence, přinášíme vám recenzi Phenomu II X4 965 BE revize C3 ještě před testem procesorů Intel. Jako bonus vám nabídneme i předpoklad výkonu jeho očekávaného nástupce.

Reklama
Phenom II X4 965 a 975 Black Edition - AMD zrychluje
i Zdroj: PCTuning.cz

Vlastnosti a přetaktování

Dnes se bavíme o procesoru Phenom II X4 965 BE v nové revizi C3, která znamená nižší spotřebu v klidu i zátěži a lepší přetaktování než starší revize procesorů. Rozdíly ale nejsou nijak zásadní, rozdíl ve spotřebě je pouze několik Wattů. Přetaktování se zlepšilo více, průměrně tak kolem 200 MHz. Starší procesor Phenom II X4 955 BE jsme přetaktovali stabilně pouze někde mezi 3,8-3,9 GHz. Výsledek 4,1 GHz u dnes testovaného procesoru je tedy znatelně lepší. Revize C3 je viditelným vylepšením stávajících Phenomů II a pokud nový procesor od AMD, jedině v této poslední revizi.

Výkon

Výkon se proti předešlému modelu Phenom II X4 955 BE zvýšil průměrně o 5 procent, někde více a jinde méně. Z hlediska obecného výkonu je potenciál procesoru více než dostatečný, i když na Core i7 čipy zdaleka nestačí, což ani není jeho úloha. Důležitý je fakt, že s tímto modelem konečně AMD překonalo všechny dostupné procesory rodiny Core 2 Quad a porazilo je. Nyní už jsou jejími soupeři jen čipy architektury Nehalem a to hlavně brzy se objevivší Core i5-600. Které jak již za pár dní zjistíte, dokáží Phenomům II řádně zatopit i když mají jen dvě fyzická jádra a Hyper-Threading.

Názor

Nová revize C3 a stále se zlepšující kvalita čipů na wafferu umožňuje Phenomu II X4 965 BE opravdu zajímavé přetaktování, a meta 4 GHz už se nezdá nedosažitelná ani pro non-stop provoz. Za pár měsíců, jak se výrobní procesy ještě vylepší, bude možné počítat s dalším nárůstem frekvencí při stejném napětí. Výkon Phenomu II X4 965 BE je i v základu vysoký a teploty extrémně nízké, do herního počítače se jedná o ideální volbu za solidní cenu.

Zde si dovolím osobní poznámku, že uvádět na trh Phenom II X4 975 BE je dle mého zcela zbytečné. Čip by sice zřejmě posunul možnosti taktování o další stovku MHz výše, na konkurenci Core i7 to ale stále stačit nebude, a tak je to zbytečné. Mnohem víc bych se soustředil na šestijádrový Phenom II, který má reálnou naději konečně vznést trochu rozruchu do řady procesorů Core i7-900 a snad i snížit jejich cenu.

Výhody a nevýhody

  • Výkonnější než jakýkoliv Core 2 Quad procesor
  • AM3 patice s možností použít DDR3-1600
  • Nízké provozní teploty
  • Skvělá spotřeba v zátěži i v klidu (mimo vysokého přetaktování)
  • Zajímavé možnosti přetaktování 4GHz+
  • Lze osadit do AM2+ desky
  • Odemčený násobič
  • Utility AOD 3.0 a profily s BEMP
  • Pěkná pořizovací cena
  • Malý přínos DDR3 proti DDR2
  • Na Core i7 výkonem nestačí
  • Ne každá série jde dobře přetaktovat (časem se zlepší)

Základní desky, grafiky do testu zapůjčili: Gigabyte CZ

Phenom II X4 965 a 975 Black Edition - AMD zrychluje
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesory do testu zapůjčili: AMD

Phenom II X4 965 a 975 Black Edition - AMD zrychluje
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama