Podivná móda prťavých klávesnic: Proč nám berou ergonomii?
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Článek Podivná móda prťavých klávesnic: Proč nám berou ergonomii?

Podivná móda prťavých klávesnic: Proč nám berou ergonomii? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

12. 3. 2023 15:40 37

Seznam kapitol

1. Mechanická móda 2. Půlklávesnice 3. Barvičky!!! 4. Ergonomie jako na... Commodore 64 5. Vážně to chceme? 6. Přihlásit se a hrát

V posledních letech se masivně rozmohly mechanické herní klávesnice – a také jejich menší, zkrácené sestřičky. Je to opravdu podivná zvířena!

Reklama

Podstatně jednodušší řešení spočívalo v nápadu udělat ovladač tak, že prostě rozpůlíte klávesnici. Ovladač zůstává stejný, většina pravorukých hráčů používá jen levou část klávesnice, takže necháte jenom levou půlku a voilá, máte ovladač, který se vlastně neliší od klávesnice, nepotřebuje žádný specializovaný software a jednoduše ho nakonfigurujete v nastavení hry jako obyčejnou klávesnici.

První takové zařízení, které jsem dostal do rukou, byla herní půlklávesnice A4Tech G100. Je to membránovka s pravoúhlým, téměř japonským rozložením kláves – a je levná, dá se i dnes sehnat za pětistovku. Existuje celá řada podobně pojatých ovladačů, které jsou ale čtyřikrát až pětkrát dražší. G100 je lehká a funkční. Relativně největší problém, který jsem s ní měl, spočíval v tom, že pogumované klávesy WASD se při dlouhodobém hraní jaksi roztekly. Jinak jsem ale pochopil a ocenil podobné specializované zařízení, hrálo se s tím dobře, a protože je poloklávesnice kompaktní, tak se ani nemusela odpojovat. Windows zvládnou v klidu více klávesnic, takže je mezi prací a hraním stačilo jenom přehodit. Praktické.

I dnes můžeme najít podobné koncepty, jako je třeba Gamesir Z1 nebo Hori Tactical Assault Commander. Nejsou to levná zařízení, a dokonce nejsou ani kompaktní a nemanipuluje se s nimi snadno, protože používají těžkou kovovou základnu v podobě opěrky pro levou ruku. Konstrukce je ale solidní, pevná, používají se mechanické spínače – jde vlastně o hybrid mezi klasickou herní klávesnicí a specializovaným gamepadem. Gamesir Z1 je navíc bezdrátový, takže ho můžete použít i s telefonem.

Za mě – proč ne, jenom mi přijde, že ztrácíme hodně z jednoduchosti a snadné manipulace, kterou měla G100. A potom tu je cena, která míří do stratosféry – dva a půl tisíce, tři tisíce za takovou věc? G100 byla jednoduchá, membránová, ale pro občasné hraní to stačilo. Dva tisíce mi přijdou dost i za kvalitní klávesnici, ale pravda je, že dnes za dva tisíce už moc nepořídíte.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama