Podivná móda prťavých klávesnic: Proč nám berou ergonomii?
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Článek Podivná móda prťavých klávesnic: Proč nám berou ergonomii?

Podivná móda prťavých klávesnic: Proč nám berou ergonomii? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

12. 3. 2023 15:40 37

Seznam kapitol

1. Mechanická móda 2. Půlklávesnice 3. Barvičky!!! 4. Ergonomie jako na... Commodore 64 5. Vážně to chceme? 6. Přihlásit se a hrát

V posledních letech se masivně rozmohly mechanické herní klávesnice – a také jejich menší, zkrácené sestřičky. Je to opravdu podivná zvířena!

Reklama

Přijde mi, že si řada moderních kompaktních klávesnic úmyslně hraje na retro. Je to třeba Keychron Q2 TKL QMK PRO, jehož dodávané čepičky skutečně připomínají terminály 70. let anebo zmiňovaný Commodore. Dobře, je to hezké a asi by se to hodilo k nějakému emulátoru, ale už to začíná být opravdu drahé. 

Navíc je to velice neautentické, protože pokud si pamatujete klávesnice domácích osmibitů, tak to býval ten úplně největší shit, doslova to úplně nejlevnější, co se dalo použít, aby to fungovalo. Pokud chcete autentický zážitek, potřebujete originál, protože dnešní klávesnice vám prostě nenabídnou vlastnosti jako zaseknout se ve stisknuté poloze, přestat reagovat úplně anebo se během herní seance probušit až na druhou stranu membrány. 

Pak nám výrobci nabízejí ještě extrémnější věci, jako je šedesátiprocentní klávesnice. To je typ klávesnice, který je zcela mimo moje chápání. Tak například HyperX Alloy Origins 60 vám nabídne věci, které nás překvapovaly už u prvního Macu, například úplnou absenci kurzorových kláves. Zatímco u Macu se ale operovalo s myšlenkou, že pro umístění kurzoru vám stačí myš, u PC je to idea poněkud šílená a vrátíte se do éry ZX Spectra, kde můžete pro pohyb textem využívat Shift. Rozdíl je v tom, že u Spectra se šetřila každá libra, zatímco za tenhle vynález zaplatíte tři a půl tisíce. Sice si uvědomuji, že kvalitní pomůcky pro masochisty jsou drahé, ale když už si pořizujete něco, na čem se dá realisticky jen hrát, není lepší ta půlená klávesnice?

Sice si uvědomuji, že každé zboží má svého kupce a to respektuji, ale množství, v jakém se vyřítily tyhle klávesnice na trh naznačuje, že to lidi opravdu chtějí. Je to divné, neergonomické a pekelně drahé. Vážně tohle chcete? 

U těchto klávesnic mně ani tak nevadí alchymizující modeři, kteří posílají už tak vysokou cenu ještě výš, jsou to jejich peníze a pokud chtějí klávesnici, co bude stát jako celý laptop, jejich věc. Zaráží mě ale to, jak jejich přítomnost ve skutečnosti uniformizuje trh a zvyšuje cenu, aniž by to přinášelo něco reálného. Je to hodně vidět na ergonomických klávesnicích, protože ty herní vlastně nejsou ergonomické, jenom si na ně hrají tím, že používají ergonomy-like layout. Většina z nich je na jakoukoliv práci prostě příšerná. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama