Podivná móda prťavých klávesnic: Proč nám berou ergonomii?
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Článek Podivná móda prťavých klávesnic: Proč nám berou ergonomii?

Podivná móda prťavých klávesnic: Proč nám berou ergonomii? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

12. 3. 2023 15:40 37

Seznam kapitol

1. Mechanická móda 2. Půlklávesnice 3. Barvičky!!! 4. Ergonomie jako na... Commodore 64 5. Vážně to chceme? 6. Přihlásit se a hrát

V posledních letech se masivně rozmohly mechanické herní klávesnice – a také jejich menší, zkrácené sestřičky. Je to opravdu podivná zvířena!

Reklama

Nevím, čím to je, ale ceny herních klávesnic zamířily nahoru takovým tempem, že jenom zírám. Klávesnice mezi pěti a deseti tisíci byla doména hlavně Apple, ale tam se, předpokládám, počítá i s tím, že když takovou věc vytáhnete v kavárně, tak poslouží nejen k psaní, ale i jako konverzační téma a sbalíte na to polovinu intelektuálek. Dnes už takové prachy stojí i nemálo herních klávesnic – a u toho mi zůstává tak trochu rozum stát.

Předpokládám, že herní klávesnice se staví tak, aby vypadaly efektně na turnajích a tak podobně. Spousta z nich má tak šílené podsvícení, že připomínají rumunskou diskotéku – a ne a ne najít v nastavení něco, co by vypadalo nějak normálně. Skutečně není výjimkou, že máte více než deset režimů, které vypadají všechny šíleně, jedoucí vlny, světelné vlny šířící se po stisku, náhodné změny barev – nic z toho bych nezvládl mít na domácí klávesnici zapnuté víc než pár minut. 

I když na klávesnici nekoukám, jednoduše to strhává pozornost, což není neúčelné, je to přímo proti smyslu zařízení určeného pro špičkové hraní. A věřím, že někteří predisponovaní z toho můžou dostat i epileptický záchvat. V řadě případů mezi režimy podsvícení najdeme jen jeden, který nedělá blázniviny – a ten taky může klidně vypadat jako duha. 

Asi nejšílenějším aspektem herních klávesnic je cena. Úplný exces představuje Glorious PC Gaming Race GMMK Pro. Je pětasedmdesátiprocentní, velmi kompaktní, bez numerického bloku – a stojí dobrých deset tisíc. Pointa je v tom, že jde o modovatelnou klávesnici: Můžete si vybrat jiné klávesové čepičky, ale když na to přijde, klidně i vyměnit vlastní spínače. Můžete si vyměnit čepičky WASD (to chápu), ale taky vyměnit část spínačů za jiné, což už úplně nechápu. Má to skutečný benefit při psaní / hraní – anebo je to jenom něco, co tu je proto, že se to prostě udělat dá?

Lidi dělají i šílenější věci, například si vyměňují tlumící vrstvu pod klávesami za jinou. Skutečně se řeší, jestli je lepší to či ono, jaký to má vliv na spínače, jaký na desku spojů a jak to souvisí s hlukem, což mu přijde totálně šílené. Dobře, někdo potřebuje do práce tichou klávesnici – anebo chce psát, zatímco zbytek rodiny spí. Ale od toho máme tiché klávesnice – to opravdu stojí za modování?

To samé se týká mazání spínačů. Dělá se kolem toho velká věda – ale opravdu to má nějaký význam, nebo je to jenom prodej hadího oleje, se kterým se tak často setkáváme u hifi? Existuje pojem „klávesnicový nadšenec“ (keyboard enthusiast), což je asi někdo, kdo si užívá klávesnici a baví se u moddingu. 

Já jsem strašně vybíravá mrcha, pokud jde o klávesnice. Myšlenka, že bych se ale s klávesnicí mastil mimo běžné čištění, mi ale přijde úplně choromyslná. Když si vyberete dobře, klávesnice hravě přežije 30+ let. Když si vyberete blbě, nebude vám vyhovovat od prvního dne. Vyměňování spínačů u mechanických klávesnic mi přijde jako blbost, protože tím neměníte žádnou jejich podstatnou charakteristiku – a už vůbec ne tu nejdůležitější, což je bod sepnutí. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama