Poznáme, že umělá inteligence myslí? Problém s vědomím
i Zdroj: pixabay.com, Placidplace
Zábava Článek Poznáme, že umělá inteligence myslí? Problém s vědomím

Poznáme, že umělá inteligence myslí? Problém s vědomím | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 7. 2022 05:00 20

Seznam kapitol

1. Myslím, tedy jsem. Aspoň myslím. 2. I zvířatům to pálí 3. Jak zadělat na apokalypsu 4. Skvělý chatbot a hloupý člověk 5. Příliš zaměření sami na sebe

Nedávno jsme se dozvěděli, že Google vyhodil inženýra, který prohlásil, že jejich umělá inteligence LaMDA (Language Model for Dialog Applications) získala vědomí. Spiknutí? No, se strojovým vědomím je to poněkud složitější.

Reklama

I když se zdá, že problém vědomí je pro GAI zásadní, je možné, že se příliš zaměřujeme sami na sebe, na naši vlastní architekturu. Je možné, že existují jiné systémy, jiné koncepty, které zatím neznáme. Zatím studujeme hlavně sami sebe, protože prostě nemáme lepší vzory, ale je možné, že celé to pole je mnohem větší – a my ho jenom nevidíme.

A to je u technologií fascinující: I když se zdá, že je všechno vymyšlené, celý obor se stále rozvíjí. Stále je před námi spousta tajemství, která můžeme otevřít – anebo, kdo ví, třeba je bude řešit GAI sama, až dosáhne dostatečné úrovně. Zdá se, že úrovně GAI můžeme dosáhnout – náš mozek ji dosahuje – a to není ani příliš velký a nevyužívá ani příliš mnoho energie. Nezdá se, že by tam byl nějaký zásadní problém, který by nás zastavil. Ale co dál? 

 Poznáme, že umělá inteligence myslí? Problém s vědomím
i Zdroj: pixabay.com

A tam, popravdě, neznáme skutečné limity. Je možné inteligenci neomezeně škálovat? Existuje nějaký strop, kde se musí zastavit, například strukturální anebo termodynamický? Existují nad naším vědomím ještě nějaké další třídy, která jsou vůči našemu vědomí posunuté asi tak, jak je naše vědomí nad vědomím zvířat?

To nevíme, jenom hádáme. Je tam ještě spousta tajemství, spousta problémů k řešení. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama