Praktické tipy pro montáž a zapojení ventilátorů do počítače
i Zdroj: arctic.de
Skříně, zdroje, chladiče Článek Praktické tipy pro montáž a zapojení ventilátorů do počítače

Praktické tipy pro montáž a zapojení ventilátorů do počítače | Kapitola 4

Jan Pánek

Jan Pánek

37

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Tipy a triky pro zapojení ventilátorů 3. Prodlužovací kabely, rozdvojky, adaptéry a rozbočovače 4. Jak zapojit (A)RGB 5. Shrnutí a závěr

Při instalaci a zapojení ventilátorů lze využít mnoha fint a fíglů, existují i rozdvojky nebo rozbočovače. Níže si rozebereme vše od použitých šroubků až po zapojení.

Reklama

Pokud je ventilátor podsvícený, vede z něj druhý kabel se zcela jiným zakončením. Když nechcete mít posvícení zapnuté, jednoduše nemusíte tento kabel nikam zapojovat. Pokud si na podsvícení naopak potrpíte, můžete řešit podobné problémy jako s vedením kabelů napájení popisované v předchozí kapitole. Jde o počty konektorů na základní desce, rozbočovače, ovládání podsvícení, ale i dva typy napájení.

Z (A)RGB ventilátoru budou vycházet dva kabely
i Zdroj: PCTuning.cz
Z (A)RGB ventilátoru budou vycházet dva kabely

Setkáte se s RGB a ARGB, což jsou odlišné standardy s jinými konektory a také rozdílným napájením. RGB jako starší standard využívá čtyřpinového konektoru a potřebuje 12V napájení. Zato ARGB vyžaduje i přes podobný konektor jen tři piny a 5V napájení. Hlavním rozdílem, že ARGB je adresovatelné, takže všechny LEDky nemusí svítit jedinou barvou, ale každá se ovládá zvlášť, díky čemuž se mohou vytvářet hezčí efekty. Snad ani nemusím explicitně dodávat, že oba standardy nejsou navzájem kompatibilní, takže mezi nimi důsledně rozlišujte.

Pro (A)RGB jsou rozbočovače mnohem účelnějším řešením než pro napájení samotných ventilátorů. Zatímco (A)RGB budete chtít mít synchronizované v celém počítači a může mít stejný zdroj, otáčky ventilátorů byste ideálně chtěli regulovat různě pro jiné pozice ventilátorů. Rozbočovač je tedy dobrým řešením a u skříní s mnoha (A)RGB ventilátory jsou často předinstalované.

Jasné rozlišení ARGB a RGB konektoru na základní desce, stačí spočítat počet pinů, většinou je tam i popisek k napětí
i Zdroj: bequiet.com
Jasné rozlišení ARGB a RGB konektoru na základní desce, stačí spočítat počet pinů, většinou je tam i popisek k napětí

Barvy podsvícení můžete měnit a nastavovat dvěma hlavními způsoby. Tím prvním je propojení ventilátoru (rozbočovače) se základní deskou a následně můžete používat software základní desky k ovládání – každý výrobce desek má vlastní řešení. Pokud rozbočovač dodal a předinstaloval výrobce skříně, mohl ovládání RGB napojit na přední panel skříně – na dedikované tlačítko nebo případně na tlačítko restart. Pomocí něj potom cyklujete mezi jednotlivými režimy nebo barvami.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama