Praktické tipy pro montáž a zapojení ventilátorů do počítače
i Zdroj: arctic.de
Skříně, zdroje, chladiče Článek Praktické tipy pro montáž a zapojení ventilátorů do počítače

Praktické tipy pro montáž a zapojení ventilátorů do počítače | Kapitola 2

Jan Pánek

Jan Pánek

37

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Tipy a triky pro zapojení ventilátorů 3. Prodlužovací kabely, rozdvojky, adaptéry a rozbočovače 4. Jak zapojit (A)RGB 5. Shrnutí a závěr

Při instalaci a zapojení ventilátorů lze využít mnoha fint a fíglů, existují i rozdvojky nebo rozbočovače. Níže si rozebereme vše od použitých šroubků až po zapojení.

Reklama

Když ventilátor instalujete do skříně, vždy si musíte ujasnit, jak má proudit vzduch. Ventilátor jej může buď vyfukovat ven, anebo nasávat dovnitř. Pokud ventilátor natočíte tak, že vidíte jen lopatky, tou stranou vzduch nasává. Pokud vidíte i kabely a příčky, které drží motor v rámu, touto stranou ventilátor vzduch vyfukuje. Před každou instalací si toto otočení zkontrolujte, ať skrze ventilátor neproudí vzduch na špatnou stranu.

Z této strany ventilátor bere vzduch
i Zdroj: PCTuning.cz
Z této strany ventilátor bere vzduch
Z této strany ventilátor vzduch vyfukuje
i Zdroj: PCTuning.cz
Z této strany ventilátor vzduch vyfukuje

Už trošku pokročilým tipem je ventilátor otáčet například po směru hodinových ručiček a určit si, odkud by měl vycházet kabel pro napájení. Pokud si dáváte záležet na správě kabelů, tak nechcete, aby kabel překážel třeba ve volném prostoru. Při těsném montování více ventilátorů vedle sebe mohou kabely překážet, pokud by vývod mířil směrem do druhého ventilátoru. Navíc ideálně si pohlídejte, aby u zapojení více než jednoho ventilátoru do vedlejších pozic vycházely kabely vždy ze stejné strany, zjednoduší to vedení kabelů.

Ventilátor lze upevnit třemi způsoby – pomocí krátkých šroubků, dlouhých šroubků a silikonových trnů. Krátké šrouby slouží pro situace, kdy ventilátor připevňujete přes plech počítačové skříně. Dlouhý šroub se využívá v situacích, kdy jej potřebujete vést skrze ventilátor do závitu v počítačové skříni. Obě tyto varianty závisí od toho, jak je daná pozice situovaná a jaký nabízí přístup. Například zadní pozici ve skříni budete typicky montovat krátkým šroubem skrz skříň, zatímco pro pozici pod grafickou kartou budete spíše potřebovat dlouhé šrouby, to platí i pro montáž ventilátorů na pasiv vodního chlazení procesoru.

Silikonové trny z balení ventilátoru Noctua
i Zdroj: PCTuning.cz
Silikonové trny z balení ventilátoru Noctua

Speciálním způsobem připevnění jsou antivibrační silikonové trny. Stojí za nimi myšlenka, že pružný materiál nebude přenášet vibrace do celé skříně, kde by případně mohly rezonovat. Bohužel jejich instalace je komplikovaná, v praxi jsem si musel najít instruktážní video a stejně jsem montáží strávil několikanásobně více času než u jednoduchého šroubování. V praxi jsem rozdíly nepocítil, takže osobně doporučuji zejména kvůli jednoduchosti připevňování šrouby.

Při zapojování ventilátorů se často používají různé další kabely, o nichž si více povíme v další kapitole. Nyní se konkrétně zaměříme na jejich přepojování, neboť někdy může být obtížné je odpojit. Bohužel konektory bývají plastové a kloužou v ruce, za žádnou cenu však netahejte za samotné kabely! Namísto toho si oba spojené konektory obalte například látkou nebo klidně i papírovým kapesníčkem. Tím si zvýšíte tření, otřete případný pot a zapojené kabely od sebe snadno oddělíte, aniž byste si konektor zničili.

Praktické tipy pro montáž a zapojení ventilátorů do počítače
i Zdroj: PCTuning.cz

Připojení do konektoru základní desky už je většinou bezproblémová záležitost, pohlídejte si však přesné označení daného konektoru. Před instalací si projděte všechny konektory určené pro chlazení na dané základní desce a vypište si jejich popisky; ty většinou zní jako CPU_FAN, CPU_OPT, AIO (PUMP), CHA_FAN apod. Následně si ke každému konektoru zapište, které ventilátory jste si do něj zapojili, to usnadní práci při následném ladění jejich otáček.

Při zapojování platí jedno pravidlo, a to že by vždy měl být obsazený konektor pro procesorový chladič. Základní desky mívají zabudovanou podmínku pro jeho obsazení, aby zabránily přehřívání procesoru pro případy, kdy někdo zapomene chladič zapojit nebo daný ventilátor přestane fungovat. Nezapojujte tedy procesorový chladič do nesprávného konektoru, základní deska může například vyžadovat kontrolu zapojení ventilátoru a pošle vás do BIOSu při každém spuštění počítače. Pro velmi speciální případy pasivně chlazených sestav by základní deska měla mít možnost daný konektor ignorovat, což uživatele zbaví chybové hlášky.

Pokročilí uživatelé se mohou ptát, zdali mohou ventilátory odpojovat a zapojovat za chodu počítače. Odpověď zní: ano, ale silně to nedoporučujeme. Nezkušenému uživateli se například může roztočit ventilátor zapletený v kabelech nebo v horším případě mu může třeba zapojený prodlužovací kabel k ventilátory vypadnout z ruky, dostat se do kontaktu se součástkou nebo nějakým pinem a zkratovat základní desku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama