Praktické tipy pro montáž a zapojení ventilátorů do počítače
i Zdroj: arctic.de
Skříně, zdroje, chladiče Článek Praktické tipy pro montáž a zapojení ventilátorů do počítače

Praktické tipy pro montáž a zapojení ventilátorů do počítače | Kapitola 5

Jan Pánek

Jan Pánek

37

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Tipy a triky pro zapojení ventilátorů 3. Prodlužovací kabely, rozdvojky, adaptéry a rozbočovače 4. Jak zapojit (A)RGB 5. Shrnutí a závěr

Při instalaci a zapojení ventilátorů lze využít mnoha fint a fíglů, existují i rozdvojky nebo rozbočovače. Níže si rozebereme vše od použitých šroubků až po zapojení.

Reklama

Montáž, vedení kabelů nebo zapojení ventilátorů do základní desky zní jako jednoduchá činnost na pár minut a tak to mnohdy i je. Zejména když potřebujete do počítače nainstalovat více ventilátorů, můžete narazit na problémy, jak vést kabely nebo jak se vypořádat s nízkým počtem patřičných konektorů na základní desce, případně s jejich špatným umístěním.

Praktické tipy pro montáž a zapojení ventilátorů do počítače
i Zdroj: PCTuning.cz

Abychom to vzali od začátku, jakmile víte, které pozice ve skříni obsadit a znáte správné velikosti ventilátorů, ideálně sáhněte po PWM verzi. Někteří výrobci stále ještě nabízejí ventilátory bez PWM, ale ty se většinou pro ušetření pár desítek korun nevyplatí. Hledejte tedy písmena PWM v názvu nebo specifikacích a měly by vám přijít ventilátory se čtyřpinovým konektorem.

Při samotné instalaci si vždy kontrolujte směr proudění vzduchu a myslete i na vedení kabelů. U něj si můžete pomoct prodlužovacími kabely nebo rozdvojkami, takže můžete využít delšího, ale esteticky příjemnějšího vedení. Při zapojování do základní desky si zapište, které ventilátory zapojujete do kterých konektorů, to se bude hodit později.

Zejména u starších základních desek s nedostatkem konektorů přijdou vhod rozbočovače, ty posouží jak pro rozvedení napájení samotných ventilátorů, tak i pro (A)RGB podsvícení. Zde si musíte pohlídat, zdali rozbočovač slouží pro oba účely. Může mít vlastní napájení, ale i regulaci otáček nebo podsvícení – to je potřeba, pokud základní deska nemá žádný konektor pro (A)RGB.

V názvu chybí písmena PWM, konektor využívá tři piny, takže tento ventilátor se bude hůře regulovat
i Zdroj: PCTuning.cz
V názvu chybí písmena PWM, konektor využívá tři piny, takže tento ventilátor se bude hůře regulovat

Při zapojování si musíte pohlídat dva odlišné standardy. U napájení samotných ventilátorů to jsou třípinové DC a čtyřpinové PWM, zatímco u podsvícení to je čtyřpinové RGB a třípinové ARGB. Ani v jednom případě nejsou standardy kompatibilní a nemůžete je kombinovat například do jednoho rozbočovače. V jednom počítači však můžete mít PWM i DC a RGB i ARGB, musí být však odděleně zapojeny do patřičných konektorů základní desky. U (A)RGB není samozřejmost, že základní deska bude mít konektor pro oba jednotlivé standardy. Zato u 3pinů a 4pinů pro samotný ventilátor vždy využijete stejný konektor a základní deska vždy bude nějaký mít.

Obecnou výhodou ventilátorů je, že můžete snadno přikoupit nový nebo si dokoupit nějaký kabel. I samotné ventilátory můžete poměrně jednoduše přehazovat mezi pozicemi ve skříni, takže s nimi i můžete experimentovat. Přepojit kabely pro jejich lepší vedení také není složitý úkon. Takže i pokud byste ventilátor nezapojili napoprvé ideálně, můžete se k tomu vrátit později a napravit to.

Každopádně ani instalací ventilátorů hrátky s chlazením počítače nekončí. Jakmile najdete ideální pozice pro své ventilátory, přicházejí na řadu křivky a ladění otáček v závislosti na teplotě. Toto téma si však necháme na příště do samostatného článku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama