Překvapující technologie: rozšířená realita
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Překvapující technologie: rozšířená realita

Překvapující technologie: rozšířená realita | Kapitola 5

Jan Horčík

Jan Horčík

6. 10. 2009 03:00 14

Seznam kapitol

1. Počítače ještě chytřejší 2. První přišla Sony PlayStation 3 3. Nejenom zábava 4. Upravená realita na cestách 5. Pomalá cesta do našich krajů

Některé technologie, nad jejichž názvy toužebně povzdychávají fandové, stále ne a ne přijít. Holografie, třebas. Jiné se objevují zcela nečekaně, jako iPhone. A jiné se na nás tiše, nenápadně plíží z neprostupné temnoty moderního věku. Takovým případem je rozšířená realita neboli Augmented Reality. Co to je a kde ji můžeme potkat?

Reklama
Rozšířená realita v ČR V České republice se rozšířené realitě prozatí mnoho lidí nevěnuje. Výjimkou je akademická sféra, kde je známým propagátorem této technologie prof. Ing. Jiří Žára, CSc. Pracuje jako vedoucí Katedry počítačové grafiky a interakce ČVUT FEL, kde se mimo jiné dlouhodobě zabývá projektem ARiSE (Augmented Reality in School Environment). V rozhovoru pro magazín AdMarket říká: "Projekt měl za cíl prozkoumat možnosti a vyvinout metody pro nasazení AR do výuky na základních a středních školách. Projekt skončil v prosinci 2008 a jeho výsledky byly ze strany EU hodnoceny jako excelentní. I proto ve vývoji AR nadále na našem pracovišti pokračujeme a chystáme se nabídnout do praxe nová technická řešení i zajímavé aplikace." (celý článek) Součástí projektu byla především prostorová tabule sestávající z poloprůhledného displeje na němž byl promítán displej generovaný počítačem. Zároveň však bylo možné vidět předměty nacházející se za sklem a s tabulí interaktivně pracovat s pomocí světelného ukazovátka. Jednou z možných aplikací tabule může být například práce s molekulami. Kam to povede? Jako skutečná oživlá magie vypadá projekt SixthSense. Podívejte se na video a žasněte spolu s námi. Je to síť v realitě nebo virtuálno v reálnu? Fíha, z toho pěkně drnčí hlava!

Jistě že praktickému využití něčeho takového stojí v cestě mnoho technických překážek, od slabých mikroprojektorů přes ne vždy dostupné internetové připojení. Ale to jsou jen technické obtíže, které budou dříve či později překonány. Někteří dokonce označují rozšířenou realitu propojenou s webem jako bájný "web 3.0". Představte si brýle, nebo ještě lépe kontaktní čočky (takové projekty skutečně existují, tzv. retinální projekce) vybavené nanotechnologicky vyrobenými čipy propojujícími je s zařízením pro připojení k internetu a zpracování informací, které by dokázaly zobrazit informace o každém obličeji, který na ulici potkáte. Může jít třeba jen o profilové info z Facebooku. Možnosti jsou nekonečné a vize spisovatelů science fiction se stávají skutečností, stejně jako koncept počítačů, které budou neustále s námi (wearable computers). Nakonec už asi není ani daleko doba, kdy budeme bydlet v malých městských kobkách bez oken, která nahradí právě technologie rozšířené reality. "Průhledné zdi" se tak stanou realitou. Displej tenoučký jako tapeta vám na stěnu dokáže promítnout cokoliv - ať už obrázek venkovního prostoru, nebo třeba z webkamery umístěné někde na pláži v Karibiku. Děsivé.
 
Překvapující technologie: rozšířená realita
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama