Přetaktování Radeon HD 6900 - BIOS, Powertune a spotřeba
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Přetaktování Radeon HD 6900 - BIOS, Powertune a spotřeba

Přetaktování Radeon HD 6900 - BIOS, Powertune a spotřeba | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 12. 2010 01:00 41

Seznam kapitol

1. Taktujeme Radeony HD 6900 2. Nahráváme nový BIOS 3. Taktování Radeonu HD 6950 4. Taktování Radeonu HD 6970
5. PowerTune a taktování 6. Odemykání Radeonu HD 6950 7. Závěr

V dnešním krátkém článku vám ukážeme, jak flashnout nový BIOS umožňující změnu napětí jádra obou karet. Dále se zaměříme na samotné taktování a vliv na technologii PowerTune, včetně měření spotřeby a výkonu. Na závěr pak zariskujeme s BIOSem vyššího modelu v Radeonu HD 6950, půjde levnější karta upgradovat na dražší model?

Reklama
Přetaktování Radeon HD 6900 - BIOS, Powertune a spotřeba
i Zdroj: PCTuning.cz

Nové Radeony HD 6900 potvrdili svou pověst a obě jádra dosáhla k magické hranici 1 GHz. Slabší model sice zůstal 30 MHz pod touto metou, i tak jde o slušný výsledek. Díky vysokým základním frekvencícm se ale o takové "taktovací" orgie jako u Radeonů HD 5800 konat nemohou. Fenomén Radeonu HD 5850 zůstal nepřekonán. Slabšímu modelu jsem taktováním navýšili výkon o 17 procent, čímž se dostal pár procent nad výkon základního Radeonu HD 6970 a nad GeForce GTX 570. Vyšší model se díky svým vysokým taktům podařilo přetaktovat jen o kousek, konkrétně o 12 procent, paměti jen o 3 procenta. Výkon této karty stoupl o 7 procent, což dávno nestačí na GeForce GTX 580 na základních taktech. Pokud GeForce GTX 580 přetaktujeme, uteče Radeonu opět o desítky procent.

Pokud už hovoříme o GeForce GTX 580, zmínit musím brutální spotřebu Radeonů HD 6900 po navýšení napětí. Obě karty přesáhly své maximální TDP o stovky Wattů. U modelu Radeon HD 6950 to bylo neuvěřitelných 270W nad TDP u vyššího modelu pak 220W. Spotřeba je tedy jen o 60W nižší než u brutálně přetaktované GeForce GTX 480 s napětím 1,3V. Také teploty karet a hlučnost chlazení byly vysoké. Na druhou stranu je nutné pochválit neskutečně masivní napájení karet jež takovou zátěž zvládne. Chladič také ukázal ohromný výkon jež uchladí relativně slušně i 480W tepla z grafického čipu.

Pokud AMD vyřeší potíže s PowerTune u originálních BIOSů a tvůrci taktovacích utilit umožní navyšování napětí, nemusíme už k taktování používat dnes popisovaný krkolomný způsob a vše bude pohodlné jek jsem dnes zvyklí z jiných karet. Další problém jež je nutné vyřešit je nemožnost karty taktovat pod kapalným dusíkem (proto až dosud žádný rekord). Jak se jádro dostane pod 5C okamžitě se objeví artefakty a nebo se vypne. I na toto je nutný nový BIOS, snad se ho nadšenci dočkají brzy.

Jaký potenciál se ve vašich kartách skrývá, jsem vám dnes ukázali a navýšení výkonu už je jen na vás. Zdali taktovat budete či nikoliv, je vaše rozhodnutí. Těm odvážnějším lze s klidem doporučit i upgrade Radeonu HD 6950 na vyšší model. Pokud kvůli tomu o Radeonu HD 6950 uvažujete, spěchejte s nákupem. Tuto schopnost možná budou mí první karty z první série. U dalších dodávek možná již AMD tuto možnost omezí hardwarovou úpravou jádra.

Graf ceny produktu Sapphire Radeon HD 6950 2GB DDR5 poskytuje server Heureka.cz

Graf ceny produktu Sapphire Radeon HD 6970 2GB DDR5 poskytuje server Heureka.cz

Za půjčení karet děkujeme společnosti Sapphire

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama