Přetaktování Radeon HD 6900 - BIOS, Powertune a spotřeba
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Přetaktování Radeon HD 6900 - BIOS, Powertune a spotřeba

Přetaktování Radeon HD 6900 - BIOS, Powertune a spotřeba | Kapitola 5

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 12. 2010 01:00 41

Seznam kapitol

1. Taktujeme Radeony HD 6900 2. Nahráváme nový BIOS 3. Taktování Radeonu HD 6950 4. Taktování Radeonu HD 6970
5. PowerTune a taktování 6. Odemykání Radeonu HD 6950 7. Závěr

V dnešním krátkém článku vám ukážeme, jak flashnout nový BIOS umožňující změnu napětí jádra obou karet. Dále se zaměříme na samotné taktování a vliv na technologii PowerTune, včetně měření spotřeby a výkonu. Na závěr pak zariskujeme s BIOSem vyššího modelu v Radeonu HD 6950, půjde levnější karta upgradovat na dražší model?

Reklama
Přetaktování Radeon HD 6900 - BIOS, Powertune a spotřeba
i Zdroj: PCTuning.cz

Technologie PowerTune dělá v souvislosti s taktováním AMD vrásky na čele. Pokud totiž nepoužijete BIOS od společnosti Asus, který limitaci na TDP vypíná, můžete narazit na potíže. Na některých testovaných kartách, kde jsme použili upravený BIOS od AMD s možností navyšovat napětí, bylo taktování nemožné. Karta (Radeon HD 6970) už při nepatrném navýšení napětí totiž dosáhla maximální hodnoty TDP a snižoval frekvence i v náročných hrách a testech jako je Crysis, Unigine Heaven, 3D mark Vantage, STALKER, Metro 2033 a dalších. Tento problém jsem reportoval AMD, stejně jako i další recenzenti z USA. AMD na odstranění problému pracuje a zřejmě časem vydá speciální BIOS, který po vzoru Asus vypne limitaci na dané TDP. Ten si taktování chtivý uživatel nahraje do karty a bude po problému. Druhou možností je vypnutí této funkce pomocí ovladačů. Ty mohou detekovat taktovací utility se změnou napětí a PowerTune vypnout softwarově. Jak bude nakonec tento problém vyřešen uvidíme už brzy. Ve chvíli kdy bude Afterburner navyšovat napětí, bude se tento problém týkat zřejmě všech uživatelů s originálním AMD BIOSem. V tuto chvíli si pomůžeme BIOSem od Asus a později se uvidí.

Přetaktování Radeon HD 6900 - BIOS, Powertune a spotřeba
i Zdroj: PCTuning.cz

Při taktování s vyšším napětím je bezpodmínečně nutné nastavit PowerTune na hodnotu +20 procent a občas nastavení zkontrolovat. Během testování se mi stalo několikrát, že se posuvník sám vrátil do základní polohy "nula". To pak občas způsobuje neočekávané pády her a aktivaci OCP ochran v náročných testech. Pokud zvyšujete napětí, vždy nastavte dle pokynů výše.

Přetaktování Radeon HD 6900 - BIOS, Powertune a spotřeba
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro zajímavost se podívejte jak dopadlo měření s aktivním PowerTune a navyšováním napětí. Karta za žádných okolností nepřekročila dané TDP. Při vyšších napětích než 1.3V se už ani frekvence nezvyšovala, karta dělala vše možné aby se udržela v mantinelech TDP. Ve Furmarku karta s vyšším napětím pracovala na taktech 2D - 250MHz pro jádro.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama