Přetaktování Skylake pomocí BCLK - Core i5-6400 na 4,6 GHz! 
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Přetaktování Skylake pomocí BCLK - Core i5-6400 na 4,6 GHz! 

Přetaktování Skylake pomocí BCLK - Core i5-6400 na 4,6 GHz!  | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

11. 1. 2016 03:00 43

Seznam kapitol

1. Taktování přes BCLK je tady 2. Omezení „BCLK“ BIOSů 3. Vhodné procesory 4. Podporované základní desky 5. Intel Core i5-6400 6. Testovací sestava 7. Praktický návod – nastavení BIOSu
8. Aplikační výkon 4,6 GHz – Aida 64, WinRar, wPrime... 9. Aplikační výkon 4,6 GHz – Cinebench, Dos Box, x264... 10. Shrnutí výkonu 11. Herní testy 1920 × 1080 12. Spotřeba systému 13. Závěr

Základní myšlenka přetaktování – získat zdarma vyšší výkon i u levnějších procesorů – se v roce 2016 vrací s možností taktovat i zamčené procesory Skylake. S využitím experimentálních BIOSů je to možné, a s naším procesorem jsme dosáhli až o polovinu vyššího výkonu ve všech aplikacích. Tohle se vyplatí!

Reklama

Omezení „BCLK“ BIOSů

V tuto chvíli jsou speciální BIOSy umožňující taktování neveřejné, tedy oficiálně neveřejné. Na stránkách výrobců desek je nenajdete. A jelikož jde o experimentální možnost, provází taktování BCLK několik zásadních problémů a omezení. Zdali se je podaří časem vyřešit se ještě neví, a možná ani ne. Je otázkou, zdali tato omezení budou vadit vám. Podívejme se na ně:

  • Zatím funkční jen na dražších deskách s čipsetem Z170, levnější desky (i s jinými čipsety) snad přijdou časem a nebo také nikdy. To v tuto chvíli nedokážeme říci.
  • Power Management není funkční. Procesor pracuje stále na manuálně nastavené frekvenci a napětí.
  • Nefunguje Turbo a C-stavy.
  • Teplota procesoru kvůli nefunkčnímu Power Managementu nejde přečíst, stále ukazuje 100 °C.
  • Nefunguje iGPU, je odpojeno.
  • Nízký výkon v AVX2 instrukcích.
  • Nefungují vyšší děličky pamětí, takt je nutné držet kolem 2600 MHz (max asi 2666 MHz).

Funkčnost je zatím potvrzená a BIOSy stažitelné jen pro drahé Z170 desky. Od největších výrobců se zatím žádný BIOS pro levnější čipové sady a desky neobjevil. Možná se tak stane, možná ne. Osobně tipuji, že třeba AsRock vydá přímo levnou desku (třeba s B150) a umožní na ní taktování, a využije to marketingově. Ostatní asi budou opatrnější; taktování přes BCLK je přeci jen krokem proti Intelu a jeho politice, a Intel je silný hráč, ne–li ten nejsilnější. A tomu se odporovat nesmí.

Přetaktování Skylake pomocí BCLK - Core i5-6400 na 4,6 GHz! 
i Zdroj: PCTuning.cz

Celý trik v možnosti taktovat přes BCLK je ve vypnutí PCU jednotky v procesoru. Ta má na starosti kromě správy napájení také kontrolu BCLK frekvence. V normálním stavu PCU při taktu vyšším než 103 MHz odpojí procesor. Pokud je ale PCU vyřazena z provozu, nestane se tak. Pokud je ale PCU vypnutá, nefunguje nic spojeného s Power Managementem, celý System Agent jede v jakémsi „nouzovém“ režimu, tudíž je omezena funkce výstupů na monitory a řadič pamětí. To nese omezení.

Nefunkční Power management může být problém, procesor se zkrátka nepodtaktuje při nečinnosti a nesníží napětí. Při tak malé spotřebě je to ale možná i jedno. My spotřebu změříme a rozdíl si ukážeme, sami zhodnotíte zdali je toto omezení zásadní nebo nikoliv. Nemožnost odečíst aktuální teploty procesoru ale problém je, nebudete vědět, zda se nepřehřívá. Nefunkční Turbo nevadí, tento článek je o přetaktování manuálním.

Skutečný problém ale vidím v nefunkčním grafickém jádru. Tedy ono funkční je, ale zřejmě nefungují jeho výstupy na monitor. Tohle může být problém a může to vadit. Osobně ale považuji přetaktování přes BCLK za postup, který budou volit hlavně hráči, takže se dá čekat osazení výkonnější grafiky ve slotu PCI-e. A v takovém případě to asi nebude problém. S nouzovým režimem System Agent souvisí i základní funkčnost paměťového řadiče, který nelze taktovat do vysokých taktů – takt pamětí zůstává omezený na plus mínus 2600 MHz.

Dalším omezením souvisejícím s PCU je výkon AVX2. Vykonání 256-bitové instrukce AVX totiž vyžaduje zapnutí celé 256-bitové jednotky AVX, skládající se ze dvou 128-bitových AVX výpočetních jednotek, Skylake se v tomto případě chová takto: Pokud přijde požadavek na vykonání takové instrukce, musí se procesor nejprve přepnout do vyššího C-stavu (přidat frekvenci a napětí), aby pracovaly obě 128-bitové jednotky. Jedna z nich je totiž po většinu času vypnutá z důvodu úspory energie. A právě o toto přepnutí a navýšení napětí se stará PCU. Ta je ale vypnutá, polovina jednotek se tedy vůbec nezapne a výkon v AVX je zhruba poloviční. To je na výkonu znát, ovšem kdy je AVX2 výkon potřeba? Ve hrách nikde, a těch několik aplikací, které umí tyto instrukce využít, stejně málokdo používá. Pokud patříte k těm výjimkám, upravený BIOS si do počítače nedávejte a CPU netaktujte, ztratíte tím výkon.

Pokud nyní už víme, jakým způsobem výrobci desek dosáhli možnosti taktování přes BCLK, nabízí se otázka, zdali vůbec někdy budeme mít k dispozici BIOS, který umožní taktovat BCLK a nechá plně funkční jednotku PCU a tedy i všechny funkce procesoru. Zde by musel asi zasáhnout Intel a vydat update mikrokódu procesoru (jeho PCU jednotky) nebo BIOSů, který by odstranil sledování hodnoty BCLK v PCU jednotce. To je jediné řešení, zdali to Intel udělá nebo neudělá, se dozvíme až časem. Já si myslím, že spíše ne. A taktování přes BCLK zůstane stále jen v „experimentální“ rovině. Ale nechme se překvapit, možná se dočkáme oficiálního řešení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama