Přetaktování Skylake pomocí BCLK - Core i5-6400 na 4,6 GHz! 
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Přetaktování Skylake pomocí BCLK - Core i5-6400 na 4,6 GHz! 

Přetaktování Skylake pomocí BCLK - Core i5-6400 na 4,6 GHz!  | Kapitola 13

Z. Obermaier

Z. Obermaier

11. 1. 2016 03:00 43

Seznam kapitol

1. Taktování přes BCLK je tady 2. Omezení „BCLK“ BIOSů 3. Vhodné procesory 4. Podporované základní desky 5. Intel Core i5-6400 6. Testovací sestava 7. Praktický návod – nastavení BIOSu
8. Aplikační výkon 4,6 GHz – Aida 64, WinRar, wPrime... 9. Aplikační výkon 4,6 GHz – Cinebench, Dos Box, x264... 10. Shrnutí výkonu 11. Herní testy 1920 × 1080 12. Spotřeba systému 13. Závěr

Základní myšlenka přetaktování – získat zdarma vyšší výkon i u levnějších procesorů – se v roce 2016 vrací s možností taktovat i zamčené procesory Skylake. S využitím experimentálních BIOSů je to možné, a s naším procesorem jsme dosáhli až o polovinu vyššího výkonu ve všech aplikacích. Tohle se vyplatí!

Reklama

Závěr

Přetaktování Skylake pomocí BCLK - Core i5-6400 na 4,6 GHz! 
i Zdroj: PCTuning.cz

Přetaktování

I když je zlatá éra přetaktování pryč, za což může mimochodem Intel, který ho před lety zařízl na nástupcích Nehalemu, stále je to velmi populární disciplína. A možná se přiblížil i okamžik jeho renesance. Do této chvíle jsme si k taktování museli kupovat drahé procesory a taktování bylo otázkou změny násobiče. U Skylake Intel udělal v návrhu procesoru a platformy změnu – oddělil generátor taktu procesoru od taktu sběrnice PCI-e – a tím přetaktování přes BCLK umožnil. Už teď je ale možné, že to Intel opět s příští generací „zařízne“ poté, co výrobci desek omezení u zamčených Skylake procesorů obešli. Nicméně, v tuto chvíli je taktování zamčených čipů možné, i když stále s mnoha omezeními. Navýšení výkonu tu je, a to je hlavní.

Nevýhody

Princip přetaktování zamčených čipů je jednoduchý, výrobci BIOSů odpojili část procesoru označenou jako PCU (Power Control Unit). Ta se stará o spoustu věcí v procesoru. V prvé řadě o kompletní Power Management, tedy všechny C-stavy, podtaktování, snižování napětí, zapínání a vypínání části procesoru kvůli úspoře energie, o výstupy na monitory a jejich řízení, o paměťový řadič a jeho stavy, a v neposlední řadě kontroluje i BCLK. Zde hlídá, zdali BCLK nepřekročila hodnotu 103 MHz, v takovém případě procesor odpojí od zbytku systému. Je to nutné, kvůli úsporné funkci „Clock Gating“, která používá velice složitý algoritmus a neumí pracovat s nekonečnou škálou frekvencí, ale pravděpodobně právě jen s rozsahem 100 MHz +/- 3 procenta. To přináší řadu omezení:

  • Power Management je vypnutý – Procesor nesnižuje v klidu frekvenci ani napětí, neumí C-stavy, jede stále na plném napětí a frekvenci, kterou jste nastavili.
  • Monitoring teploty nefunguje, jelikož ji PCU nereportuje operačnímu systému
  • Nefungují výstupy na monitor, tudíž nelze použít iGPU!
  • PCU nezapne vyšší AVX2 registry – poloviční AVX2 výkon
  • Paměťový řadič jede v základním režimu, maximum pro takt pamětí je kolem 2600 MHz
  • Zatím funkční jen na Z170 deskách, které jsou dražší

Výhody

Výhoda je zřejmá, a ní je celý tento článek – navýšení výkonu zdarma. Pokud byste chtěli získat výkon Skylake na 4,6 GHz, je nutné si koupit nejméně Core i5-6600K za 7200 Kč s DPH společně s deskou se Z170 – nejlevnější je model AsRock za 2800 Kč nebo MSI, Gigabyte či Asus s cenou těsně nad 3000 Kč s DPH. Investujete tedy dejme tomu 10 300 Kč. Pokud si ale koupíte Core i5-6400 za 5500 Kč, ušetříte 1700 Kč, což sice není mnoho, ale celková cena desky a CPU už bude zajímavějších 8600 Kč. U levnějších zamčených procesorů pak bude rozdíl samozřejmě výrazně vyšší. Nárůst výkonu testovaného CPU až 50 procent, a herní výkon v plném HD rozlišení až 15 procent se zkrátka vyplatí. Nejde o totiž o malá čísla.

Zkusit či nikoliv?

Otázkou zbývají omezení taktování přes BCLK a jejich reálný vliv. Nejdůležitější je spotřeba, která je kvůli nefunkčním úsporným funkcím vyšší. V klidu a při prohlížení webu jsem naměřil navýšení příkonu o 15 W, v lehčí zátěži o 40 W a v maximálním vytížení o 75 W. V zátěži každý přetaktovač musí s vyšší spotřebou počítat, zajímá nás tedy nárůst účtu za elektřinu v klidu a lehké zátěži. I kdyby počítač pracoval 24 hodin denně s příkonem navýšeným o 40 W, bude vás to ročně stát 1600 Kč. A většina počítačů 24 hodin neběží, a nebude mít neustále vyšší spotřebu o 40 W, tudíž reálná částka bude kousek nad tisíc korun. Vyšší spotřeba tedy není nijak zásadní problém.

Větším problémem může být nemožnost hlídat teplotu procesoru, musíte si tedy být jistí svým chladičem a chlazením. Skutečným problémem pak ale může být nemožnost využít iGPU, i když s taktováním spíše počítám u herního počítače, kdy iGPU stejně nahrazuje dedikovaná karta v PCI-e slotu. Tudíž ani tohle nemusí hráče trápit. Stejné je to s AVX2, to využívá pouze omezené množství úzce zaměřených aplikací, hry a běžné aplikace žádné. Pokud nyní žádné AVX2 aplikace nepoužíváte, určitě se tak ani v nejbližší budoucnosti nestane. Tudíž pro nás také irelevantní. Zbývají paměti na 2600 MHz a použitelnost jen na dražších deskách s Z170. Paměti zamrzí, hlavně pokud máte nějaké pěkné 3000+ moduly, ale i tak je propustnost 2600 MHz vysoká a dostatečná.

U desek se ještě zastavme. Nejlevnější desky s B150 jsou za 1800 Kč, tedy o 1300 Kč levnější. To není velký rozdíl, ale možná se časem nějaké speciální OC desky s jiným čipsetem než Z170 dočkáme. Uvidíme. Ideálním řešením by byla deska, která má fyzicky dva BIOSy, mezi kterými by se dalo přepínat podle použití. Běžná práce = klasický BIOS, úsporné funkce. Hry = BCLK BIOS + přetaktování k maximálnímu hernímu výkonu. Zdali dáte taktování přes BCLK při jeho nevýhodách šanci, už je na vás.

Přetaktování Skylake pomocí BCLK - Core i5-6400 na 4,6 GHz! 
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desky a grafiku pro test poskytl ASUS Česká republika

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama