Pro koho jsou Gamerz Devicez?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Pro koho jsou Gamerz Devicez?

Pro koho jsou Gamerz Devicez? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

10. 4. 2015 12:00 50

Seznam kapitol

1. Pro koho jsou Gamerz Devicez? 2. Proč ničit drahou myš 3. Málo místa na stole 4. Herní neznamená kvalitní
5. Přiměřeně, přiměřeně... 6. Zabijte to softwarem 7. Sběratelé dat

Nebudeme si nic nalhávat – miluju vychytané herní periferie. Všechny ty superturbózní myši s měnitelným podvozkem, barevná klávesnice s laditelným zdvihem a kompletní reprogramovatelností a speciální vychytané periferie navržené pro jednu jedinou hru. Ale ruku na srdce – kdo je doopravdy kupuje? A opravdu vždy splní to, co slibují?

Reklama

Většina běžně používaných myší, pokud nejde o zcela základní modely, má poměrně slušné vlastnosti. Pokud nejste profesionální hráči, budete mít od určité kvality periferií problém rozeznat mezi herní a neherní periferií. Pravda je, že to neplatí o všech herních periferiích a všech herních stylech. Akční hráči jsou náročnější na reakci zařízení než casual hráči. Některé periferie mají navíc z hlediska hraní docela nepříjemné vlastnosti – problém je u hlavně „podřimujících“ bezdrátových myší.

Ale jsou skutečně specializované gamerz devicez o tolik lepší než konvenční periferie? Zažil jsem několik zařízení deklarovaných jako vyloženě herní, u kterých mě velice překvapila jejich výrobní nekvalita. Velmi obezřetně se stavím hlavně k herním notebookům jedné populární značky, u kterých jsem opakovaně narazil na neuvěřitelně ohebnou klávesnici. Stisknete klávesu – a klávesnice se pod stiskem prohne. Jako byste pracovali s úplně nejlevnějším notebookem, který má pod klávesami plech žvýkačkové kvality. To je dost nepříjemné i při běžném psaní – ale u drahého herního hardware? U některých firem mám pocit, že za herní notebook považují generický stroj, do kterého osadí barevně podsvícenou klávesnici a dedikovaný grafický čip, čímž to končí.

U levných herních periferií je patrný jakýsi anti-Barbie designový hon, kdy zařízení nabývají dramatických tvarů, barví se do zombie zelené či nukleárně žluté, podsvícení je krvavě rudé a myši a klávesnice se na nás všelijak zubí, čímž maskují fakt, že jde často o docela levné a nijak zvlášť výjimečné kusy.

Pro koho jsou Gamerz Devicez?
i Zdroj: PCTuning.cz

Těžko říct, zda taková divočina na dorost funguje, já se tradičně zaměřoval spíš na dražší kusy, které se zaměřují na výkonové parametry a ergonomii. Kubizující myš, plná vyčnívajících hran a zubů, může mít ten pozitivní vedlejší efekt, že s ní nevydržíte hrát dlouho, což by potomka snad mohlo odehnat od počítače.

Pro koho jsou Gamerz Devicez?
i Zdroj: PCTuning.cz

Dražší modely jsou naopak konfigurovatelné, štelovatelné, šroubovatelné, přehazovatelné, zatížitelné a odlehčitelné,  překrytovatelné a barevně zcela proměnitelné, což z přípravy myši dělá něco mezi stavbou modelu z Lega a návštěvou Mořského světa s iluminující barevnou hrou chobotnic. Uznávám, je to legrace. Přehazujete si díly, vyměňujete šrouby – a nakonec vždy přijde ten super moment, kdy z plně vyladitelného kitu něco poztrácíte, takže myš přestane být konfigurovatelná. Byt mi sežral docela dost komponent z podobných setů, namátkově bych uvedl náhradní kluzáky na Microsoft Habu, pak výměnný boční panel k témuž, nějaká závaží a pružinky pro skládačku od Mad Catz a rovněž i víčko od bateriového kompartmentu od jedné bezdrátovky, které se samo uvolnilo a poháněno energií ze stlačené pružiny kamsi odskočilo. Ano, je s tím zábava, ale po čase usoudíte, že není od věci kupovat zařízení, která drží sama o sobě pohromadě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama