Pro koho jsou Gamerz Devicez?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Pro koho jsou Gamerz Devicez?

Pro koho jsou Gamerz Devicez? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

10. 4. 2015 12:00 50

Seznam kapitol

1. Pro koho jsou Gamerz Devicez? 2. Proč ničit drahou myš 3. Málo místa na stole 4. Herní neznamená kvalitní
5. Přiměřeně, přiměřeně... 6. Zabijte to softwarem 7. Sběratelé dat

Nebudeme si nic nalhávat – miluju vychytané herní periferie. Všechny ty superturbózní myši s měnitelným podvozkem, barevná klávesnice s laditelným zdvihem a kompletní reprogramovatelností a speciální vychytané periferie navržené pro jednu jedinou hru. Ale ruku na srdce – kdo je doopravdy kupuje? A opravdu vždy splní to, co slibují?

Reklama

S tím, jak člověk časem leniví, si chce kupovat zařízení přiměřená, tedy ne příliš velká a ne příliš malá, ergonomicky poladěná, myši chce hladké, nastavitelnost DPI snadno přístupnou a počet tlačítek přiměřený. Na některých MMO myších najdeme na boku hotovou kalkulačku, například taková Naga má boční panel tak bohatý, že pro něj existuje i tréninkový set, abyste se to všechno naučili poslepu ovládat. Tak přesně tyhle věci s časem opustíte, protože zjistíte, že to je šíleně komplikované, drahé, ve většině případů zbytečné a docela nepraktické.

Věci, které mají hodně programovatelných tlačítek, jsou docela príma. Měl jsem hodně rád „internetové“ a „herní“ série klávesnic od Logitechu, protože mimo her jste si mohli namakrovat i spoustu věcí, které používáte při normální práci. Ve spolupráci s takovým Autohotkey anebo dobrým makrovacím softwarem si můžete ušetřit docela dost času při vyplňování nudných opakujících se formulářů.

Pro koho jsou Gamerz Devicez?
i Zdroj: PCTuning.cz

Makrovatelnost herních klávesnic je ostatně mimo lepší přesnosti herních myší hlavním důvodem, proč se o herní periferie zajímat – je to neuvěřitelně praktické. A zatímco si většina výrobců normálních klávesnic myslí, že „104 kláves musí stačit každému“, herní modely k tomu přidávají pět, osm či deset makro kláves navíc, což stojí za zvážení i pro neherní využití.

Problém ale může představovat ovládací software. Někdy je velmi těžkopádný, někdy se má tendenci prát s antivirem, protože si antivirus myslí, že se makro software chová podezřele, někdy není jednoduché makro vytvořit a uložit. Některé typy klávesnic to řeší po svém a podobně jako Roccat Ryos dovolují programovatelnost čistě na straně hardware (stisknete Record a naboucháte si makro), jenomže tam klávesnice zaznamenává i pauzy při psaní a tím kouzlo makrovatelnosti trochu mizí. Pokud chcete vysolit celý příkazový řádek bičem, musíte používat ovladač zařízení, který vám ho dovolí „přehrát bez pauzování“ anebo spustit makro z Autohotkey. A tam začnete narážet na problémy a nezbednosti ovladače, které občas diskvalifikují docela slušný hardware.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama