problemy-s-biosem-flashovani-a-zachrana
Software Článek Problémy s BIOSem: flashování a záchrana

Problémy s BIOSem: flashování a záchrana | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

3. 9. 2004 00:00 75

Seznam kapitol

1. BIOS - co je a k čemu slouží 2. Flashování BIOSu - jak na to 3. Flashování nedopadlo - softwarová záchrana 4. Flashování nedopadlo - horké flashování

Změna BIOSu je často jedinou cestou, jak přinutit neposlušnou základní desku ke komunikaci s novým HW (zvukovými kartami, procesory...). Nové BIOSy také často zlepšují stabilitu desky (jiné nastavení čipů), občas, ale to už je vzácnější, dokonce zvyšují výkon. Mohlo by se zdát, že častý "update" BIOSu je užitečný - to ale není tak úplně pravda, občas se může stát, že se v průběhu změny BIOSu něco zvrtne a místo lepšího počítače máte pípající elektronickou mrtvolu...

Reklama

Pokud jste po flashování narazili na nečekané problémy (počítač reaguje nestandardně) a situace vypadá bledě - použijte nejdříve tyto metody záchrany:

Metoda 1: záložní BIOS

Problémy s BIOSem: flashování a záchrana
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud máte to štěstí a vaše deska obsahujte záložní BIOS (typicky u desek Gigabyte), přepněte na záložní BIOS - k tomu dojde automaticky, nebo přepnutím jumperu na základní desce.

Metoda 2: nouzový BIOS

BIOS je zásadně rozdělený do dvou sekcí. První se nazývá BOOT BLOCK a je zavaděčem druhé části nazvané SYSTEM BLOCK.

Problémy s BIOSem: flashování a záchrana
i Zdroj: PCTuning.cz

BOOT BLOCK dokáže inicializovat pouze základní funkce systému v režimu, který bychom mohli nazvat "nouzovým" - běží procesor, paměť, PCI sběrnice a disková zařízení (FDD a IDE/ATAPI). Boot Block je ve většině případů chráněný proti zápisu (nevyskytují se zde žádné "ladící" funkce). Pokud je BOOT BLOCK neporušený, je často možné speciálním postupem restaurovat obsah hlavního bloku.

AMI BIOS

V případě, že flashování nedopadne dobře a obrazovka zůstane tmavá, zatímco světlo disketové mechaniky (která je pro proces obnovy prakticky nezbytná) stále poblikává, je pravděpodobné, že rutina v BOOT BLOCKu se pokouší o načtení náhradního BIOSu. Protože AMI podporuje v tomto režimu pouze ISA karty, obrazovka zůstává prakticky téměř vždy tmavá.

Přejmenujte požadovaný (np. dříve zálohovaný nebo nový) soubor AMI BIOSu (například vypadá takto: A569MS23.ROM) na AMIBOOT.ROM a uložte ho na disketu (nemusí být bootovací). Vložte disketu do mechaniky a resetujte počítač. Pokud je SYSTEM BLOCK prázdný, proběhne proces automaticky (počkejte 4 minuty) v opačném případě zkuste toto: ihned po resetu stiskněte a držte kombinaci Ctrl-Home - to způsobí natažení BIOSu z diskety. Když uslyšíte 4 tóny, můžete vyjmout disketu a resetovat počítač.

Award BIOS, Phoenix BIOS

Problémy s BIOSem: flashování a záchrana
i Zdroj: PCTuning.cz

Použijte podobný postup jako při programování. Vytvořte bootovací disketu, přeneste na ni potřebné soubory (programátor, soubor s BIOSem, případně zálohovaný BIOS). Vytvořte soubor autoexec.bat s podobnými příkazy jako při programování.

Poznámka: Bližší informace o možných volbách si přečtěte vyvoláním nápovědy u vašeho flashovacího programu (obvykle je vyvoláme přepínačem /?).

Pokud se chcete například vrátit k původnímu (dříve zálohovanému BIOSU, kdy jste použili přepínač /sy - Save old BIOS) BIOSu, použijte v autoexec.bat tyto řádky:

@

ECHO OFF
AWDFLxx (zde je jméno flash. programu) OLDBIOS.BIN (zde je jméno BIOSU) /sn /py /cc

Po restartu pak proběhne vše bez ťuknutí do klávesnice. Počkejte 3-4 minuty a restartujte.

VGA BIOS

Podobnou metodu jako pro Award BIOS (samozřejmě obměněnou na konkrétní případ) lze použít i po neúspěšném flashování VGA BIOSu grafické karty. I tady je třeba použít autoexec.bat pro "automatické" flashování. V něm uveďte posloupnost příkazů pro programování vašeho VGA BIOSu - dle doporučeného postupu výrobce VGA akcelerátoru. Když VGA BIOS způsobí nefunkčnost grafické karty, nemusíme pak příkazy a fáze procesu odhadovat a psát je poslepu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama