problemy-s-biosem-flashovani-a-zachrana
Software Článek Problémy s BIOSem: flashování a záchrana

Problémy s BIOSem: flashování a záchrana | Kapitola 4

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

3. 9. 2004 00:00 75

Seznam kapitol

1. BIOS - co je a k čemu slouží 2. Flashování BIOSu - jak na to 3. Flashování nedopadlo - softwarová záchrana 4. Flashování nedopadlo - horké flashování

Změna BIOSu je často jedinou cestou, jak přinutit neposlušnou základní desku ke komunikaci s novým HW (zvukovými kartami, procesory...). Nové BIOSy také často zlepšují stabilitu desky (jiné nastavení čipů), občas, ale to už je vzácnější, dokonce zvyšují výkon. Mohlo by se zdát, že častý "update" BIOSu je užitečný - to ale není tak úplně pravda, občas se může stát, že se v průběhu změny BIOSu něco zvrtne a místo lepšího počítače máte pípající elektronickou mrtvolu...

Reklama

Metoda 3: přeprogramování ve firmě

Dalším způsobem záchrany nefunkčního BIOSu je nahrání či obnovení správného BIOSu ve specializované firmě (máme dobré zkušenosti s firmou GM electronic), která vám tento úkon provede za určitý nevelký obnos na programátoru EPROM. Znamená to tedy, že nejdřív musíte příslušný BIOS čip na desce lokalizovat a poté jej vyjmout:

Problémy s BIOSem: flashování a záchrana
i Zdroj: PCTuning.cz

Typy čipů: DIP nebo PLCC

Problémy s BIOSem: flashování a záchrana
i Zdroj: PCTuning.cz


pouzdro DIP se už dnes často nevidí...

Problémy s BIOSem: flashování a záchrana
i Zdroj: PCTuning.cz

Velké čipy DIP 32 už dnes nejsou prakticky používané, přešlo se téměř výlučně na typy PLCC v patici.

pozor na správnou orientaci čipu při montáži - jedna hrana je zkosená
i Zdroj: PCTuning.cz
pozor na správnou orientaci čipu při montáži - jedna hrana je zkosená


nejčastěji je k vidění pouzdro typu PLCC

Silně doporučuji základní desku nejdříve vymontovat ze skříně a až poté z ní vyjmout vlastní čip. Vlastní vyjmutí není totiž tak jednoduchým úkonem, jak se zdá - čip se totiž často musí opatrně nadzvednout z obou stran miniaturním šroubovákem, aby přestal v patici držet.

Problémy s BIOSem: flashování a záchrana
i Zdroj: PCTuning.cz


pozor na to, aby se neohnuly nožičky - vždy je po vyjmutí překontrolujte a narovnejte!

Do firmy si pochopitelně musíte donést informace o výrobci základní desky (hodí se i manuál k základní desce, případně originální CD) a pochopitelně potřebné soubory na disketě (BIOS, pro přehled programovací program a soubor READ.ME).

Metoda 4. - horké flashování

Existuje nouzový způsob, nazývaný horké flashování, který činí v podstatě to samé jako flashovačka, pouze pro tyto účely použijete druhý počítač. Důležitá poznámka: Horké flashování je pouze na vaši zodpovědnost! Jedná se o nestandardní postup, při kterém riskujete HW.

Princip spočívá v tom, že po náběhu operačního systému není BIOS aktivně využíván. Pokud budete pečliví, můžete jej dokonce vyjmout i za chodu (pochopitelně z jiného, zcela stejného ale funkčního systému - což bývá často ten největší problém). Nabootujete s funkčním BIOSem, přejdete do "čistého" DOSu a po výměně čipu naflashujete do vyměněného čipu požadovaný obsah.

Problémy s BIOSem: flashování a záchrana
i Zdroj: PCTuning.cz

Osvědčilo se vyjmout čip už předem (při vypnutém počítači), vrátit ho zpět jen dočasně, tedy nevkládat ho až na "dno" kde se "zacvakne" - stačí ho zatlačit jen 1 - 2 mm, kdy je už zajištěný kontakt, ale čip po startu snadno vyjmete (np. kancelářskou sponkou), tedy i bez speciálního nástroje.

Problémy s BIOSem: flashování a záchrana
i Zdroj: PCTuning.cz

Připravte si flashování a proveďte výměnu čipů (musí být pochopitelně identické) a naflashujte nový obsah do nefunkčního čipu.

Pro informaci: kolega v jednom nejmenovaném servisu tuto metodu provozuje již docela dlouho a za sebou má už asi 50 horkých flashnutí...

Zde vás musím ještě jednou varovat, že vše děláte na vlastní nebezpečí. Redakce PCtuningu vám neručí za správnost návodu zde uvedeného (i když s úspěchem autorovi mnohokrát posloužil).

Co je dobré vědět

  • čip je dobré před operací mírně povysunout z patice (výměna pak bude snazší),
  • výměna čipů za chodu po nabootovaní (v čistém DOSu) obvykle nedělá problémy,
  • flashování BIOSu pro stejný motherboard, navíc do stejné flash paměti je téměř vždy úspěšné,
  • v případě použití stejného typu flash paměti, jako je aktivní, ale obsahu pro jiný M/B (předpokladem je, že obsah není větší než paměť) je šance stále velmi vysoká. Dokonce jsem v M/B naflashoval i BIOS pro VGA kartu. Je jedno, jestli flashujete AWARD nebo AMI BIOS.
  • problémy nastávají při flashování do jiného typu EEPROM. Zde se úspěšnost pohybuje okolo 70 až 80%. Příčinou je s největší pravděpodobností nekompatibilita motherboardu s typem paměti (např. ne všechny boardy umí obsloužit 2Mbit čipy)
  • nikdy mezi sebou nevyměňujte čipy, jejichž napětí nebo uspořádání pinů jsou rozdílné (je jasné, že pokud má jeden BIOS o čtyři nožičky méně, asi to nepůjde)

Je obzvlášť nutné používat aktuální verzi flashovacího programu, protože flash paměť jím musí být podporována. Pokud není, může místo nahrání BIOSu nového dojít k jeho vymazání apod.

V článku jsme použili malé části starších článků o BIOSu z PCtuningu (Eagle).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama