Proč jsme rozhodli, že informace jsou cenné a svoboda rizikem
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Proč jsme rozhodli, že informace jsou cenné a svoboda rizikem

Proč jsme rozhodli, že informace jsou cenné a svoboda rizikem | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 9. 2018 06:00 54

Seznam kapitol

1. Ohrožení a hájení 2. Každý sobě vydavatelem 3. Chcete platit za linky? Tak plaťte! 4. Nenapadnutelní 5. Angažovaná věda 6. K ještě tvrdší cenzuře

Klasická média si skrz klasické politiky prolobovala do EDSM problematické klauzule 11 a 13 – a myslí si, že je spasí, že se za informace bude zase platit a že budeme muset chodit na rozumy zase jenom k nim. Ve skutečnosti to nejen nezachrání tradiční média, ale všem nám vezmou pořádný kus svobody.

Reklama

Dnes to nefunguje tak, že chodíte po webech a pokoušíte se najít nová URL vysoce kvalitních novinářských projektů. Zadáte klíčová slova a vyhledáváte je – a uvidíte je v pořadí, ve kterém je Google a nebo jiný agregátor doporučí. Pokusy, které udělalo Španělsko a Německo ukázaly, jak zničující vliv může mít to, když se vytahujete na vyhledávač či agregátor – a on vás poslechne a prostě vás ze svých služeb vyřadí. Pak se ukáže, kdo koho potřebuje víc!

Adekvátní odpovědí na Article 11 není to, že se agregátory shrbí a budou médiím platit. Není to ani to, že budou média ignorovat. Ne. Adekvátní odpovědí je to, že linkování prostě prohlásí za placenou službu a budou za ni chtít peníze. Chce Aktuálně, aby někdo našel Lipoldův komentář? Ať zaplatí. Chce Idnes, aby někdo našel jejich zprávy? Možná dostanou množstevní slevu. Média si neustále nalhávají, že je někdo obírá o jejich peníze. Dobře, pokud chtějí, aby někdo našel jejich zprávy, ať si klidně udělají vlastní vyhledávač, případně si na něj dají paywall a mají se dobře.

Válečný reportér Sammy Ketz si stěžoval na to, že kvůli velkým webovým službám přestanou existovat lidi jako on. Otázkou je, jestli to je problém. Dnes má doslova každý doslova všude svůj vlastní mobil a může si natáčet věci, ke kterým se novináři dostanou jenom omezeně. Představa, že když někam přijde reportér, že dodá kvalitnější informace, je zcestná – jak ostatně vysvětlila ve Show Jana Krause reportérka Jitka Obzinová.

Není jediná, spousta „profesionálních zpráv z bojišť“ byla profesionálně naaranžovaná. Jenomže když máte hodně účastníků bojů a každý má telefon, může si nahrát autentické záběry, které překonávají to, co zvládnou profesionálové. Dostanou se na místa, kam se cizinci nedostanou. Pokud je nezablokuje cenzura, která nemá některé záběry ráda, uvidíte válku tak, jak ji vidí ti, kteří se ji přímo účastní, ne jako ti, kteří se pohybují v oblasti bojů s ochrankou.

Samozřejmě, s tím souvisí problém, že jen těžko vyhodnotíte pravdivost či autentičnost zpráv. Jenomže s tím mají problém i velká média – a naopak všeobecná penetrace populace telefony s kamerami nezřídka odhalují mediální manipulace. Takže ne, nevidím jako velký problém, že zaniknou profesionálové, kteří se nechávají doprovázet oblastmi bojů a reportují jen o tom, co jim je doprovodem ukázáno. Vlogy vojáků a dalších účastníků bojů jsou autentičtější.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama