QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky

QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky | Kapitola 10

Tomáš Luňák

Tomáš Luňák

6. 7. 2016 12:00 20

Seznam kapitol

1. Představení QNAP TAS-268 2. Provozní vlastnosti 3. Balení a instalace 4. První spuštění – instalace 5. Android
6. Ovládání 7. Administrace 8. Zvláštní funkce 9. Výkon zařízení 10. Zkušenosti z běžného používání a závěr

Domácí NAS QNAP TAS-268 nabízí vedle propracovaného proprietárního QTS i certifikovaný Android s podporou aplikací z Google Play. Díky dálkovému ovladači po připojení k TV či monitoru může fungovat i jako multimediální centrum, lze jej pohodlně ovládat i mobilem a když přidáte myš a klávesnici, poslouží dokonce jako počítač.

Reklama

Ohledně konstrukce a designu zařízení nelze nic vytknout, snad jen příliš silnou LED diodu indikující práci předního USB3.0 portu.

TAS-268 jako pracovní stanice

Vzhledem k tomu, že zařízení umožňuje připojit klávesnici a myš, rozhodl jsem se zkusit používat TAS-268 jako plnohodnotnou pracovní stanici místo svého notebooku.

Zařízení jsem pohodlně připojil pomocí HDMI k monitoru, po připojení klávesnice a myši mi zůstaly ještě tři volná USB na ostatní periferie. Do předního USB portu jsem připojil 4 portový USB 3.0 hub PremiumCord, díky kterému jsem mohl počet USB portů ještě rozšířit. V USB hubu fungovala klávesnice, myš i flash disky.

V době používání TAS-268 jako pracovní stanice bohužel nebyla možnost vyzkoušet připojení USB ani síťové tiskárny, takže těžko soudit, jak by se zařízení zachovalo při potřebě tisku.

Pomocí Google Play jsem si doinstaloval oblíbený webový prohlížeč, kancelářský balíček OpenOffice pro správu dokumentů, total commander a Acrobat reader pro prohlížení PDF dokumentů.

Emailový klient byl přednastaven pro můj účet na Gmailu, včetně kalendáře. Přidání firemního Exchange účtu bylo otázkou několika minut. Na závěr jsem ve File Center nastavil OneDrive účet, takže jsem měl k dispozici i pracovní soubory.

Osobně pro práce nepotřebuji žádné graficky nebo výpočetně náročné programy a tak mi výkon NAS pro kancelářskou práci dostačoval. Výkon a odezva se samozřejmě nemůžou srovnávat s notebookem, což se občas projevilo na pomalejší odezvě zařízení, ale k nestabilitě nebo zasekávání programů nedocházelo.

Možnost využití NAS jako pracovní stanici mě nadchla. Jediné omezení, které jsem při práci vnímal, byla možnost připojení pouze jednoho monitoru a pomalejší odezva zařízení při více spuštěných aplikacích.

Mobilní aplikace

Při používání zařízení TAS-268 mě mile překvapila použitelnost mobilních aplikací, které jsou určené pro komunikaci a správu zařízení. Po zkušenostech se SmartTV společnosti Samsung a jejich aplikacemi pro promítání obsahu z mobilního telefonu přímo na televizi, kdy se ze 70 % aplikaci TV vůbec nepodařilo najít, nebo docházelo k pádu celé aplikace, jsem instaloval aplikace s velkou skepsí.

Pravdou ale je, že všechny aplikace QNAP spolupracovaly s NAS naprosto výborně. Nalezení zařízení na síti proběhlo během okamžiku a zcela automaticky, k pádu aplikace během používání ani jednou nedošlo. Odezva a uživatelská přívětivost je na velmi dobré úrovni.

                                         
QNAP TAS-268
KLADY
QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky
i Zdroj: PCTuning.cz
QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
Možnost instalace stovek aplikací pomocí Google PlayUchycení disků pomocí plastových držáků
Vyladěné mobilní aplikaceNepříjemný zvuk bzučáku
Beznástrojvá konstrukceSilná LED dioda pro USB3.0
Propracovaná webová administraceV případě instalace velkého množství aplikací nedostatek výkonu
Velké možnosti ovládání přes ovladač až klávesnici a myš 
Velké množství USB, které lze rozšířit HUBem 
Orientační cena s DPH: 5600 Kč

Graf ceny produktu QNAP TAS-268 poskytuje server Heureka.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama