QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky

QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky | Kapitola 8

Tomáš Luňák

Tomáš Luňák

6. 7. 2016 12:00 20

Seznam kapitol

1. Představení QNAP TAS-268 2. Provozní vlastnosti 3. Balení a instalace 4. První spuštění – instalace 5. Android
6. Ovládání 7. Administrace 8. Zvláštní funkce 9. Výkon zařízení 10. Zkušenosti z běžného používání a závěr

Domácí NAS QNAP TAS-268 nabízí vedle propracovaného proprietárního QTS i certifikovaný Android s podporou aplikací z Google Play. Díky dálkovému ovladači po připojení k TV či monitoru může fungovat i jako multimediální centrum, lze jej pohodlně ovládat i mobilem a když přidáte myš a klávesnici, poslouží dokonce jako počítač.

Reklama

App Center

To co je pro systém Android Google Play, to je pro systém QTS App Center. Jedná se o katalog předpřipravených balíků, pomocí kterých můžete rozšířit funkce vaší NAS.

V době psaní recenze se v App Center nacházelo přibližně 65 aplikací a další čtyři bylo možné nainstalovat z BETA katalogu, kde se nacházejí aplikace, které se teprve testují.

V případě, že uživateli nějaký balíček chybí, výrobce mu nabízí možnost si ho sám vyvinout a do NAS doinstalovat.

QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky
i Zdroj: PCTuning.cz

Do jisté míry se tak kompenzuje absence package manageru, který by byl dostupný přes shell po přípojení přes SSH.

Při pokusu instalace balíčků Wordpress, Joomla a phpMyAdmin proběhlo vše bez problémů a na dvě kliknutí je pro uživatele připravena webová konfigurace těchto služeb. Všechny služby se nacházely na adresách, kde by je uživatel mohl očekávat: http://192.168.1.1/Wordpress, http://192.168.1.1/joomlaCMS a http://192.168.1.1/phpMyAdmin.

Pro případ, že uživateli adresa nevyhovuje, stačí přejmenovat adresář a adresa se změní.

Web Server, php a MariaDB

Na zařízení je instalován webový server Apache.  Webový server je ve výchozím stavu zapnutý a slouží pro přesměrování uživatele z portu 80 na webovou administraci, která se nachází na portu 8080.

Pokud si uživatel chce vytvořit vlastní webové stránky, stačí v adresáři /web vymazat soubor index.php , který se stará o výše zmíněné přesměrování a vytvořit vlastní indexovou stránku.

Je tedy dobré pamatovat, že webová administrace se nachází na portu 8080 a nikoliv na portu 80, protože uživatele přicházejícího z portu 80 již na webovou administraci nic nepřesměruje. 

Databáze – MariaDB

Pro tvorbu webových stránek lze využít PHP a databázi MariaDB. Databázi ale není možné ve webové administraci NAS rozumně spravovat. Umožňuje pouze resetovat heslo pro uživatele root a znovu inicializovat databázi.

Ve výchozí instalaci je nastaven uživatel root s heslem admin a jeho změnu nelze ve webovém prohlížeči provést. Stejně tak lze není možné vytvářet databáze, nebo uživatele.

S tímto hendikepem webové administrace pomůže phpMyAdmin, který lze na jedno kliknutí nainstalovat v App Center.

QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky
i Zdroj: PCTuning.cz

Download station

Obsahuje předem nadefinované Torrent servery, na kterých lze vyhledávat. Tato možnost moc uživatelů nezaujme, protože počet seedů na těchto serverech je velmi malý a stažení jakéhokoliv torrentu, který NAS vyhledala, bylo téměř nemožné.

Lepší volbou pro uživatele je možnost vložení vlastních torrent souborů například z privátních serverů, nebo vložit URL stahovaného souboru.

Web management umožňuje skupinové vkládání odkazů, kde umožňuje i vložení přihlašovacích údajů pro případ, že by se stahované soubory nacházely za přihlašovací stránkou.

QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky
i Zdroj: PCTuning.cz
QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky
i Zdroj: PCTuning.cz

Stažené soubory je možné ihned zobrazit ve File Station, což je webový souborový manažer.

File station

Jedná se o souborového manažera, který je přístupný přes webové rozhraní. Nepřekvapí, že souborový manažer umožňuje vytvářet složky, přejmenovávat soubory, mazat je, kopírovat nebo přesouvat.

Dovoluje také komprimovat soubory metodou ZIP nebo 7zip včetně nastavení úrovně komprese a šifrování souboru. Rozbalovat stažené soubory webové rozhraní neumožňuje.

Libovolný soubor si můžete také stáhnout k sobě do počítače bez nutnosti využívat NFS, Sambu nebo FTP server.

Hlavní předností File Station je možnost připojit zařízení ke svým cloud účtům. Připojení ke cloudovým službám, které jsem měl k dispozici (Microsoft OneDrive, GoogleDrive, DropBox), proběhlo zcela bez potíží pomocí přibližně 3-6 kliknutí.

QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky
i Zdroj: PCTuning.cz

Po přidání cloudových účtů se k nim lze chovat jako k dalším diskům bez jakéhokoliv omezení v ovládání nebo přenosu souborů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama