QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky

QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky | Kapitola 7

Tomáš Luňák

Tomáš Luňák

6. 7. 2016 12:00 20

Seznam kapitol

1. Představení QNAP TAS-268 2. Provozní vlastnosti 3. Balení a instalace 4. První spuštění – instalace 5. Android
6. Ovládání 7. Administrace 8. Zvláštní funkce 9. Výkon zařízení 10. Zkušenosti z běžného používání a závěr

Domácí NAS QNAP TAS-268 nabízí vedle propracovaného proprietárního QTS i certifikovaný Android s podporou aplikací z Google Play. Díky dálkovému ovladači po připojení k TV či monitoru může fungovat i jako multimediální centrum, lze jej pohodlně ovládat i mobilem a když přidáte myš a klávesnici, poslouží dokonce jako počítač.

Reklama

Vzhledem k tomu, že TAS-268 obsahuje dva operační systémy, tak i administraci lze provádět na dvou úrovních.

Android

Operační systém Android lze spravovat přímo z TV pomocí dálkového ovladače. Lze na něm nastavit standartní parametry jako je rozlišení obrazovky, nastavení zvuku, konfiguraci síťového připojení nebo spravovat Gmailové účty se kterými bude NAS synchronizována.

QTS

V případě administrace operačního systému QTS se uživateli otevírají zcela nové možnosti a teprve zde může využít plný potenciál zařízení. Nastavení lze provádět hned několika způsoby

Webová administrace

Zařízení lze nejsnáze spravovat přes uživatelsky velmi příjemné webové prostředí, které je plně v českém jazyce.

Při spouštění zařízení jsem netušil, jak zjistím aktuální IP adresu webového rozhraní, kterou NAS dostal od mého DHCP serveru. Problém se vyřešil sám, IP adresa byla elegantně zobrazená v levé horní části obrazovky operačního systému Andorid. Ihned po zapnutí zařízení jsem věděl název síťového zařízení i IP adresu a nebylo nutné síť prohledávat nebo instalovat dodatečné aplikace pro detekci zařízení v síti.

Webová administrace je responzivní, takže je její design uzpůsoben jak pro počítače, tak pro tablety i mobilní zařízení s různou velikostí obrazovky. Bohužel při zobrazení na mobilním telefonu není administrace plnohodnotná. Nabízí pouze instalaci aplikace Qmanager, změnu hesla a vypnutí nebo restart zařízení. Pro plnohodnotnou administraci přes mobilní telefon je tedy třeba přepnout do verze pro počítače, nebo použít aplikaci Qmanager.

QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky
i Zdroj: PCTuning.cz

Webová administrace umožňuje skutečně hodně možností nastavení od uživatelských práv, přes diagnostiku disku až po možnosti pravidelného zapínání a vypínání.  Díky logickému uspořádání a propracované grafice se uživatel ihned zorientuje.

QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky
i Zdroj: PCTuning.cz

Správa uživatelů

Administrace umožňuje skutečně rozmanitou správu uživatelů. Uživatele lze libovolně vytvářet, nastavovat jim politiku bezpečného hesla, přiřazovat je do skupin a na základě skupin nebo i individuálně jim nastavovat přístupy pro čtení nebo zápis k jednotlivým složkám nebo jim nastavit přístup k aplikacím, které mohou využívat. Také lze nastavit maximální místo na disku, které uživatelé mohou zabírat. Lze tak předejít tomu že jeden uživatel vyčerpá celou diskovou kapacitu.

QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky
i Zdroj: PCTuning.cz

Správa uložiště

Přehledně zobrazuje volné místo na disku, zvolený RAID a především stav disků, který se vyhodnocuje na základě hodnot ze S.M.A.R.T

Každý disk je možné podrobit kontrolám RAPID nebo COMPLETE. První ze dvou variant trvá u 500GB disku přibližně 3 minuty.

Obě tyto kontroly disků lze naplánovat v pravidelných intervalech. Lze si takto naplánovat například RAPID kontrolu každý týden a COMPLETE kontrolu jednou za měsíc. Budete tak mít jistotu, že jsou vaše disky stále ve skvělé kondici.

QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky
i Zdroj: PCTuning.cz

Ostatní

Administrace toho nabízí skutečně hodně a tak jen okrajově pár bodů:

  • Bezpečnost – možnost povolení přístupů jen z určité IP adresy nebo adresního rozsahu
  • Power Management – zapínání, vypínání a restart zařízení v předem naplánovaných časech
  • Sdílení – Nastavení Samba, Apple networking, NFS, FTP
  • Upozornění – Nastavení upozornění pomocí SMTP serveru, nebo SMS
  • Nastavení webového serveru, SQL serveru, php
  • Instalace dodatečných aplikací
  • Souborový manager

QManager

Jedná se o mobilní aplikaci, která je dostupná pro Andorid a iOS zařízení. Tato aplikace je pouze v anglickém jazyce, ale její rozhraní je graficky propracované a uživatelé se snadno zorientují.

Po zapnutí aplikace dojde automaticky k vyhledání zařízení na síti. Aplikace umožňuje spravovat libovolné množství NAS, stačí si vybrat ze seznamu.

Zobrazuje základní informace jako je vytížení procesoru, množství využívané operační paměti nebo teplotu systému a disků.

QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky
i Zdroj: PCTuning.cz

Mobilní aplikace Qmanager je skutečně plnohodnotný nástroj pro správu NAS, který umožňuje natavit velké množství parametrů. Umožňuje správu uživatelů, procesů, stahování, nebo aplikací. Také je možné zařízení z mobilní aplikace vypnout, restartovat nebo zapnout pomocí WoL.

QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama