QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky

QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky | Kapitola 4

Tomáš Luňák

Tomáš Luňák

6. 7. 2016 12:00 20

Seznam kapitol

1. Představení QNAP TAS-268 2. Provozní vlastnosti 3. Balení a instalace 4. První spuštění – instalace 5. Android
6. Ovládání 7. Administrace 8. Zvláštní funkce 9. Výkon zařízení 10. Zkušenosti z běžného používání a závěr

Domácí NAS QNAP TAS-268 nabízí vedle propracovaného proprietárního QTS i certifikovaný Android s podporou aplikací z Google Play. Díky dálkovému ovladači po připojení k TV či monitoru může fungovat i jako multimediální centrum, lze jej pohodlně ovládat i mobilem a když přidáte myš a klávesnici, poslouží dokonce jako počítač.

Reklama

Ihned po spuštění je znatelné, že NAS je konstruováný pro nepřetržitý provoz, protože načítání systému QTS trvá přibližně 2 minuty a poté teprve nastává bootování systému Android, které trvá přibližně stejný čas. Vypínání zařízení může zabrat 5–10 minut podle počtu právě otevřených síťových spojení, které se QTS snaží ukončit.

Je vhodné zařízení poprvé spouštět s připojením k TV přes HDMI kabel a zároveň s připojeným síťovým kabelem, aby se NAS mohl připojit k internetu a zkontrolovat si aktualizace ještě před prvotní instalací. Prvním krokem instalace je volba výběr jazyka, kde nechybí český jazyk.

Následně dochází ke kontrole aktuálního firmwaru z webu výrobce. V mém případě se automatická instalace firmwaru nepodařila, protože i po půl hodině ukazoval proces stahování 0 %. Po přerušení aktualizace pokračovala instalace bez problémů dál.

Po celou dobu užívání NAS mě mile překvapoval důslednost překladu do češtiny včetně chybových a varovných hlášení, nenarazil jsem ani na žádnou vadu diakritiky.

QNAP TAS-268 v testu: víc než jen NAS pro dva disky
i Zdroj: PCTuning.cz

Instalaci lze pohodlně proklikat pomocí dálkového ovladače, který je součástí balení. V případě, že by vám přesto zadávání administrátorského jména, hesla nebo síťového názvu NAS pomocí dálkového ovladače nepřišlo komfortní, pak je možné připojení klávesnice a myši do USB.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama