Razer Viper – Ultimátní zbraň pro hráče FPS
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Razer Viper – Ultimátní zbraň pro hráče FPS

Razer Viper – Ultimátní zbraň pro hráče FPS | Kapitola 3

Jan Preclík

Jan Preclík

11. 12. 2019 03:00 21

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Razer Viper – Unboxing 3. Parametry 4. Software 5. Závěr

Razer, který dlouhou dobu drží první příčky na poli progamingového hardwaru, přichází s novou nenápadnou myškou, která ovšem pod skromnou elegantní kapotou skrývá nadupané komponenty. Pojďte se mrknout na to, s jakým výsledkem se Američanům podařilo zkřížit zmiji s počítačovou myší.

Reklama

Myška Razer Viper nese označení ambidextrous, což znamená, že je vhodná pro leváky i praváky. Z toho plyne skutečnost, že je dokonale symetrická. Levá polovina myši rovná se pravé, včetně pogumovaných boků a dvou tlačítek na každé straně myši. Její váha čítá pouhých 69 gramů, takže se řadí k těm vůbec nejlehčím, snadno ovladatelným myšákům. Velikostí 66 × 38 × 127 mm (Š × V × D) se nijak neodlišuje od běžných myší.

Na břiše, tedy spodní části myši, nalezneme v horní a dolní části pojezdy v manuálu zvané jako ultraslick mouse feet – ultrakluzké myší nohy. Díky tomu, že jejich teflonový povrch zakrývá nezanedbatelnou část zařízení, myš klouže po podložce s ladností Jardy Jágra na ledě. Menší obdélníkový rámeček z teflonu obráží i 5G optický senzor s rozlišením až 16 000 DPI a obnovovací frekvencí 1000 Hz.

Razer Viper – Ultimátní zbraň pro hráče FPS
i Zdroj: PCTuning.cz

Hned pod senzorem je netradičně, i když v souladu s přáním spousty lepších hráčů, umístěn přepínač DPI. Na spodní část byl umístěn z toho důvodu, že v případě umístění pod kolečkem o něj hráči pod kolečkem často zavadili. To jim absolutně rozhodilo v lepším případě aim, v tom horším díky tomu prohráli match. I když to není zdaleka tak strašné jako ukopnutý palec u nohy, v takový okamžik má člověk úplně stejnou chuť nadávat a něco rozmlátit. LEDka u tohoto tlačítka barevně ukazuje, jaké DPI si uživatel zvolil. Defaultně značí červená 400 DPI, zelená 800, modrá 1800, fialová 2400 a žlutá 3200 DPI.

Razer Viper – Ultimátní zbraň pro hráče FPS
i Zdroj: PCTuning.cz

Hlavní tlačítka, tedy levé a pravé, jsou oproti jiným myším díky designu podstatně delší. Perfektní na nich je, že se na každém místě mačkají s téměř stejně vynaloženou silou. Už jen klikání na tlačítka se zdá mnohem jemnější než na konkurenčních kouscích. Hlavní zásluhu na tom mají inovované mikrospínače, které jsou opatřeny laserovými paprsky.

Ty jsou za normálních okolností přerušené, při stisku tlačítka dojde k propojení paprsků a bleskurychlému přenosu signálu do PC. Výrobce udává, že informace o kliknutí doputuje do PC za neuvěřitelné 0,2 milisekundy. To bohužel nemám jak změřit, tak holt musíme věřit vysvětlení po Razerovsku.

Razer Viper – Ultimátní zbraň pro hráče FPS
i Zdroj: PCTuning.cz

Myši se dá vytknout jen jediná věc – scrollovací kolečko. Design je na první pohled hezký, jeho tmavý střed z plastu je potažen vrstvou jemně vroubkované gumy. V momentě, kdy si ale zkusíte scrollovat, pochopíte, o čem mluvím. Scrollování působí lacině, jednotlivé kroky při scrollování nejsou tak výrazné, jak bych si představoval. Může se tak snadno stát, že kvůli scrollovacímu kolečku přejedete požadovanou zbraň. Na Logitech a jeho hyper scroll kolečko Razer prostě nemá, v tom mají ještě co dohánět.

Boční strany jsou díky pogumovanému a prohnutému povrchu ideální pro úchop typu fingertip – tedy konečky prstů. Myš tedy držíte bříšky palce a malíčků a v pohodě si ji přizvednete, kdy uznáte za vhodné. Zde vidím menší nevýhodu v univerzálních postranních tlačítkách. Ze strany u malíčku si musíte zvyknout na ideální úchop. Párkrát se vám podaří spodním bříškem malíčku zmáčknout tlačítko zpět, dokud si na ideální tvar dlaně (medvědí tlapa) nezvyknete.

Razer Viper – Ultimátní zbraň pro hráče FPS
i Zdroj: PCTuning.cz

V dokumentaci je zmíněno, že myš obsahuje osm programovatelných tlačítek. O deset minut a milion mrtvých mozkových buněk později jsem mrknul do manuálu, protože jsem hledal marně. Manuál oproti krabici počítá s pěti tlačítky – levým, pravým, dvěma na boční straně a tlačítkem ukrytém v kolečku.

Osm programovatelných tlačítek je tedy spíše marketingový tah, ač je tvrzení ve finále pravdivé. Manuál totiž zapomíná na další pár tlačítek na druhé bočnici myši a také přepínač DPI, jehož režimy je možno díky softwaru Synapse nastavovat ručně. Myška je opatřena vnitřní pamětí, takže si nové nastavení DPI zapamatuje. To se hodí při cestování na LANky a vlastně všude. Tahle myš prostě nezapomíná.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama