redstar-rs-502-5-1-set-levne-kino-z-pocitace
Hardware Článek Redstar RS-502 5.1 set - levné kino z počítače

Redstar RS-502 5.1 set - levné kino z počítače | Kapitola 2

Kyselý Lukáš

Kyselý Lukáš

7. 1. 2007 01:00 41

Seznam kapitol

1. Redstar RS-502 5.1 set - levné kino z počítače 2. Satelity - vytváříme prostor 3. Subwoofer - basa tvrdí muziku 4. Závěr a hodnocení

Dnes se podíváme zoubek relativně atraktivnímu setu 5.1 reprosoustav společnosti Redstar pro nenáročné využití u počítačových her a filmů. Prostorový zvuk je dneska velice komerčně úspěšný a zatlačuje klasické stereo do pozadí. Většina uživatelů právě proto volí podobné sety reproduktorů pro ozvučení svého počítače.

Reklama

Satelitní reproduktory jsou poměrně rozměrné a slibují slušné podání středního pásma. V setu klasicky najdeme 4 stejné reproduktory pro přední L/R kanál a zadní efektový L/R kanál + 1 centrální reproduktor, který povětšinou plní funkci reprodukce dialogů. Všechny reproduktory jsou připojeny na centrální jednotku v podobě subwooferu, který plní zároveň úlohu zesilovače celého systému. Každá z 5 bedýnek je opatřena krytem s krycí tkaninou a je lépe je ponechat zakryté.

Redstar RS-502 5.1 set - levné kino z počítače
i Zdroj: PCTuning.cz

Redstar RS-502 5.1 set - levné kino z počítače
i Zdroj: PCTuning.cz

Přední a zadní satelity

Teď se podíváme podrobněji na reproduktor L/R předního a zadního kanálu. Ozvučnice je vyrobena z obyčejné dřevotřísky potažené folií imitující dřevěnou dýhu. 23cm vysoké satelity vypadají na první pohled robustně, ale při bližším ohledání působí spíše levně, což je samozřejmé, neboť nesmíme zapomenout na cenu za jakou se tento komplet prodává. Měniče(10cm středobasový a 2.5cm výškový tweetr)  jsou univerzální pro všechny reproduktory s výjimkou subwooferu. Kvalita měničů je odpovídající dané cenové kategorii.

Redstar RS-502 5.1 set - levné kino z počítače
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechny reproduktory připojíte k centrální jednotce pomocí tenoučké (naměřeno 0.25mm) výrobcem dodané dvoulinky, kde na jedné straně je klasický cinch a na druhé otevřený konec, který se připojí na svorky u satelitů. Svorky jsou pérové a nikoli cvakací a otvor pro "kabílek" je skutečně malý. Takto tenké propojovací kabely mají devastující následky pro zvuk, což jsem si ověřil pomocí výměny dodávaných nití za obyčejnou měděnou "dvojku" o průřezu 1mm, ale o výsledek se podělím až v závěru článku. Konstrukce celé ozvučnice by mohla tužší, ale opět vzpomeňme na cenu a s velkým klidem můžeme tento nedostatek přehlédnout.

Redstar RS-502 5.1 set - levné kino z počítače
i Zdroj: PCTuning.cz

Centrální reproduktor

Pro centrální reproduktor platí totéž co pro předchozí satelity návrh a myšlenka je dobrá. Podobně konstruované centrální reproduktory najdeme u klasických setů domácích kin s desetinásobnou cenou (kvalitativně ovšem zcela jinde). Opět jej připojíme pomocí tenké dvoulinky k centrální jednotce v podobě subwooferu.

Redstar RS-502 5.1 set - levné kino z počítače
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama