revoltec-avalanche-ii-vskutku-netypicky-chladic-cpu
Skříně, zdroje, chladiče Článek Revoltec Avalanche II - vskutku netypický chladič CPU

Revoltec Avalanche II - vskutku netypický chladič CPU | Kapitola 2

Charles

Charles

27. 8. 2004 00:00 33

Seznam kapitol

1. První dojem, obsah balení 2. "Předváděčka" začíná 3. Měření účinnosti, závěr

V oblasti chlazení je stále co zdokonalovat. Zejména kolem procesorů se se svými kousky stále více a více firem předhání a občas se tak kvůli nelítostnému konkurenčnímu boji objeví sem tam i nějaký opravdu zajímavý exemplář. Dnes se zaměříme právě na jeden z nich - netypický chladič procesoru z produkce firmy Revoltec s označením Avalanche II určený pro Socket A.

Reklama

Samozřejmě nejdůležitější na chladiči je jeho účinnost (jak nečekané, že?). Nicméně ta je úzce spojena s provedením chladiče samotného, takže se teď na Avalanche II podíváme trochu z blízka, abychom si udělali obrázek, co přesně se pod tímto označením (a následujícími čísly) skrývá. Navíc je tento model pojat poněkud netradičně - no posuďte sami:

Revoltec Avalanche II - vskutku netypický chladič CPU
i Zdroj: PCTuning.cz
Revoltec Avalanche II - vskutku netypický chladič CPU
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jde o upínací mechanismus, tak tady se nekoná nic netypického. Chladič je určen pro Socket A, takže zde najdete víceméně obvyklou sponu. Pohyblivá část sloužící pro zajišťování opravdu mohla být opatřena trochu důmyslněji zpracovaným zakončením - kdo to má pořád páčit? Ale na druhou stranu nemůže použitá spona nikterak bránit v instalaci i do nějaké netypické skříně, jelikož nijak nevyčnívá. Pokud už je řeč o sponě, tak se podíváme na základnu chladiče.

Revoltec Avalanche II - vskutku netypický chladič CPU
i Zdroj: PCTuning.cz

Možná vás zaujme čtveřice šroubků, které lze ve spodní části najít rozmístěné okolo měděného středu, který má velmi hladkou povrchovou úpravu (stačí tedy opravdu jen absolutní minimum pasty - jen poznámka pro ty, kdo mají ve zvyku jádro procesoru doslova v pastě "utopit"). Jejich povolením ale vlastně nic nezískáte, jelikož slouží k zajištění spojení kovové a měděné části. Ne že by spoj po jejich odšroubování hned povolil (části drží spolu pevně už samotným zasazením), ale znáte to - jištění není nikdy na škodu.

Revoltec Avalanche II - vskutku netypický chladič CPU
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jde o část vrchní, tak zde opět lze nalézt čtveřici šroubků, nicméně jejich praktická použitelnost je o poznání větší, než v předešlém případě. Po jejich povolení lze ono černé orámování sundat (což se hodí i z praktického hlediska - pokud třeba budete chtít vyměnit ventilátory, ale nechcete kvůli tomu sundávat celý chladič).

A takto vypadá holý chladič bez kovového orámování pro uchycení ventilátorů. Jistě vás napadne, čím je střed vlastně vyplněn. Je celý z mědi? Nebo se uvnitř skrývá Heat-Pipe? Či nějaké novátorské (v tomto případě se více než hodí použít termín "revoluční") řešení? Druhá možnost je správně. Bylo nám dodavatelem potvrzeno, že uvnitř se skutečně skrývá Heat-Pipe.

A když už byla zmínka o výměně ventilátorů, tak vězte, že lze připevnit z obou stran ventilátory o průměru 60, 70 a 80 mm. Záleží tedy na vás, jaké si zvolíte. A jak je nasadit? Manuál říká, že by měly být oba dva směrovány směrem dovnitř - aby tok vzduchu profukoval jednotlivé měděné pláty, které mají mezi sebou poměrně velké rozestupy, takže by neměl nastat problém s usedáním prachu i kdyby byly použity ventilátory s velice nízkými otáčkami.

Na předchozích dvou obrázcích (které si můžete kliknutím zvětšit) je znázorněno osazení dvěma 60 mm a pak dvěma 70 mm ventilátory. Pokud budete chtít použít ventilátory o průměru 80 mm, tak budete muset k orámování přišroubovat již zmíněné "redukce", které vám to posléze umožní.


Tak... a chladič je nyní připraven i pro 80 mm ventilátory

Hmotnost chladiče (bez ventilátorů) je 580g a rozměry jsou 100 x 70 x 70 mm. Podle výrobce je určen pro procesory Athlon XP až do 3600+.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama