revoltec-avalanche-ii-vskutku-netypicky-chladic-cpu
Skříně, zdroje, chladiče Článek Revoltec Avalanche II - vskutku netypický chladič CPU

Revoltec Avalanche II - vskutku netypický chladič CPU | Kapitola 3

Charles

Charles

27. 8. 2004 00:00 33

Seznam kapitol

1. První dojem, obsah balení 2. "Předváděčka" začíná 3. Měření účinnosti, závěr

V oblasti chlazení je stále co zdokonalovat. Zejména kolem procesorů se se svými kousky stále více a více firem předhání a občas se tak kvůli nelítostnému konkurenčnímu boji objeví sem tam i nějaký opravdu zajímavý exemplář. Dnes se zaměříme právě na jeden z nich - netypický chladič procesoru z produkce firmy Revoltec s označením Avalanche II určený pro Socket A.

Reklama

Metodika testování

K testování byla v redakci použita tato sestava:

  • Procesor Athlon XP 3200+
  • Základní deska Abit AN7
  • 2 x 256MB DDR400
  • Zdroj Nexus 350W
  • Chladič AMD Box
  • Chladič Gigabyte (PCU21-VG) 3D Cooler-PRO
  • Chladič Nexus AXP-3200
  • Chladič Revoltec Avalanche II

Počítali jsme i porovnání se Zalmanem 7000Cu, nicméně plány nám překazil jeden nezbedný kondenzátor. Na základní desku, kterou jsme pro testování zvolili, totiž Zalman 7000Cu nelze osadit právě z důvodu nedostatečného prostoru kolem patice. Problémem je spona, které v cestě stojí právě onen inkriminovaný kondenzátor. Samozřejmě se najdou ohlasy, že není problém tuto sponu zkrátit, ale do takovéto radikální úpravy, která by následně měla za následek nemožnost přidělání na některé základní desky určené pro Athlon 64, se mi u našeho referenčního chladiče opravdu nechtělo, takže omluvte jeho absenci.

Jako tepelně vodivou pastu jsme použili klasickou bílou s kysličníky kovů. Je levná, časem se neztrácí, dokáže dobře vyplnit mezery a dosahuje solidních výsledků. Testovalo se v místnosti se stabilní teplotou 25°C a se základní deskou pro tentokrát již v zavřené skříni (šlo konkrétně o Nexus Breeze). Program Motherboard Monitor 5 nám zajišťoval zaznamenání logů (záznamový interval 5 vteřin). K "zatopení pod kotlem" se využíval program Prime95.

Po instalaci chladiče a spuštění počítače byl chladič několik minut temperován (zpravidla 10min). Následovala aktivace programu Motherboard Monitor 5, který začal zaznamenávat klidové teploty. Po 10 minutách už stačilo spustit program Prime95 (Torture test) na dobu 10 minut, MBM 5 průběžně zaznamenával výsledky. Pak už chybělo jen 10-ti minutové zchlazení a měření bylo ukončeno.

Měření účinnosti

Nejdříve se podívejme na výsledky jednotlivých chladičů pomocí průběhových grafů. Je v nich zaznamenán minutový klidový stav "před bouří", načež následovalo spuštění Prime95 po dobu 10 minut. Po uplynutí této doby byl systém opět zbaven veškerého zatížení a byl nechán sám sobě (a proudícímu vzduchu) na pospas :-). Do grafů byly zaneseny i hodnoty krátce po zátěži (6 minut), aby se vidělo, jak rychle dokáže který chladič srazit teplotu opět do patřičných "klidových" mezí.

Revoltec Avalanche II - vskutku netypický chladič CPU
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro porovnání maximálních a minimálních teplot jsem je uvedl ještě do samostatného grafu.

Revoltec Avalanche II - vskutku netypický chladič CPU
i Zdroj: PCTuning.cz

Zkoušel jsem provoz chladiče jen jako pasivního kusu (zcela bez ventilátorů) a teplota hned po nabootování dosahovala 70 stupňů... přičemž měla stále tendenci stoupat, takže jsem nadále zavrhnul tuto alternativu s námi použitým procesorem zkoušet. Nicméně s nějakým o poznání méně hřejícím by to i možná šlo provozovat (nezapomínejte, že je uvnitř schovaná Heat-Pipe) - ale to by pak byla rozporuplná otázka, zda mít chladič ve stejné cenové kategorii jako případný (o poznání pomalejší) procesor.

Závěr

Pokud jde o zpracování, tak názory se mohou různit - někomu se to může zamlouvat a někomu nikoliv. Mějte však na paměti, že díky kruhovému půdorysu lze ono orámování natáčet a tak pokud by někomu vadilo přichycení ventilátorů ve stylu nahoře/dole (rozuměj z pohledu do standardně postavené skříně), tak po otočení je lze přichytit vlevo/vpravo. Díky tomu tak odpadá případný problém, který se vyskytoval například u nedávno recenzovaného CoolerMastera Hyper 6, kdy ventilátory umístěné nahoře/dole kolidovaly s jinými komponentami (grafická karta/paměťové moduly). Tehdy šlo ale navíc o opravdu monstrózní kus materiálu :-)

Revoltec Avalanche II - vskutku netypický chladič CPU
i Zdroj: PCTuning.cz


Pro zvětšení klikněte

Pokud jde ale o účinnost chlazení, tak zde je situace jasnější. Z naměřených hodnot je jasně vidět, že Avalanche II se celkem vyvedl. Při porovnání s 3D Coolerem od Gigabyte (který se stal jakýmsi předběžným výkonnostním favoritem v tomto testu) dopadl jak je již z grafů zřejmé následovně: Při osazení dvěma 60 mm ventilátory s rychlostí otáček 3000 za minutu si vedl Avalanche II stejně (pokud chceme být přesní, tak dopadl nepatrně lépe) jako 3D Cooler na maximálních otáčkách (4200RPM) kdy hladina hluku, který pak 3D Cooler vyprodukuje, dosahuje vyloženě neúnosné výše. Je to asi jako byste si zapnuli vysavač - vskutku nic, co byste chtěli stále poslouchat.

Naproti tomu Avalanche II s dvěma 60 mm ventilátory (4000 RPM) byl na tom s hlukem o poznání lépe, řekl bych celkem bez nějakých problému (míra byla asi na takové úrovni, jako kolikrát dosahují samostatné chladiče s jedním ventilátorem). Resumé je tedy takové, že slyšitelný Avalanche II s dvěma 60 mm ventilátory na 4000 otáčkách chladil stejně jako doslova kravál vydávající 3D Cooler na maximálních otáčkách.

Při osazení ventilátory s větším průměrem, avšak s nižšími otáčkami, se chladící účinnost snížila. Zkoušel jsem i ventilátory o průměru 80 mm, nicméně byly naprosto stejně rychlé jako ty 70 mm a kýžený efekt mírného zvýšení účinnosti díky většímu průtoku vzduchu se nedostavil. Ovšem při použití jen o něco málo rychlejších ventilátorů by tomu bylo jinak. Výsledná chladící účinnost tedy přímo závisí na vámi zvolených ventilátorech, což samozřejmě není žádným překvapením.

Závěrečné hodnocení

Klady

Zápory
Možno osadit libovolnými ventilátory Jen pro socket A
Nenáročné na prostor kolem patice Přítlak mohl být o něco větší
Zajímavé zpracování Dodává se bez ventilátorů
Hlučnost závisí na použitých ventilátorech, nelze tedy hodnotit

Orientační cena cca 1250 Kč bez DPH

Pokud tedy jde o samotný závěr nad tímto chladičem vyřčený, tak musím konstatovat, že víceméně první dojem nebyl ničím pokažen. Jedná se vskutku o zajímavé řešení, které je schopné dosahovat velmi dobrých výsledků při nízké hladině hluku (samozřejmě pokud jej neosadíte 60 mm ventilátory s 6000 otáčkami za minutu :-)). Navíc je nenáročný na prostor okolo patice, takže by s jeho případnou instalací neměly být problémy. A pokud máte chuť si pohrát s různými ventilátory (rychlost otáček, rozměry ventilátorů, tvar lopatek - kombinací je vskutku hodně) tak vám nic nebrání a třeba po pár kombinacích přijdete na velice zajímavé (to znamená tiché a účinné) řešení. Je ale pravda, že k ceně samotného chladiče je nutné připočítat ještě cenu ventilátorů a výsledek pak už tak moc lákavý není a mnoho potencionálních zájemců výsledná cena zřejmě odradí. 

Za zapůjčení chladiče Revoltec Avalanche II děkujeme společnosti Revoltec

Revoltec Avalanche II - vskutku netypický chladič CPU
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama